Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

„Забавников” историјски забавник


ПАМЕТАН, НАРАВИ ВЕСЕЛЕ

„Ово наше дете баш не може ништа да научи. Јер док му ја говорим ба, бе, дотле и он говори, а кад му речем да сам сриче, а он ни почети”, жалила се мужу Ружа Радичевић, мајка великог песника Бранка Радичевића

едан вредни ученик Основне школе „Лазар Саватић” из Земуна недавно се ухватио за главу:
    „Јао, неће ваљда штрајк баш сада! Где баш сада, кад сам до краја прочитао ’Поп Ћиру и поп Спиру’! Испашће да сам читао за џабе! Ваљда ће бити времена да одговарам... Није то баш био мали подухват...”
    Истини за вољу, међу ученицима основних школа нема баш много поклоника школске лектире. А са земунским језичким догодовштинама, као што је познато, сви збијају шале. Земунци су постали јунаци језичких и других легенди које круже што усмено, што путем Интернета. Они су јунаци многобројних вицева чији је циљ да нас засмеје и запрепасти управо извитоперени говор. Као онај у коме, на питање како лају пси у Земуну, одговор гласи: „Значи, ав!”
   Није нам познато да ли је неки лингвиста (уз помоћ социолога) покушао да утврди има ли ичега тачног у легендама о Земунцима.


У земунском Контумацу

   Извесно је да већина данашњих малих Земунаца, а ни других становника наше земље, не зна да је наш славни романтичарски песник Бранко Радичевић (1824–1853), писац „Ђачког растанка”, део детињства провео управо у – Земуну. О томе сведочи истраживање професора Стевана Радовановића „Бранко у Земуну” из 1986. године.
   Породица Бранка Радичевића дошла је у Земун из Славонског Брода 1828. године и ту остала све док глава породице Тодор Радичевић, преводилац аматер, није добио премештај. Четворогодишњи Алексије (како је гласило црквенословенско име будућег песника) у Земуну је кренуо у школу. Стеван Радовановић описао је тренутак доласка породице Радичевић у Земун:
    „У недељу 3. маја 1828. године у земунском Контумацу – где се царинила  и продавала пређа, свила, сафијан, македонски мед и восак, маслиново уље, тамјан, корњачини оклопи, златне и сребрне полуге, цариградски бисери, персијски теписи, индијски шалови, разна уља, мириси и кипарско вино – зауставила су се кола с арњевима у којима се у Земун доселила породица царинског чиновника Тодора Радичевића (...)   Прве године свог боравка у Земуну живеће будући песник у Контумацу, у згради за царинске чиновнике, недалеко од данашње Гимназије у Градском парку, а касније, код Мухара, на тргу који од 1907. године носи његово име.”


  
     Бранко је у Земуну кренуо у школу: ту је завршио три разреда Српске основне школе, као и два виша разреда немачке Градске школе. О Бранковом школовању и детињству, његов отац Тодор, иначе поклоник књижевности и човек који је редовно куповао књиге, водио је брижљиве белешке. У ствари, неку врсту дневника. Тако сазнајемо какав је заправо ђак био мали Бранко. Увек кад је писао о свом сину, Тодор Радичевић себе је помињао у трећем лицу.
   Професор Радовановић у свом чланку о Бранку Радичевићу, између осталог, наводи и следеће:
    „Кад је пошао у Српску школу, мати га је ба, бе и тако даље учила. Али он је тако тешко учио да је мати оцу му говорила: ’Ово наше дете баш не може ништа да научи. Јер док му ја говорим ба, бе, дотле и он говори, а кад му речем да сам сриче, а он ни почети.''


Јако паметствовање

   Током првих месеци школовања Бранко се уредно мајци обраћао за помоћ. Никако није успевао да савлада писање и читање. Онда је изненада престао. Родитељи су били уверени да је најгори ђак у школи.  Према очевом сведочењу, мајка је завапила:
    „Гледајдер сада, човече, ово наше дете више ми не долази да га учим, мора да је најгори ђак у школи.”
    „Мани се, жено, дете је још младо, њему није сад на памети учење, него игра. Ја ћу његовог господина учитеља запитати како се дете учи и влада.”
    Тако је Тодор Радичевић сазнао да је Бранко први међу свим ученицима.
   „Паметствовање је имао особито јако, и све је лако могао схватити.  Нарави је био веселе.”
    И не само то. Бранко је изгледа у свему био први: у шали, у игрању, пливању, певању. Имао је диван глас који је слушаоце у срце дирао. И шах је одлично играо...
    Нажалост, кад је навршио девету годину, умрла му је мајка Ружа. Три дана после њене смрти, несрећни дечак је читким рукописом записао:
    „Мамица је умрла 14. марта после подне у два сата, у вторник. Ја сам остао без мамице од девет година.”
    Почетком октобра 1835. године Бранко Радичевић напустио је Земун.   Отишао је у Сремске Карловце, у гимназију. Али, будући да је његова породица остала у Земуну, сваки школски распуст проводио је тамо. А кад је 1841. године оболео, дошао је поново у Земун. Лечио се скоро годину дана.
    Дани детињства проведени у Земуну за Бранка Радичевића остали су незаборавни. Зато му се више пута враћао током свог кратког живота.   Уосталом, одмах ту близу био је и Београд, што је положај земунске вароши чинило још занимљивијим.
    Многи други наши књижевници живели су у Земуну у време Бранка Радичевића, али и после. То је чињеница која може да буде нека врста обавезе за данашње мале Земунце. Да оповргну гласине о свом језичком незнању и покажу да су неистините.
    Значи, лектира!Аутор: 
М. Огњановић
Илустровао: 
Добросав Обрадовић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
sungdress
Donning a one shoulder top is best which has a plain, solid-color concept. wedding dress two piece Probably very minimal patterns and facts is allowable affordable sexy dresses party dresses sungdress , Our goal is to make picking up through the selection of sungdress club dresses as painless as possible, so that to promise all you need are perfect on your special day. but continue to keep it on a really minimal. You would choose to highlight the neck and then the shoulder and looking for a dress with a lot of pattern could make the search weighty and also chaotic, short unique prom dresses cheap club dresses long sleeve club dresses producing it additional of an eyesore. Just always keep your look basic, thereby creating you seem much more innovative and glamorous.
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
prom dresses
sexy party dress super cheap prom dresses discount prom dresses under 100 Afternoon my lovelies! How do you fancy winning yourself a nice little voucher for 拢100 to spend at a beautiful online boutique that specailises in selling some really exquisite vintage dresses and jewellery?
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
shywatches.com
He tasted cheap watches replica tag heuer fake watches . And performed. The actual night in bed, He"d lie awake for possibly never ending hours. fake breitling bentley watches Handheld on his crotch. Mind your prowl. So these replica breitling watches for sale have become extremely popular and have become the most preferred fashion accessory for men and women, boys and girls. Weaving through a progressively depressing series of empty wet withered halls the best rolex replicas cartier replica .
gfad
Слика корисника gfad's
User offline. Last seen 11 years 47 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 06/07/2011
In the color, improved
In the color, improved version of the Roman Manolo Blahnik Shoes sandals this season have break through the Cheap Manolo Blahnik Shoes traditional earth look, blended in more bright color, to Manolo Blahnik Pumps reflect this season of the 60 s pop color restoring ancient ways Discount Manolo Blahnik Pumps is agitation.