Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Узбудљива прича једног дрвета


КОНЦЕРТ             
                                            Више од 3500 рођендана за собом

                       

зван зидина старог града Маљана, у Тоскани, усред малог маслињака, налази се црква Santissima Annunziata, подигнута у 15. веку. Овај маслињак не би био посебан да се међу старим стаблима не налази и невероватна Вештичја маслина. Процењује се да то дрво – Olea europaea – једно од најстаријих у Тоскани, има више од три и по хиљаде година. Вештичја маслина можда је и најстарија маслина на свету.
   Стабло дрвета је огромно. У основи обим износи осам и по метара. Није нарочито високо, будући да маслине досежу до двадесетак метара.   Стабло је прилично криво, квргаво и с бројним испупчењима, попут стене или неке необичне скулптуре. Живи део дрвета окренут је југу. У ствари, током дугих векова стари делови дрвета замењивали су они млађи, па изгледа као да се маслина „премештала” према светлости, остављајући на северу своје изумрле делове.
   Лако је наслутити да о хиљадугодишњем дрвету из Маљана постоји безброј прича. Нису баш све измишљене. О некима постоје и записи. У једном се каже да је на дрвету својевремено за Ускрс свирало безмало четрдесетак музичара, чланова градског оркестра! Слушаоци који су стајали испод, одушевљено су испратили њихов концерт! Музика као да је допирала с неба. Данас више нема толико грана на Вештичјој маслини да би могли да стану сви трубачи и кларинетисти из оркестра града Маљана. Али, она је још жива, као неми сведок прохујалих времена.


                                        Маљано, један од бисера Тоскане

одразумева се да сви одмах питају како је стара маслина добила име. Одговор се не крије у једној, већ у многобројним причама које говоре о вези између вештица (вила), као натприродних бића, и природе, односно дрвећа. То су древне приче које, баш као оне из Беневента, код Напуља, говоре о паганским обичајима у време раног хришћанства. Тада су око дрвећа и покрај њега приређиване свечаности у част шумских божанстава.
   Други низ легенди потиче из средњег века. Иста нит провлачи се кроз све повести: управо испод маслине из Маљана окупљале су се вештице из целе данашње средње Италије. Њиховим свечаностима присуствовали су и кентаури, као и фауни, а све се дешавало 23. и 24. јуна када су ноћи најкраће. Једна од најчешће помињаних прича била је она о извесној вештици која је сваког петка играла око јадног дрвета терајући га тако да се од муке савија и увија, те се временом изобличило. На крају плеса вештица би се претворила у огромну мачку чије су очи у мраку пламтеле неким ђаволским сјајем. Мачка би седела испред дрвета чувајући стражу до зоре.


                                               Свака кврга има причу

неким причама дрво је само мењало облик. Постајало би много веће, шире и више! Наравно, у време када би испод њега састанчиле вештице.   Једна врло занимљива прича говори да је унутар стабла маслине расло још једно стабло, подразумева се зачарано, јер је уместо маслина рађало – пасуљ!
   Толике приче о једном дрвету! Зато нико ко му приђе не може да одоли искушењу и помисли како ће се нешто необично убрзо догодити.Аутор: 
М. Огњановић
број:
tiantian
Слика корисника tiantian's
User offline. Last seen 11 years 15 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 08/12/2011
 Do not Have to Find More, We
 Do not Have to Find More, We Give You Hot Price!!! pen mont blanc with twist mechanism. Embossed pens mont blanc lettering. Also known as Montblanc 10883. This is the classic mont blanc pens that is seen, heard, as in the sounds of silence, and in shirt pockets all over! This is it! mont blanc pen - Classic black resin body.
tiantian
Слика корисника tiantian's
User offline. Last seen 11 years 15 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 08/12/2011
 Like one person alone to
 Like one person alone to enjoy karen millen coat, like to see fashion magazines, But sometimes I do not think it hard to keep up with the pace of development with the cheap and fashion karen millen coats, will be out. Autumn under a whole month, but in this day I still can not change the determination of wear coat karen millen which is the mood of the past these emotions and miss the most. coats karen millen will become your favourites not only now or in the futher.