Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

„ЗАБАВНИКОВ”


ИСТОРИЈСКИ ЗАБАВНИКПАРФЕМ ОД
ШАФРАНА И ЛОВОРА


Тамјан, смирна, ружа, шафран, мајоран, кардамон. А затим и цимет, сена, ловор, корен ириса – то су били састојци драгоцених мириса које су справљали мајстори у древној Грчкој. Парфеми су носили несвакидашња имена, често по неким удаљеним местима: Египтион или Мегалион, Панатенаикум или Кипрос. Ови називи забележени су у књизи „О мирисима”, грчког ботаничара и филозофа Теофраста, који је живео у 4. и 3. веку пре наше ере.
Парфеми, неизоставни током верских свечаности, коришћени су и у свакодневним приликама. Волели су их и Римљани, па и Египћани, за које неки историчари тврде да су били први који су користили дестилацију.


ШКОЉКОМ ЗА ПРЕВЛАСТ
У
култури Индијанаца земља није била посед. Много су више ценили своје усеве, док се сакупљање личних ствари сматрало сувишним. Једини изузетак биле су wampumpeag, огрлице од белих и ружичастих седефастих шкољки које су биле симбол моћи и богатства. Свака је коштала око 600 долара, а понекад би се нашла и у племенима која су веома далеко од мора. Толико су биле омиљене да су постале предмет размене, не само међу домороцима, већ и између Индијанаца и белих досељеника, који су их користили уместо метала.КРАЉ
ВИНА


Упркос увреженом мишљењу, грожђе није било широко распрострањено у древном Риму. Богато украшене трпезе препуне лепих гроздова какве видимо у филмовима дају сасвим погрешну слику. Римљани су гајили кисело грожђе које је било готово нејестиво. Чак и вино прављено од њега било је толико опоро и јако да је увек морало да се разблажи с доста воде. Крај трпезе угледних Римљана увек се налазио rex bibendi (краљ пића) чији је задатак да проба вино и одреди колико воде треба да се дода. Обично је ишло две или три чаше воде на једну чашу вина.


број:
lglg (not verified)
Слика корисника lglg's
UGG Boots UK
Snow boots originated in Australia, originally UGG Boots UK called the Ugly boots, Australian sheepskin wrapped with two feet into the UGG Boots UK Sale shoes to wear in the cold and chilly days for outdoor and indoor, then gradually became popular UGG Classic Tall Boots in Australia in the winter season. Shop UGG Tall Boots now!