Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Хит страна


МУЗИЧКЕ НОВОТАРИЈЕ

Повратак
М. Ворда
у своје воде


    Иако је његова каријера почела крајем прошлог века, М. Ворд је последњих неколико година првенствено заокупљен свирањем са глумицом Зои Дешанел у групи „She & Him”, али и радом са супербендом „Monsters of Folk”. Користим појам „супербенд” јер поред Ворда „Monsters of Folk” чине познати музичари из група „Bright Eyes”, „Centro-Matic” и „My Morning Jacket” (Џим Џејмс, Конор Оберст, Мајк Могис, Вил Џонсон). Ипак, ти Вордови споредни пројекти никако не би смели да засене лепоту његових соло плоча, а до ове године било их је шест. Седми албум, насловљен „A Wasteland Companion” у продавнице широм света стиже 10. априла. Поводом нове плоче Ворд је рекао:
   „Од мог последњег албума „Hold Tim
e” (2009) много сам путовао, што ми је пружило прилику да често размишљам о томе шта сам урадио и шта још морам да урадим. То, такозвано проналажење и откривање себе, јесте и главна одлика овог албума.”
    С обзиром на непрестане турнеје које је имао са „She & Him”, јасно је зашто је „A Wasteland Companion” сниман у чак осам различитих студија широм Америке. На плочи свира 18 музичара, а међу гостима ће се наћи Стив Шели из бенда „Sonic Youth”, Хауи Гелб из „Giant Sand”, сарадник Пи Џеј Харви Џон Периш, као и Вордови стари знанци Зуи Дешанел и Мајк Могис. М. Ворд ће промовисати албум на европској турнеји која ће се одржати предстојећег пролећа.

Брус Спрингстин
против Вол стрита


   Најпознатији рокер из Њу Џерсија Брус Спрингстин 6. марта ће објавити 17. студијски албум под називом „Wrecking Ball”. Спрингстин је средином седамдесетих година прошлог века стекао популарност певајући стихове о животу радничке класе, те не чуди што ће једна од главних тема на новом албуму бити живот обичног човека у времену економске кризе. Као илустрацију тога имамо први сингл „We Take Care of Our Own” у ком се Брус на себи својствен начин обрачунава са „ајкулама” са Вол стрита. Након плоче „Rising” на којој је јадиковао над Америком после 11. септембра 2001, албума „Magic” из 2007. на ком пева о последицама америчких ратова на Блиском истоку, „Working on a Dream” из 2009. који одише оптимизмом после Обамине победе на изборима, Брус је изјавио како је „Wrecking Ball” његов најбеснији албум који је до сада снимио. Хиљаде људи који су у Америци остали без посла последњих година и разочарање у начин на који се демократе боре са економском кризом, очигледно су оставиле траг на новом Брусовом издању.

                             

   „Wrecking Ball” је први албум који је Спрингстин снимио након смрти саксофонисте Клеренса Клемонса, дугогодишњег члана његовог пратећег „E-Street” бенда (Клемонс је преминуо у јуну прошле године). Како је најављено, Брус Спрингстин ће ове године одржати велику европску турнеју која почиње 13. маја у Севиљи, након чега ће одржати концерте у 26 европских градова.

Нови албум за
„Есбјорн Свенсон трио”


   Четири године након трагичне смрти Есбјорна Свенсона, једног од најдаровитијих савремених џез пијаниста, дискографска кућа „Act” објавиће ново студијско издање његовог бенда „Есбјорн Свенсон трио”. У тренутку смрти Есбјорн је био при крају снимања плоче „Leucocyte” која је постхумно објављена 2008. године. Поменути албум је снимљен у сиднејском студију „301” и том приликом Есбјорнов трио је снимио скоро десет сати музике. Композиције које се нису нашле на плочи „Leucocyte” биће објављене на овогодишњем албуму који је назван по студију у коме су снимане. Иако је објављивање постхумних албума један од најсрамотнијих начина да се дође до новца (уместо музичара који није жив, „кајмак” по правилу купе велике дискографске куће, које са начином на који је уметник створио ту музику, имају везе колико и војска са уметношћу), та критика не важи за албум „301”, пошто је Есбјорнова првобитна идеја била да „Leucocyte” буде дупли албум. Ту Свенсонову замисао су спровели у дело Ден Берглунд и Магнус Остром, ритам секција његовог трија, изабравши нумере које ће се наћи на плочи „301”. Менаџер групе Буркард Хопер описао је нови албум као мешавину експерименталног духа који је красио „Leucocyte” и класичног „E.S.T” звука који се чује на издању „Live in Hamburg”. Плоча „301” биће објављена 30. марта.

„The Afghan Whigs”
поново заједно


   Крајем прошле године америчка група „The Afghan Whigs” објавила је да ће се након 13 година паузе поново окупити наредног пролећа. Том приликом, најавили су да ће одржати повратнички концерт на музичком фестивалу „All Tomorrow's Parties” у Лондону, а недавно је потврђен и њихов наступ на фестивалу „Примавера” у Барселони, почетком јуна. За сада нема података о могућој светској турнеји или новом албуму. Ова вест вам сигурно мало значи уколико не знате ко су „The Afghan Whigs”, па уколико спадате међу такве, надам се да ће вас следећих неколико пасуса надахнути да их откријете.
   Средином осамдесетих година прошлог века у Синсинатију распала се група „Black Republicans”, након чега је њихов вођа Грег Дули основао „The Afghan Whigs”. Дули подједнако воли снажан панк и сензуалну соул музику и управо спој та два правца осликава израз који су гајили „The Afghan Whigs”. Између 1988. и 1992. објавили су три албума, али највећи успех доживљавају тек са плочом „Gentlemen” из 1993, ношени на крилима великог комерцијалног успеха „гранџ” правца (последица култне „Нирвана” плоче „Nevermind”) у који су их најчешће сврставали. До тог албума били су много више гитарски наклоњени, али након 1993. било је јасно да Дули све више ужива да се опробава са бучним гитарама и соул музиком коју је својевремено објављивала легендарна дискографска кућа „Motown”. Тако је последњи њихов албум „1965” из 1998. имао више везе са соулом него са било којим другим жанром.
   Након распада групе 1999. године, Дули је наставио активно да се бави музиком. Годину дана касније, основао је састав „Twilight Singers” са којим је објавио шест албума, а са Марком Ланеганом (некада био члан „Screaming Trees”) свирао у бенду „The Gutter Twins”. Иако су обе групе имале неколико запажених издања, чињеница је да Дули никада није имао тако добар бенд иза себе какви су били „The Afghan Whigs”. Да ли је тога био свестан и он када је донео одлуку да окупи старе другаре из Синсинатија или су, пак, разлози били неке друге природе, то је сад мање важно. Оно што је битно јесте да ће овог лета посетиоци европских музичких фестивали бити у прилици да провере да ли Грег Дули и даље има онај мачо став из деведесетих, односно да ли је време успело да нагризе хитове „The Afghan Whigs”.

Документарац о турнеји
Била Калахана


    Издање „Apocalypse” Била Калахана био је један од најзапаженијих албума из прошле године. „Боб Дилан” алтернативне музике, како још називају Калахана, снимио је плочу на којој вешто повезује фолк, поп, па чак и џез, а у траговима и амбијенталну музику. Тај албум је пратила његова америчка и европска турнеја, једна од најобимнијих које je до сада одржао, а ова вест посебно добија на тежини ако знамо да се Калахан активно бави музиком преко две деценије.
    Захваљујући филмаџији Хенлију Бенксу, поменута турнеја биће заувек овековечена. Наиме, он приводи крају рад на документарном филму „Apocalypse: A Bill Callahan Tour Film” који ће садржати снимке са те турнеје, као и разговоре са Калаханом. Међутим, да би завршио филм, Бенксу недостаје још 5000 долара. У договору са Билом, он је замислио да оним најзагриженијим љубитељима Калаханове музике за 100 долара понуди занимљив пакет. За ту суму ћете добити сирово, дигитално издање овог документарца, као и ЦД на коме се налазе неке од омиљених песама Била Калахана. Тај ЦД ће бити уникат, пошто ће сваки купац добити различиту компилацију. Поред тих 100 долара, Бенкс је замолио Билове фанове да му пошаљу своју фотографију. „Шта ће му моја фотографија?”, сасвим логично се питате. Е, па, Бил је решио да вас обрадује тако што ће се сликати држећи у руци вашу фотку и онда вам је вратити. Прилику да купе овај оригинални пакет имаће 50 најбржих Билових поклоника. Уколико све прође како се Бенкс и Калахан надају, премијера филма „Apocalpyse: A Bill Callahan Tour Film” нас очекује предстојећег пролећа.Аутор: 
Уређује Владимир Скочајић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
wedding dresses hater
ceremonies sweetheart wedding dresses . cheap flower girl dresses But you may ignore your parents that, cheap flower girl dresses in fact it is also their day that day! So when you make a preparation for yourself, you must also consider some things of your parents. mother of the bride dresses Sweetheart Wedding Dresses When you choose your wedding dresses or suits mermaid wedding dresses , you must also choose dresses for your mother. You may worry about the high price of the dresses bridesmaid dresses 2012 , bridesmaid dresses 2012 Off the shoulder Wedding Dresses bridesmaid dresses 2012 but just feel free ceremony DressWith previous report black strapless cocktail dress , we now have bought a summary concerning A-line/Princess design wedding ceremony dress,it continues to share with you 0empire model marriage ceremony gown. bridesmaid dresses 2012 A good kingdom marriage ceremony gown is usually defined by the actual increased stomach in which is situated at the base of the break through, from where the