Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Записи из Силицијумске долине


NERDOVI.COM

Кад су били мали, више су волели да се играју с рачунаром него с другом децом. У школи су обожавали математику, а презирали физичко. На студијама им је било забавније да уче него да иду на журке. Запослили су се у предузећима нових технологија и информација. Најспособнији су потом основали своја – „Apple”, „Facebook”, „Google”, „Intel”, „Yahoo”, „Hewlet-Packard”, „Amazon”... Данас владају светом. Нердови. Израз који не може да се преведе

                

почетку се ова реч употребљавала за „штребере”, касније за   паметне, али друштвено неприлагођене ђаке усмерене на једну област. Од њих се очекивало да постану „луди научници”. Уместо тога, захваљујући развоју софтвера, интернет предузећа... нердови су данас милијардери.
   Највише их има у Силицијумској долини, у Калифорнији (већ знате да је назив добила по силицијуму, материјалу за израду микрочипова). Ту се налазе „јаки” универзитети као што су Беркли и Стенфорд, а некада су били смештени војни истраживачки центри . Из њих су изашли први нердови.   Уобичајена представа о нердовима је да су то бића неодређеног пола, лишена осећања, незаинтересована за друге и спољашњи свет, која никад нису потрчала за лоптом те су им мишићи као ратлук, кожа боје човечије рибице, док су им беле „хрчак” шаке вечито на тастатури. Уз то су или предебели или неухрањени. У школи нису били омиљени, имали су „свој фазон”, другачији од осталих, а нису се ни трудили да се уклопе. Нису имали појма шта се носи, слуша и где се излази. Кад су порасли, обули су сандале на сокне и сели на чело најзначајнијих предузећа на свету. У слободно време гледају „Звездане стазе”, читају стрипове и играју игрице. Некада су их деца исмејавала, а данас они кроје будућност њиховој деци. Изнедрили су нове нердове и стварају свет по својој мери.     Постали су омиљени. На мајицама и постерима исписани су слогани
Буди фин према нердовима, велике су шансе да ћеш радити за неког од њих, Освета нердова, Утакмица је завршена. Нердови су победили...

               
                Пронађите великог нерда (оснивачи „Мајкрософта”, 1978. година)
  
   Силицијумска долина, не тако давно земља фармера, питома је удолина божанствене климе вечног пролећа с опојним бујним растињем. Градови изгледају као наша викенд насеља. Збиља, ту се чак и семафори ретко виђају. Очекивали смо да је земља нердова пуна „паметних зграда” које „на дугме” чисте, перу и кувају. Уместо тога, затекли смо идилична места, ниске куће у зеленилу (добро, нађе се и понеки солитер). Уместо робота, наведене радње обављају Мексиканци.   
    Замишљали смо да по улицама ходају наказе с наочарима, а срели смо нормалне људе, опуштене, љубазне и лепо расположене.
   Велики нердови воле да живе као Дејви Крокет, у нетакнутој природи.  Обично бирају усамљена места, на неким чукама и врлетима, а на путу до њихових кућа стоји знак „Чувај се којота”. Они који више воле ниже пределе, одлучују се за места испред којих је табла „Не уклањај брану дабровима”. Близина океана подразумева се.
   У земљи нердова удобно смо се удомили код Другарице из детињства, једном студенткиње Електротехничког факултета у Београду. Она је сад доктор наука и већ десет година шефица групи од двадесет нердова у рачунарском предузећу „Sinaptix” у Санта Клари. Ово предузеће прави рачунарске програме за сензоре који се уграђују у најновије генерације мобилних телефона и рачунара који раде на додир, без „миша” и дугмића. Пошто Другарица познаје нердове изнутра, замолили смо је да нам ближе објасни ову врсту. Иако нерадо, дала нам је „интервју”.

      
               
                Средиште „Фејсбука” у Калифорнији

   Да ли је тачна уобичајена представа о нердовима?
   Делимично. Њихова главна особина је да имају фокус. У стању су месецима да седе решавајући један проблем. То је добро за посао јер обично и нађу решење.
   Они се рано, већ око четрнаесте године, „пронађу” у рачунарском послу и после се само тиме баве. Не лутају и не мењају занимања као друга деца.

   Како се њима руководи?
   Тешко се споразумевају. Стидљиви су, избегавају да се обраћају једни другима. Шеф мора да посредује, да претпостави шта један мисли па да то саопшти другом. Њихова социјална и емотивна интелигенција није довољно развијена, зато се тамо о тим појмовима толико прича. На техничке факултете сада су увели обавезне предмете из комуницирања.
   О чему причају за време паузе за ручак?
   Само о послу, јер им је он и хоби.
   Да ли су обавештени о ономе што се дешава у стварном свету?
   Да, образовани су и информисани, али их подаци о томе шта се збива другима не узбуђују.
   Може ли да се уопшти слика из каквог породичног, социјалног, културолошког, расног окружења долазе?
   Не, они су „праведно” распоређени, има их у свим срединама. Такви људи постоје свуда, само што се о њима сада толико прича јер се окупљају око посла који се у овом тренутку тражи.
   Да ли је за посао нерда потребна посебна врста памети?
   Мислим да они имају изразито развијено апстрактно мишљење, способност откривања правила неког система. Нердови су често добри музичари, а за музику је исто потребно препознавање унутрашњег склада. Њима изузетно прија да успоставе ред у хаосу података, да повежу у целину оно што је другима неспојиво и невидљиво. У томе се састоји њихова унутрашња мотивација да раде овај посао. Сам „ток” решавања рачунарског лавиринта их узбуђује.
   Какве шансе имају наши дипломци у земљи нердова?
   Ко је добар студент у Србији, биће и у Америци. А мит је да су велика интернет или рачунарска предузећа резервисана само за генијалце. То су обична предузећа у којима има посла и за докторе наука и за приучене програмере.
   Да ли је овде било тешко опстати и напредовати?
   Требало је прихватити податак да такви људи заиста постоје.


Аутор: 
Слободанка Лазаревић
број:
lglg (not verified)
Слика корисника lglg's
Manolo Blahnik
On design, multi-level crisscross weave and Manolo Blahnik around the ankle to bind belt is inherited the Rome of Manolo Blahnik Canada sexy enchanting and cool shoes are fashionable, send out the Manolo Blahnik Sandals people cannot be ignored the existence feeling, will be women's independence temperament Cheap Manolo Blahnik Sandals full expression.