Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Хит страна


МУЗИКА ЗА НЕПРОПУШТАЊЕ

Осврт на двадесет најлепших албума објављених у години иза нас


ануар је пред вратима, што значи да је време да сводимо рачуне које су то биле најлепше плоче у 2011. години. Из овогодишње продукције преслушао сам преко 300 албума, а од свих њих, најчешће сам се враћао плочама о којима данас читате. Можда сте о неком од ових албума већ читали у „Забавнику”, можда се неке плоче са ове листе налазе и код вас, а можда сте неке пропустили. Да би било што мање пропуста, сакупио сам на једном месту 20 овогодишњих плоча које су се по нечему издвојиле од других и које топло препоручујем свима који воле музику, без обзира на жанр. У нади да ће нам музичка 2012. бити још богатија, свим читаоцима „Забавника” пожелео бих много лепих албума у новој години.                           
                                                            
20. „Wilco”
– The Whole Love

„The Whole Love” је осми албум у каријери групе „Wilco”, а први за њихову сопствену издавачку кућу. Да се на овој плочи налазе само прва и последња песма које заједно трају двадесетак минута, она би била вредна помена, а камоли са још неколико мањих хитова који се чују између.

              19. „Mogwai” – Hardcore Will Never Die, But You Will

Након неколико просечних албума, шкотски пост-рок бенд „Mogwai” вратио се ове године у великом стилу. Када су као тинејdžери пре 14 година објавили сјајан деби „Young Team” у њих су полагане велике наде. Плоча „Hardcore Will Never Die, But You Will” доказ је да су те наде и те како имале основа.

                           18. Курт Вил – Smoke Rings for My Halo

Иако изгледа као да свира хеви-метал, Курт Вил сем електричне гитаре нема ништа заједничко са музичарима из тог жанра. Његово виђење рок музике 21. века одише свежином, а чињеница да има тек 30 година даје нам за право да од овог момка у будућности очекујемо још лепше плоче.

       17. „Chicago Odense Ensemble”– Chicago Odense Ensemble

Сусрет чикашке џез и пост-рок екипе, предвођене трубачем Робом Мазуреком, са двојицом данских музичара, резултирао је предивном џез-фанк-рок-електро импровизацијом која доста тога дугује електричном раздобљу у музици Мајлса Дејвиса, али и гомили бендова који потичу из рок света. Уколико волите савремени чикашки џез, овај албум не бисте смели да пропустите.

                                            16. Бил Калахан – Apocalypse

        

Некадашњи предводник групе „Смог”, Калахан је ове године објавио трећи албум у каријери под својим именом. На пола пута између американе, фолка, соула и чак џез музике, Калахан нас поново уверава да никада нема тешкоћа с надахнућем. Да ли због камерне атмосфере или нечег другог, тек ово је савршена плоча за слушање уз прву јутарњу кафу.

                                       15. „Atlas Sound” – Parallay

Најлепши албум који сам чуо у 2010. години снимила је група „Deerhunter” коју предводи Бредфорд Кокс, исти момак који стоји иза имена „Atlas Sound”. Да је реч о музичару који не зна за просек, чујемо и на плочи „Parallay”. Мешавина нискобуџетног попа и благо експерименталне музике овде се уклапа готово без грешке.

                                        14. „Wye Oak” – Civilian

Мушко-женски дуо из Балтимора „Wye Oak” почетком године вратио се с трећом плочом „Civilian” која је несумњиво њихово најзрелије издање. Бука и тишина дуго нису звучале тако синхронизовано.

                         13. Фион Реган – 100 Acres of Sycamore

                                 

Други албум ирског трубадура с акустичном гитаром Фиона Регана води нас у пределе у којима смо неколико пута били са Нилом Јангом. Посебно се истиче оркестрирана нумера „The Horses Are Asleep” која је, сасвим сигурно, најлепша у целој Регановој десетогодишњој каријери.

                   12. Ђорђо Тума – In the Morning We'll Meet

Италијан Ђорђо Тума зна шта је квалитетна поп музика. Одрастао на звуцима Хенрија Манчинија, Барта Бакарака, Брајана Вилсона и Џорџа Гершвина, решио је да све те утицаје помеша и сними ову чудесно оркестрирану плочу, коју је објавила једна од водећих европских етикета када је поп музика у питању, шпанска „Елефант”.

                                      11. „Real Estate” – Days

Музички следбеници бендова „Velvet Underground” и „Galaxie 500”, састав „Real Estate” из Њу Џерсија, снимио је ове године други албум „Days”. Судећи по квалитету музике коју чујемо на њему, он је више него достојан наследник њиховог хваљеног деби издања из 2009.

                        10. Кип Ханрахан – At Home in Anger

Ветеран њујоршке downtown сцене, бубњар, композитор, продуцент, аранжер и диригент Кип Ханрахан снимио је албум ком сам се најчешће враћао ове године – бар кад је џез музика у питању. Мало је музичара који са таквом лакоћом помешају латино ритмове, шансону, класичан, а на моменте и фри џез, танго и поп музику, а да то не звучи нимало претенциозно или рогобатно. Ханрахан још једном потврђује зашто је био омиљен продуцент Астора Пјацоле и увек радо виђен сарадник Лестера Бовија, Артоа Линдсија или Алана Тусана.

                                  9. Дон Ленон – Nick and Mary

                        
                                     Омот албума „Nick and Mary” Дона Ленона      

Иако нема комерцијалног успеха, бостонски музичар Дон Ленон не престаје да снима добру музику. Његов дупли, актуелни албум „Nick and Mary” по много чему један је од најуспешнијих у његовој каријери. Паметни и духовити стихови, лако се памте поп мелодије, као и камерни гудачки оркестар само су неки од разлога зашто је ово Донов најбољи албум још од плоче „Downtown” из 2002. године.

                                    8. Тони Кокс – On the Way

                                 
                                           Омот албума Тонија Кокса

Плоча „On the Way” својеврстан је омаж поп звуку који су неговале групе као што су „The Beatles” и „Beach Boys”. Британац Тони Кокс нас је још једном подсетио на снагу заразних, троминутних мелодија које дуго остају у глави.

                         7. Миа Дои Тод – Cosmic Ocean Ship

Прави албум за слушање у топлим летњим месецима. Мелодичан, заводљив и нежан. Продуцент плоче је Џонатан Вилсон, један од најкреативнијих савремених музичара из Лос Анђелеса. Чини се да је овим албумом Миа Дои Тод досегла врхунац петнаестогодишње каријере.

                                      6. „Destroyer” – Kaputt

Убедљиво најлепши овогодишњи албум који се бави ретро звуком из осамдесетих година прошлог века. Након две деценије у музици, лидер групе „Destroyer” Ден Бајар са овом плочом коначно задобија поштовање шире публике – поштовање које је одавно заслужио.

                                      5. Ева Браун – Playback

Шеснаест година након албума „Pop Music”, бечејска „Ева Браун” снима трећи албум у оригиналној постави коју предводи трио Горан Васовић / Петар Долинка / Милан Главашки. Чекање дуго деценију и по се више него исплатило, пошто плоча „Playback” нема никакву конкуренцију када је овогодишња поп музика на српском језику у питању.

                                  4. Џонатан Вилсон – Gentle Spirit
                                       
                                 
                                      „Чувар” Лорел кењон звука – Џонатан Вилсон       

Вилсон је један од најзаузетијих музичара на западној обали Америке. У последњих неколико година свирао је с Ериком Баду, Џексоном Брауном, Грејамом Нешом, Бони Рејт, продуцирао је пет албума и успео да сними и објави своје друго издање. Плоча „Gentle Spirit” враћа нас у калифорнијске долине крајем шездесетих и почетком седамдесетих, нудећи нам 70 минута савршено комбинованог акустичног и електричног рока. Највећа вредност ове плоче лежи у њеној слојевитости – ма колико пута је преслушали, сваки пут ћете открити нешто ново.

                            3. „Fleet Foxes” – Helplessness Blues

Дуго се музика Сајмона и Гарфанкла, или Крозбија, Стилса и Неша доживљавала као старомодна. А онда се појавила група из Сијетла „Fleet Foxes”, предвођена „чудом од детета”, двадесетпетогодишњим Робином Пекнолдом. Након њиховог првог албума из 2007, као и овогодишњег „Helplessness Blues”, акустични поп је поново у моди. Легенда каже да је Пекнолд током снимања ове плоче раскинуо дугогодишњу везу, јер његова девојка није могла да трпи Робинову целодневну опседнутост смишљањем ове плоче. Након што преслушате ове чаробне вокалне хармоније, биће вам јасно зашто је Робинова жртва имала смисла.

                                          2. Том Вејтс – Bad as Me
 
Као што смо на овим странама закључили пре неколико бројева, „Bad as Me” је по многима најлепши Вејтсов албум у последње две деценије – тешко да је имао бољи од „Bone Machine” из 1992. године. Сви они жанрови по којима је Том познат, налазе се на овој плочи, а том стилском шаренишу доприноси и велики број искусних музичара који свирају са њим – од Марка Рибоа до Кита Ричардса. Плоча изван времена.

                            1. Брент Кеш – How Strange It Seems

       
                Омот најлепше плоче из ове године                        Шампион – Брент Кеш

Ентузијазам, искреност, љубав и поп музика најбољи су опис другог студијског албума Брента Кеша. Преко 40 гостујућих музичара, две године проведене у студију, модерна и старинска продукција у исто време и мелодије које као да потичу из неких прастарих, летњих бајки. Иако је Брент за снимање ове плоче позајмио новац и заложио кућу под хипотеку, све се на крају исплатило. Ако не новцем, а оно уметничким квалитетом који нема премца. Истинско ремек-дело савремене поп музике.


Аутор: 
Владимир Скочајић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
Juancho
Islands are recognized for appeal. They can really be massively high; Its no wonder that it key to buy a marriage dress from ignite style! Contemplate it dresses wedding guest . You outfits a tankini whenever you work my seashore lovestdressES offers cheap wedding dresses, bridesmaid dresses, evening dresses, cocktail dresses and wedding guest dresses. Specializing in custom fit, custom made your dresses in your own unique size. flower girls wedding dresses ; Suppose you have a fully sleeved silk dress in exchange? You sense as awesome along with some penguin in north of manchester scratching post! "s your gulf of mexico holiday in multicolored gambling? wedding party dress cocktail dresses for cheap custom made bridesmaid dresses Slinging on a queen form gown in new york tend to make your trusty make-Ready thaw shorter rather as opposed to M Wedding dresses that will work with the seaside wedding go over dresses made of sunshine materials so you remain fresh on wedding ceremony day. Supply like for example crepe, beautiful bridesmaid dresses Charmeuse, Duchesse silk also chiffon work best selections for the summertime high temperatures.