Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

„Забавников” ЗОО


ЛЕТЕЋЕ НОЋОБДИЈЕ

Иако многи верују да су нас слепи мишеви окупирали, истина је да су угрожена врста и да уопште не воле да слећу на човекову главу. Зато су и добили своју ноћ и у Европи и у Србији

лепи мишеви могу да се сврстају међу најнеобичније сисаре. Њихове очи су закржљале, али нису слепи, а нису ни мишеви, јер мишеви припадају глодарима, а слепи мишеви су бубоједи. У земљама Далеког истока сматрају их за синоним среће, љубави, плодности, благостања и богатства. За старе јужноамеричке народе – Маје, Инке и Астеке – били су божанства, а неки од тотема носили су њихов лик.      Западна цивилизација, пак, дуго их је доживљавала као отелотворења ђавола. Легендарни гроф Дракула, вампир и крвопија, део живота проводи и као слепи миш. Многа веровања и страхови везани су за слепе мишеве. Они сами или делови њихових тела и данас се користе као обавезни састојци магијских напитака, реквизити тајних обреда и врачања.
   Слепи мишеви нису отровни, не уплићу се у косу, како је обично приказано у филмовима, и не уједају, осим у самоодбрани. Веома ретко се дешава да млади слепи миш који се брзо умара слети на нечију главу. За њих она је само погодан објекат за слетање.
   Слепи мишеви живе готово свуда, од обала мора, стајаћих и текућих слатких вода, шума, жбуња, шибља и ливада, све до пашњака на високим планинама. Има их и по градовима и селима где су човеку најближе комшије. Управо према типу склоништа сврставамо их у три велике еколошке групе: пећинске, шумске и човекољубиве врсте. Највише и најбоље је истражена пећинска група.
  Антропофилне (човекољубиве) врсте живе у насељима и објектима, јер зграде и мостове слепи мишеви доживљавају као стене, кањоне и клисуре, а паркове, алеје и предграђа као ловна подручја.
лепи мишеви, као ноћобдије, већи део дана проводе у склоништима. Разлог је што се хране сумрачним и ноћним инсектима и што током дана њихова станишта заузимају птице. Осим тога, висока дневна температура и ниска влажност ваздуха могу да оштете њихова нежна крила и онемогуће хлађење њихових тела.
Слепи мишеви поседују низ необичних особина јединствених у животињском свету, поготово међу сисарима. Они су једини сисари који се крећу такозваним активним летом. Крила чине издужене надлактице, подлактице и прсти повезани танком мембраном која обухвата и задње удове и реп. Целокупан скелет слепих мишева је лаган, све веће кости су шупље, а мишићи изузетно снажни.
   За разлику од већине летећих животиња, они су активни у сумрак или ноћу, када је оријентисање и детектовање плена готово немогуће и због тога имају развијену способност ехолокације. Посебни мишићи у грлу производе ултразвук фреквенције од 10 до 120 килохерца и емитују га кроз ноздрве или уста. Он се одбија од свих чврстих предмета, чак и од сићушних инсеката попут комараца, а затим преко ушију враћа у мозак.  Ту се у делићима секунде испитује повратна информација и добија веома прецизна слика о простору, предметима, плену, непријатељима и препрекама, што омогућава да ова животиња готово тренутно реагује.  Изучавање ове особине слепих мишева помогло је развоју радарских система, без којих је данас незамисливо постојање војне индустрије, ваздухопловства, наутике, па и неких области медицине...

             НАСТАВАК ТЕКСТА ЧИТАЈТЕ У ШТАМПАНОМ ИЗДАЊУ
                                 -------------------------------------

ЕВРОПСКА НОЋ
Европска ноћ слепих мишева већ четрнаест година одржава се у готово свим земљама Европе. Настала је у оквиру споразума 1991. године као део Конвенције о очувању миграторних врста дивљих животиња, познатије као Бонска конвенција. У нашој земљи први пут је одржана 25. августа 2001. на Малом Калемегдану у Београду. Ове године Европска ноћ слепих мишева биће одржана у преко тридесет земаља широм Старог континента. У нашој земљи биће одржан у организацији Друштва за очување дивљих животиња „Mustela” и Природњачког музеја у Београду.Аутор: 
Ана Пауновић
број:
flyingonline (not verified)
Слика корисника flyingonline's
All weight loss products are here
This article was written really well, I like to read it. Super Slim Pomegranate is a super-thin on the market now are very popular weight loss products, and it has many models, such as: Slim Pomegranate 2009, Super Slim Pomegranate 2010, super slim pomegranate silver foil and New Slim Pomegranate, when you buy pomegranate weight loss pills, when sure to look for "super slim pomegranate from china" or other authentication identity, and super slim diet pills health & beauty.