Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Невољна хероина савремене медицине


ВЕЧНИ ЖИВОТ ХЕНРИЈЕТЕ ЛЕКС
Ћелије рака, кришом узете од једне жене 1951. године, још живе по медицинским лабораторијама широм света. Имале су огроман значај за науку и људско здравље – а имаће и убудуће

Хенријета Лекс
     Усред ратне 1943. године Хенријета се доселила у малу црначку заједницу у Балтимору.  Стигла је возом из родног места у Вирџинији, напуштајући родбину од које је већина још живела од брања дувана, иако је време ропства одавно прошло. Имала је двадесет три године и била је срећна. Пред њом је био живот лакши и лепши него што је до тада имала. Уосталом, њен муж Дејвид Лекс чекао је нестрпљиво у њиховој новој кући од цигала, у којој је била и пећ на гас. Хенријета је знала да стиже у напредније окружење, али није знала да ће само десетак година касније, пошто је родила и пето дете, њена материца породити и ново доба медицине.
   Првог фебруара 1951. године, под крошњом усамљеног дрвета, забринути Дејвид Лекс зурио је у кишу кроз прозор својих паркираних кола. Он и њихово петоро деце, троје још у пеленама, чекали су Хенријету испред болнице „Хопкинс”. Неколико дана раније она је приметила капљице крви на свом доњем вешу. Хауард Џонс, један од лекара болнице, открио је гладак тумор у облику јајета усађен у грлић њене материце. Џонс је пажљиво узео узорак из тумора ради испитивања и послао Хенријету кући да буде са својима. Убрзо је стигла лоша вест – тумор је био злоћудан.
     Хенријета се вратила у болницу осам дана касније. Док су Дејвид и деца чекали под оним истим дрветом, лекари су њен грлић прекрили радијумом покушавајући да убију рак. Али, пре тога један млађи помоћник узео је још један узорак овог ткива. Њега је однео Џорџу Геју, начелнику одељења за истраживање култура ткива у болници „Хопкинс”. Он и његова жена Маргарет годинама су покушавали да нађу начин како би рак могао да се истражује и, можда, победи. Трагали су за „бесмртном” линијом људских ћелија која би могла да живи и изван тела. Ако би је нашли, можда би коначно дошли и до начина како да излече рак. Тог дана кад је доктор Џорџ Геј добио Хенријетине ћелије све се променило – за њега, за медицину и, на крају, за Лексове.

    Ћелије Хенријете Лекс размножавале су се као ништа до тада виђено. Хватале су се за зидове епрувета, трошиле медијум око себе и за неколико дана танки филм ћелија постајао је све дебљи и дебљи.     Нажалост, оне су то радиле и у Хенријетином телу. За неколико месеци тумори су се појавили у готово сваком њеном органу. У делу болнице издвојеном за црнце умрла је 4. октобра 1951. године. Али, није умрла сасвим. Истог дана пред новинаре је изашао др Џорџ Геј – у руци је држао бочицу с Хенријетиним ћелијама. Назвао их је „ХеЛа” ћелијама, по првим словима из њеног имена и презимена и изјавио: „Могуће је да ћемо, захваљујући овом основном испитивању, моћи да нађемо начин како да се рак сасвим искорени.” С овим великим надама Геј је упознао нацију још док је Хенријетино тело било у мртвачници. Међутим, њени најближи ништа нису чули о томе, нити о чудотворним ћелијама своје мајке и супруге.
    Док је воз носио Хенријетин ковчег натраг у родну Вирџинију, њене ћелије нису престале да изненађују доктора Геја својом снагом. Хенријета је сахрањена у необележеном гробу, преко пута поља с дуваном њене породице, иза куће у којој јој је рођена мајка. Али, на породичном гробљу Лексових, где стока слободно тумара кад је добра година, људи не знају много о „ХеЛа” ћелијама. Не знају да је убрзо после Хенријетине смрти доктор Геј са својим сарадницима искористио ове ћелије да размножи полио вирус који је обогаљио много деце по свету. Њене ћелије омогућиле су да се одгаји вирус и да се направи вакцина против дечије парализе.

    Био је то само почетак. Пакети с Хенријетиним ћелијама, спаковани у мале епрувете, а затим у кутије од пластичне пене, кренули су из Балтимора у цео свет – др Гејовим колегама у Минесоти, Њујорку, Чилеу, Русији... Они су их користили за изучавање леукемије, рака, размножавања вируса, синтезе беланчевина, контролних механизама у наслеђивању, последицама зрачења и узимања лекова... И док Хенријета никада није путовала даље од растојања између Вирџиније и Балтимора, њене ћелије обишле су читав свет и расле далеко изнад Земље – у васионским условима... Готово сваки процес који се одиграва у људском телу разјашњен је захваљујући њима. Хенријетине ћелије биле су и остале најјаче ћелије познате науци – направе целу генерацију свака 24 часа.
    Ипак, Хенријета Лекс остала је непозната широј јавности. Доктор Геј је знао за порекло „ХеЛа” ћелија, али њеној породици ничим није ставио до знања да су оне још живе и да су одиграле тако важну улогу у медицини.  После његове смрти 1970. године, тајна о „ХеЛа” ћелијама почела је да излази на видело. Али, тек 1975. године Хенријетина породица случајно је сазнала за њихову судбину и значаj.
                                                           Шему ћелијске линије ''ХеЛа'', добијене                                                од Хенријете Лекс пронаћи ћете у ''Забавнику''.
Аутор: 
Г. Војиновић
број:
high
Слика корисника high's
User offline. Last seen 12 years 23 недеља ago. Није присутан
Придружио се: 17/10/2010
Tiffany provides a wide
Tiffany provides a wide collection of Discount Tiffany Jewellery at the most favorable prices, Buy Cheap tiffany jewellery including Necklaces, Ring Tiffany Jewellery Fashional Tiffany & CO. products about all Tiffany Jewellery, like: Tiffany Ring, Tiffany Necklaces, Tiffany Earrings, Tiffany Bracelets, Tiffany Necklaces Tiffany Charms Tiffany Bracelets Tiffany Earrings Tiffany Rings Tiffany Tiffany and Co tiffany jewellery from tiffany & co are now on sale on our uk store.важну улогу у медицини.  После његове смрти 1970. године, тајна о „ХеЛа” ћелијама