Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Говор биља – ЛАЛА


ПРОЛЕЋНО СЕЋАЊЕ НА ЉУБАВ
Легенда каже да ће онај ко види како се њен пупољак претвара у цвет доживети нешто неочекивано. Љубав ће му узвратити особа за коју је мислио да га никад неће заволети!
Свет лале, априлски украс приподе
   Тешка је патња онога ко жали због неузвраћене љубави. Због љубави која у срцу вољене особе не наилази на одјек. Јер, све док човек жели да му та друга особа узврати љубав – а она то никако не чини – неузвраћена љубав представљаће непресушни извор патње. Међутим, уколико се заљубљени помири с чињеницом да му љубав неће бити узвраћена, љубав без одговора моћи ће да постане нека врста подстрека за самосагледавање, па чак и за задовољство. Руку на срце, далек је пут од сазнања да је боље волети него не волети.
    Холандска легенда о доласку пролећа и томе како су настале лале говори управо о неузвраћеној љубави. О немогућности да се љубав доживи без потребе да буде узвраћена. Уједно, то је прича и о једном накнадном дару, поклону који је стигао прекасно, али који остаје својеврсни симбол љубави. Узвраћене, нажалост, са закашњењем.

Изненађење у зеленилу

    Дакле, у нека давна времена, у Холандији, у једној кући далеко од града, усред поља, живео је један човек. Био је врло усамљен. Једва да је памтио родитеље. Умрли су док је још био дечак. Осећања као да су тада у њему потпуно замрла.   У ствари, нису се ни развила.    Једина вештина којој је био вичан било је умеће пуког преживљавања. Сејао је и садио само онолико колико му је било потребно за храну. Стога је познавао ћуд сваког годишњег доба. Непогрешиво је знао кад треба да посеје, а кад да жање, којим биљкама да храни тих неколико домаћих животиња како би их, као и себе, одржао у животу.  Није знао шта је новац, ниједан град није видео, а о научним и уметничким достигнућима није могао ни да сања. Ћутке је слушао цвркут птица, хујање ветра, шуштање пахуља и добовање кише по крову скромне куће.
    И тако су пролазиле године. Бивши дечак више није био ни младић, већ човек. Обавивши послове, једнога дана кренуо је у шетњу. Био је април, а све око њега зелено. Та боја за овог усамљеног човека није била ништа посебно. У априлу је увек све било зелено, далеко, далеко – до хоризонта. Наравно, човек није ни слутио шта би могло да се збива тамо далеко где се завршава зеленило. Велике куће и градови, људи који разговарају, обраћају се једни другима, додирују. Тако нешто овом усамљенику није ни падало на памет!
    У одређеном тренутку, док је тако ишао кроз непрегледна поља, наишао је на канал за наводњавање. Прескочио га је. Али, кад се нашао с друге стране, као да се нашао у неком потпуно другом окружењу. Био је веома изненађен кад је видео нешто необично. Свет који није познавао.    Међу влатима траве угледао је некакво шарено биље. Да ли је то било цвеће? Сагнуо се и приметио да су шарене биљке заправо прозрачна, а ипак разнобојна мајушна бића. У ствари, девојке. Осим што су лебделе изнад земље, оне су у рукама држале музичке инструменте и раздрагано свирале.

Туга краљице нимфи

    Треба имати у виду да човек о коме говори ова легенда уопште није познавао музику. Осим, разуме се, музике природних појава. Тако да је оно што је чуо за њега било једнако чуду. Сличну врсту склада никад није упознао, чак ни у природи. Љупка лица смешила су му се и нетремице га посматрала.     Онда је усамљени човек спазио да међу тим малим прозрачним девојкама стоји једна која у рукама није имала ништа. Она није свирала, већ је играла. Била је најлепша од свих светлуцавих бића на окупу.
    У њеном насмејаном лепом лицу човек као да је тек упознао живот.   Одједном је разумео сврху свих ствари, чак и оних које никада није видео, његовим венама прострујала је крв на потпуно други начин. У ствари, тада је спознао и истинску лепоту природе, плаветнило неба у које је током дугих усамљеничких година узалудно упирао поглед. Укратко, он је ту малу прозрачну девојку страсно заволео, иако му нико пре тог дана није објаснио шта је то љубав.  Била је то дубока љубав, узалудна и очајничка. Неузвраћена љубав.
    Нажалост, то необично светлуцаво биће није познавало љубавна осећања. Била је лепа, добра и веома љубазна и то је било све. Није имала других осећања. Зато и није знала да пружи своју малу руку и дотакне врело срце заљубљеног човека. У њеној природи није било да му одговори истим осећањем.

    Гледајући девојку која му је осветлила живот, човек је непогрешиво осетио да она њега не воли. Његов очај био је неизрецив.  Још извесно време слушао је музику, песму светлуцавих девојака и гледао игру оне коју је изненада заволео. Његова жеља била је толико јака да му је од силне љубави препукло срце.   Клонуо је у траву. Био је сунчани априлски дан, музика се и даље чула док су нимфе скакутале поред човекових уснулих очију.
Занимљиво је оно што се после догодило. Краљица пролећних нимфи, иако лишена могућности да осећа исто што и људи, ипак је разумела да је непознати човек умро само због ње. Најпре је осетила сажаљење, а онда и неку врсту кајања. Била је немоћна. Пропале су све прилике да му узврати љубав.

    У знак сећања на њихов сусрет и изненађење кад је прескочивши канал угледао мноштво шарених девојака, краљица пролећних нимфи наредила је следеће: да се од те године сваког априла на холандским пољима која је усамљени младић толико добро познавао, појаве љупки цветови. Цветови који ће подсећати све оне који их виде на бол због неузвраћене љубави. Легенда о лали каже још нешто: онај ко види како се пупољак лале претвара у цвет, доживеће нешто потпуно неочекивано.  Љубав ће му узвратити особа за коју је мислио да га никада неће заволети.


ЉИЉАН С ТУРБАНОМ
    Лала или тулипан (латински – tulipa) биљни је род из породице љиљана. Назив рода потиче од персијске, односно турске речи која означава турбан. Уосталом, цвет лале и подсећа на турбан. Била је омиљени цвет султана Сулејмана Величанственог (1494–1566). И данас се у Истанбулу сваког априла одржавају свечаности у част овог пролећног цвета.
    Стабљика лале је чврста и обла, а носи глатке дугуљасте листове. На врху се налази само један велики звонасти цвет који може да буде различитих боја. Као украсно биље, тулипани су познати у Европи још од краја средњег века, па је од врста које су расле у природи настао велики број различитих лала. Холандију сматрају другом постојбином ове биљке, јер се у тој земљи гаји највише различитих, најлепших и најскупоценијих врста тулипана.

Аутор: 
М. Огњановић
број:
theselee (not verified)
Слика корисника theselee's
coach outlet
lii
If you love Coach Shoulder Bags, you will like to get the best price for this. You can try to find cheap coach wallet you can search Coach Outlet Online. There are many online coaching the best export price of this proposal you can love with a purse of different types. Cheap Coach Outlet Factory don 't means of false products. You can find the best online stores from the many cheap Prada Handbags like Amazon and eBay. But you don 't have to adhere to them, because you will find many Coach Wallets, if you watched the Google search about Coach Outlet Store. You can get a Puma Shoes or bum bag to carry a very low price. They are available Coach Purses, so try a lot of Puma Speed Cat in the Google search engine results will appear. Don 'because they may sell copies of the Coach Purses Factory, t get a new coach and some of the export. Prada Shoes with the other online stores like cheap prices proposed by Macy 's, or Dillard' s. They provide you with the site from looting their Coach Outlet Store. There is a good Coach Purses, you can purchase a new coach bag for much cheaper prices.