Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ја волим пттГРАДОНАЧЕЛНИК ЈЕ ПРАВИ МАЦАН

Да ли заиста постоји град чији је градоначелник мачак?

ВИКТОР ИВАНОВИЋ,
Петровац на Млави
На Аљасци, држави у САД, налази се градић Талкитна са 876 становника. Градоначелник овог места је мачак по имену Стабс, који је на том положају од јула 1997. године.
Ипак, овај мачак, рођен свега три месеца пре него што је дошао на чело града, свој задатак обавља само протоколарно, пошто му је пуно звање почасни градоначелник. Стабс за своје градоначелниковање може да захвали начину управе над неким местима (градовима, варошима и селима) у САД. Талкитна је такозвано „статистичко место”, које нема сопствену управу већ је у надлежности државних власти Аљаске. Како оне немају ништа против Стабса, а његови суграђани не желе да промене свој избор, он је и даље градоначелник свог градића.
   Највећа невоља за Стабса и његове суграђане јесте градоначелникова безбедност. Мачак је умео да одлута возећи се на ђубретарском камиону па се једва вратио кући, једном је у ресторану упао у фритезу (која, на срећу, у том тренутку није радила), а недавно је завршио у болници због напада паса луталица. Срећом, нису му остале озбиљније последице. Ваљда и пси знају ко је градоначелник...


ДУГО ПУТОВАЊЕ ЈО-ЈОА

Занима ме да ли знаш која је најстарија позната играчка на планети.

ДУШАН,
Бечеј


Према данас доступним подацима, најстарија позната играчка је јо-јо. Та играчкица с канапом на крају има дрвени котур с кога се канап одмотава и намотава и тако се јо-јо помера горе-доле. За њу је утврђено да се као таква користила још у старој Грчкој.
Цртеж на једној вази из 500. године пре нове ере приказује жену која се игра јо-јоом. Грчки извори из тог времена казују да су се јо-јои правили од дрвета, метала или од печене глине. Поред тога што су служили за игру, користили су се и у неким верским обредима.
   Данашњи јо-јо потиче с Филипина, а као његов изумитељ помиње се човек по имену Педро Флорес. Он је 1928. године у потрази за бољим животом отишао у Сједињене Америчке Државе и почео да израђује ову играчку, на Филипинима познату под називом бандалор. Како је Флорес схватио да то име неће привући купце, променио га је у јо-јо, што је реч из његовог краја и значи „дођи-дођи”.
   Прича да се јо-јо некад на Филипинима користио као оружје није тачна. Њу је смислио управо Флорес као рекламни трик да се привуче што више купаца.

МАЊЕ ФРЕОНА, ВИШЕ ОЗОНА

Да ли је тачно да се рупе у озонском омотачу саме затварају?!

ЈЕЛЕНА ЈОВАНОВИЋ,
Младеновац
Озонски омотач, који се налази у Земљиној стратосфери, штити нашу планету од загревања, али и штетног ултраљубичастог зрачења.
Већ крајем седамдесетих година прошлог века примећено је да се у омотачу стварају рупе, изазване загађањем и испуштањем индустријских гасова у атмосферу.
   Како су рупе почеле убрзано да се стварају, Уједињене нације одлучиле су осамдесетих година да је потребно нешто да учине по том питању, па је постигнут договор да се смањи производња фреона, гаса који се налази у фрижидерима, клима-уређајима, боцама под притиском. Процењено је да овај гас највише утиче на омотач.
   Недавно истраживање стручњака из УН показало је да се рупе, по свему судећи, затварају. На то указује количина озона која се повећава. Исто истраживање проценило је да ће се, уколико се настави са досадашњим мерама контроле, смањити и број људи оболелих од рака узрокованог ултраљубичастим зрачењем. До 2030. године тај број би требало да се смањи за чак два милиона.

КУРС ДА ЗАПЛАЧЕШ!

Чуо сам да у Јапану постоје курсеви плакања. Можете ли да напишете нешто о томе?

ЈОВИЦА,
Власотинце


Јапан је држава која је по развијености међу првима на планети али, без обзира на ту чињеницу, јапанско друштво и данас се држи старих, строгих обичаја. Они не одобравају плакање у јавности, јер се на тај начин показује слабост.
Ипак, све више Јапанаца схвата да је плакање једна од природних људских реакција на неки тужан или лош догађај и да га не треба потискивати, па похађају курсеве плакања који се приређују у неколико градова! Један од главних организатора обуке, Такаши Сага, истиче да се плакањем ослобађа много већа количина стреса него када се, на пример, смејемо. Његова тврдња има и научну потпору, будући да исплакане сузе садрже исту количину хормона стреса који би се ослободили напорним вежбањем.
   Током обуке учесници се стављају у околности које их наводе да заплачу: слушају песме и приче, гледају видео-снимке, све тужније од тужнијег. Тако их „учитељи плакања” наводе да пусте сузу и ослободе се стреса и лоших мисли.

ЛЕД И УЉЕ ПРОТИВ ЖВАКА

Како да уклоним жваку из косе а да не морам да одсечем тај прамен?

МАРИЈА,
Београд


Жвака у коси честа је код деце, и постоје два начина да се лепљива жвакаћа гума одстрани из косе, а да се притом не користе маказе.
Можете да покушате с ледом. Неколико коцкица ставите у пластичну кесу или кухињску крпу и тако упакован лед држите на слепљеној коси око 15 минута, све док се жвака не заледи. Немојте да склањате лед док се жвака потпуно не укрути, а онда је изломите и одвојите од косе. Пре него што почнете с тим, заштитите руке гуменим рукавицама или дебљим пешкиром – нимало није пријатно држати лед четврт сата.
   Други, можда и лакши начин јесте да на улепљену жваку поспете мало јестивог уља, свеједно каквог. Довољно је да га утрљате у жваку и гледате како ће да склизне из косе. Тајна овог рецепта је у томе што масноћа разграђује лепљивост жваке и она се због тога лако одваја.
   Кад завршите с овим непријатним послом остаће тек анегдота о томе како је жвака уопште доспела у косу и како сте је извадили...

ОДАО ТЕ КРОКОДИЛСКИ НОС

Која је разлика између крокодила и алигатора?

ЈАНА НОВАК,
Сомбор


На први поглед, тешко је уочити разлику између крокодила и алигатора. Обе животиње припадају реду крокодила, тропских грабљивица, и обе, на тај исти први поглед, делују застрашујуће. Ипак, међу њима има разлика које се могу уочити пажљивијим посматрањем.
   Пре свега, они спадају у различите породице. Крокодили припадају истоименој породици, док алигатори имају своју, породицу алигатора.  Најлакше је код животиња опазити величину, па су тако крокодили углавном већи. Њушка алигатора шира је и заобљенија, а код крокодила заоштрена и дугачка. Кад алигатор затвори уста, горња вилица видљиво је већа од доње. Код крокодила, вилице су једнаке величине.
   Разликују се и по месту пребивања. Алигатори живе искључиво у води, док крокодили могу да живе и на копну.
   Идући пут кад видите неку од ових животиња моћи ћете да одредите да ли је реч о крокодилу или алигатору. Надамо се да ће те их видети са сигурне удаљености, најбоље – у зоо врту.