Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Шта сањамо, а шта нам се догађа


ОПЕРАЦИЈА БОЖИЋ БАТА

Вече уочи Нове године, односно Божића, најбитнији је и најосетљивији део „Операције Божић Бата”: један час пре поноћи, у 640 представништава ББК стижу електронски подаци – листе деце и њихових жеља

   Статистички подаци говоре да чак деведесет одсто Европљана верује – односно веровало је – у постојање Деда-Мраза или Божић-Бате. Додуше, између пете и десете године почињу да се јављају прве сумње. Сазнање о томе ко заправо доноси поклоне за неке је тешко разочарање од кога се никад не опораве. За друге је, пак, нека врста олакшања. Јер, данашњу децу, одлично обавештену о новим технолошким достигнућима, није лако преварити. У ствари, они најчешће траже одговоре на сасвим одређена питања у вези с кретањем Божић-Бате. Желе да знају како једна једина кочија успева да понесе и разнесе толико поклона.
 

            
  
    Заиста, како Божић-Бати полази за руком да током само једне ноћи испоручи милијарде и милијарде пакетића? Вероватно многи не знају да је још шездесетих година прошлог века основана  Santa Claus Corporation (Божић-Батина корпорација). Та вест је, наиме, недавно „процурела”. Шушка се да је седиште ББК у почетку заиста било на Северном полу. То је било згодно, јер је „тајну операцију” каква је припремање и испорука поклон-изненађења за сву децу света најлакше било спремати далеко од очију јавности. А посебно деце.
Поједини извори наговештавају да на Северном полу и даље ради неколико канцеларија „Божић-Батине корпорације”, оно што називамо „администрацијом”. Као што може да се наслути, њихов посао је и велики и сложен, премда имају на располагању моћне рачунаре.

Узнемирујућа вест

    Како даље наводе тајни извори, производни погони ББК премештени су са Северног пола у Кину, Индију, Русију и Бразил. Производња поклона почиње већ првих дана фебруара. Корпорација тада издаје права за коришћење лика Божић-Бате, као и његових помагача, ирваса и вилењака. У новембру је такорећи све спремно. Путем рачунара Божић Бата даје последња упутства и обавештења. Између осталог, да у поклонима, играчкама, неће наћи батерије. Тако да деца и њихови родитељи буду унапред спремни за тај издатак.  
   Занимљиво је (а можда и помало узнемиравајуће!) да је преузеће ове године обавестило светску јавност да је почео да ради нови систем за сателитско надгледање. Сателити су распоређени тако да омогућују посматрање, вероватно и оцењивање понашања деце. Посебно лако уочљиво је понашање обесне деце као и оних који намерно уништавају туђе и своје играчке, а при том су и незахвални. Видљиви су, изгледа, и они који се преједају слаткиша на рачун уобичајених оброка.
   Вече уочи Нове године, односно Божића, најбитнији је део „Операције Божић Бата”. Један час пре поноћи, у 640 представништава ББК стижу електронски подаци – листе деце и њихових жеља. Наравно, предност да у врећи нађу поклон имају скромна и доброћудна деца.


„Специјалци” на делу

   Из сваког представништва полази петнаест јединица са по два „специјалца” који носе црвена одела и капе. Они су веома добро обучени да се ушуњају у куће на различите начине: не само кроз оџак, већ и кроз прозоре (лако их отварају). Неки су чак толико вешти да улазе и право на врата. Већина носи посебне наочаре које омогућавају одличан вид и у мрклом мраку.
   Свака јединица има пет минута на располагању да обави посао. Како се пакетићи не би побркали, „специјалци” у црвеном користе мале скенере да би испорука била у складу с наруџбином.
   Шта се дешава ако их неко дете ухвати приликом испоруке поклона? „ББК је спремна и за такве прилике. Извесно је да користе неке гасове веома пријатног мириса који дете благо ошамуте. Будући да је овај прах (или је можда реч о капљицама?), због деце која све касније одлазе на спавање, коришћен безброј пута, очито је да није штетан по здравље.  Никоме до сада није позлило. Међутим, кад се пробуде, сви имају утисак да су нешто необично сањали. Заклели би се да су видели Божић-Бату главом и брадом!
   Руку на срце, за крај остаје једно неразјашњено питање: ако знамо да при обављању свог нарочитог задатка Божић Бата данас има помоћ нових технологија, шта ли је некад радио? Како је онда стизао све да обави? Ту је ипак нешто сумњиво.


Аутор: 
М. Огњановић
број:
gfad
Слика корисника gfad's
User offline. Last seen 12 years 22 недеља ago. Није присутан
Придружио се: 06/07/2011
In the color, improved
In the color, improved version of the Roman Manolo Blahnik Shoes sandals this season have break through the Cheap Manolo Blahnik Shoes traditional earth look, blended in more bright color, to Manolo Blahnik Pumps reflect this season of the 60 s pop color restoring ancient ways Discount Manolo Blahnik Pumps is agitation.
Алфа и Омега
Слика корисника Алфа и Омега's
User offline. Last seen 12 years 18 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 06/11/2009
То није тачно

Можда су статистички подаци о којима се говори у тексту и тачни, али онда нема дилеме, анкетирани су лагали!
Нисам чуо да је ико икада веровао у Деда Мраза нити да је иједно дете било толико глупо и наивно да би поверовало у тако нешто. Једноставно деца су много паметнија него што то одрасли мисле!
Одраслима је "слатко" да верују да деца верују у Деда Мраза, а да би ту причу поткрепили, они када одрасту "забораве" да као мали нису веровали у Деда Мраза, већ, не само да лажу себе, него и друге са измишљеном причом о веровању у Деда Мраза!!!

"Горе над нама српско је небо, на њему Србин седи Бог, око њег' Срби анђели лете, дворе Србина Господа свог"
lazar97
Слика корисника lazar97's
User offline. Last seen 12 years 47 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 10/01/2011
dsadasdas
dobar dan