Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ко то тамо шета


ТАЈНА ЦРНОГ
                     
Тајанствени црни пантер виђен је како се врелог овогодишњег августа шуња око италијанског града Гросета, што је међу становницима изазвало велики страх

икоме, па ни деци, више није потребно објашњавати да оно што нам се показује као стварно и истинито уопште не мора да буде верно истини. Ех, када бисмо имали времена и стрпљења и прочитали пажљиво шта су филозофи некада говорили о истини и како је препознати. Додуше, нису живели у времену неприкосновене владавине слике као ми данас. Да јесу, можда би и они били осетљиви на чуло вида, те би лако падали у искушење да поверују у слику коју виде на екрану свог рачунара, у новинама или на телевизији...  Овај кратак увод требало би да послужи као нека врста упозорења за причу која следи. А у њој се каже да је 7. августа у италијанској области Тоскани, чувеној по чињеници да су ту живели највећи уметници ренесансе, виђен – црни пантер. Већ следећег дана медији су објавили вест да је на брежуљцима око града Гросета, дванаест километара од Тиренског мора, уочен пантер. Откуд пантер у лепом Гросету, опасаном шеснаестовековним зидинама? Па Гросето није ни џунгла, а ни прашума! Некако је ипак ту доспео... Тако бар тврде бројни очевици. А један од њих је снимио велику црну мачку мобилним телефоном.

                                   Упутства у случају сусрета

   У сваком случају, 8. августа вест је и званично потврђена. По селима око Гросета, међу чемпресима, виноградима и четинарима, шуња се тајанствени пантер. Његово присуство пријавио је и неко коме би требало веровати – локални шумар. Вест је снажно одјекнула у јавности. Неке је обузео велик страх, те су одмах затражили да им људи из власти кажу како би требало да се понашају у случају да се сретну очи у очи с црном звери. Новинари су похитали на задатак, а стручњаци су им одмах изашли у сусрет.

  Фотографија коју је снимио уплашени шумар уз помоћ мобилног телефона

   Сутрадан је у медијима објављен проглас у неколико тачака о томе како се треба понашати ако неко, случајно, испред куће, продавнице или где год (па и у сопственој соби), угледа животињу сличну Багири из „Књиге о џунгли”. Дакле, пантеру се никако не треба приближавати, јер би то могао да схвати као напад. Није пожељно остављати му храну, на шта су одмах били спремни љубитељи животиња, а посебно мачака. Јер, неодговарајућа храна могла би да нашкоди животињи. Наравно, не би било паметно ни мазити га. И то може да схвати као напад, а за човека сусрет тада може да се претвори у језиво искуство. Под условом да тај сусрет уопште преживи. Укратко, не проговарати ни реч, не фотографисати га, а посебно ако апарат има блиц. Ако сретнете пантера, а налазите се у друштву, никако га немојте окружити. Најбоље да се сакупите, збијете и ћутите. Покушајте да се удаљите после неколико тренутака мировања. Полако, јер, имајте у виду да дивља мачка може лако да вас стигне. Само ако то пожели!
   Укратко, Тосканци су, бар што се тиче ове приче, током врелих августовских дана неосетно закорачили у бајку која се шуња око једног њиховог града. Сва је прилика да су неки помислили да би, баш као у „Књизи о џунгли”, црни пантер можда могао да им постане и пријатељ.   Или да им на језив начин прекрати живот. У сваком случају, у исти мах обузели су их и страх и узбуђење – узнемирење какво нису очекивали.
   И новинари и читаоци, односно гледаоци, као да су заборавили да се распитају о каквој је тачно великој и дивљој мачки реч. Само су чуло – пантера нера (црни пантер)! Требало би имати у виду да је црни пантер назив за било коју велику дивљу мачку с црним крзном. Под тим називом обично се подразумева црни леопард (Panthera pardus). То је најчешћи црни пантер који живи у заробљеништву. У природи се у просеку сваки трећи леопард рађа као црни пантер. Иначе, (црни) леопарди живе у југозападној Кини, Непалу, јужној Индији, Мјанмару, на Јави... Има их и у Африци, јужно од Етиопије. Додуше, у Јужној Америци живе друге црне мачке – црни јагуари који су од давнина били предмет дивљења Индијанаца, а касније и освајача који су их назвали црним лавовима.

Бекство од кријумчара

   Без обзира на то која је црна дивља мачка лутала тосканским брежуљцима гледајући Тиренско море, прича звучи нестварно, али узбудљиво. Међутим, стварност је можда и другачија. Јер, постоји могућност да је црни пантер само изгубљени несрећник који се, игром случаја и непажњом кријумчара, обрео на слободи, нигде другде до у Тоскани. Кријумчари на црном тржишту дивљих животиња сваке године у свету зараде стотине милијарди долара. То је уједно и разлог због кога поједине животињске врсте ишчезавају... Сва је прилика да је црни пантер, односно црни леопард, купљен још као младунче и потом држан у притвору у нади да ће наићи богати купац. Било је довољно неколико месеци да животиња порасте, ојача... Да ли га је привремени власник пустио или се сам отео, можда ће остати тајна.
   Прича о великој црној мачки која обиграва око Гросета за неколико дана претворила се у легенду. Према једној верзији, црни пантер није опасан као други припадници његовог рода. Рођење у заточеништву, мучни први дани уз зле власнике, начинили су од моћне животиње плашљиву и несигурну мачку која није научила ни да лови, а ни да брине о себи. Да ли је у стању некога да нападне, питају се становници Гросета. Да ли ће зов природе превладати?
   Боље би било да се нико у то не увери! Осим стручњака који ће тајанственом црном Тосканцу омогућити да настави живот. Па макар и у зоолошком врту.

 Становници Гросета проверавају да ли су врата закључана, а прозори затворени, јер би црни пантер могао усред ноћи изненада да их посети... 

   Извесно је да великих дивљих животиња у околини Гросета нема, тако да црни мачак тешко може да утоли глад ловећи само ситне животиње. Ко зна, можда ће управо зато доспети право у руке чувара шуме? Или до неке сеоске куће?
   Све то, разуме се, под једним условом. Да црни пантер који се шуња Гросетом уопште постоји. Иако су се многи заклели да су видели црну дивљу мачку како се бесциљно креће недалеко од града, а један „очевидац” га чак снимио мобилним телефоном, данашња искуства говоре нам да се сасвим измишљене легенде светском рачунарском мрежом шире муњевитом брзином. Било оне градске или (пра)шумске – свеједно.
   Истинита или не, прича о црном леопарду који се појавио у Тоскани носи и друге поруке, осим оне да живимо у времену непроверених вести. Црни леопард нашао се тамо где је мало ко очекивао. Занимљиво је да је исту загонетку својевремено поставио и писац Ернест Хемингвеј пишући приповетку „Снегови Килиманџара” која почиње овако:

   „Килиманџаро је снегом покривена планина, висока готово шест хиљада метара, наводно највиша у Африци. Њен западни врх Масаи зову Нгаје Нгаи, то јест ’Божја кућа’. У близини западног врха лежи сува и смрзнута стрвина леопарда. Нико није објаснио шта је леопард тражио на толикој висини...”

   Још нешто треба имати у виду када је већ реч о Килиманџару и леопардима. Због климатских промена, снегови на Килиманџару убрзано се топе. Можда их више неће бити, баш као ни црних леопарда. Или ће се пахуљице, као и леопарди, наћи на неком другом, неочекиваном месту?Аутор: 
Мирјана Огњановић
број:
flyingonline (not verified)
Слика корисника flyingonline's
All weight loss products are here
This article was written really well, I like to read it. Super Slim Pomegranate is a super-thin on the market now are very popular weight loss products, and it has many models, such as: Slim Pomegranate 2009, Super Slim Pomegranate 2010, super slim pomegranate silver foil and New Slim Pomegranate, when you buy pomegranate weight loss pills, when sure to look for "super slim pomegranate from china" or other authentication identity, and super slim diet pills health & beauty.