Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

ЗА ЧИТАЊЕ


И УЖИВАЊЕ

                                       
 
                   Ото Чима (1859–1929)

       ЛЕГЕНДА О НОВОЈ ГОДИНИдолинама око језера Комо некада су, у ноћи Нове године, имали обичај да на врата колиба окаче врећу са погачом хлеба и штап.
Ево и зашто.
Пре много година, у нека древна времена, тачно у ноћи Светог Силвестера, газда Тобија бројао је гомилу дуката у једном кутку своје колибе. Управо тада чуло се лупање на вратима.
Шкртица брже-боље прекри тканином своје новчиће, па оде да отвори врата. Удари га талас леденог ваздуха. Лице му запљуснуше пахуљице. Била је то паклена ноћ.
У мећави, у снежном вихору, он угледа неког јадника како се једва држао на ногама. На себи није имао ни крпу од капута.
Газди Тобији није се нимало допала та посета и грубо упита непознатог:
„Шта радите овде? Шта желите? Ко сте Ви?”
„Јадник сам, путник-намерник. Изгубио сам се јер ме је изненадила мећава, па Вас зато молим за милост како бих преноћио у вашем амбару.”
„Никога никада не пуштам да спава у мом амбару. Стога идите! Идите, не могу ништа да учиним за Вас.“
„Дајте ми бар комад хлеба!“
„Немам хлеба. Идите!“
„Дајте ми бар џак, неку крпу да ставим око врата јер ћу умрети од хладноће!“
„Немам џакова, а немам ни крпа!“
„Бар штап да се о њега ослоним...“
„Немам штапова!“

залупи врата пред носом несрећника. Затим се врати својим дукатима. Међутим, испод тканине којом их је прекрио, уместо дуката, он нађе хрпу свог лишћа...
После тог догађаја, газда Тобија скренуо је памећу, те окончао живот лутајући по долинама свога краја, свима приповедајући о несрећи која га је задесила. Али, од тада, а неки то чине и данас, 31. децембра увече, људи су на врата својих кућа качили штап, врећу и у њој комад хлеба.


Дино Буцати (1906–1972)

ГЛАС НОВЕ ГОДИНЕ


а који час, када почне Нова година, неко од вас можда ће чути њен глас.
На крају крајева, јануар је месец мање или више сличан осталим месецима. Па ипак, у очима људи јануар је важнији; његова важност крије се у почетку, у првом дану, првом сату, у оном првом минуту. Кажу чак да тачно у поноћ, када долази на свет, Нова година проговара сопственим гласом; према том гласу може да се закључи каква ће бити година што долази.
Међутим, у поноћ почиње заглушујућа бука. Пуцају чепови с боца пенушавог вина, смех, будаласти повици и пољупци, петарде на улици. И у таквој снажној буци губи се тај тајанствени глас.
Истини за вољу, има и оних који се не упуштају у пијанчење; али и они су будни кад ступа јануар, ако не због ичега другог, оно због радозналости.
Можда су се већ увукли у кревет и одатле су наћулили уши. Међутим, неће успети да га чују будући да свуда наоколо, по кућама и на улицама сви остали славе.

е, чак ни у болницама, ни у затворима, где обично у поноћ влада мрачна тишина, чак ни у ходницима и ћелијама осветљеним злокобно-чкиљавим светиљкама, глас се не чује. Јер, када Нова година почиње, живот се обнавља чак и тамо унутра и неки луди гласови уз честитке одговарају једни другима иза решетака.
Само у дубоком миру села, у планинама, на морима и у пустињама, глас би могао да се чује, и нигде другде. Али и тамо човеку тешко полази за руком да буде сам. У поноћ 31. децембра и скитница тражи своју сродну душу, у правом тренутку.
„Срећна Нова година“, кажу један другом и тај чувени глас се изгуби.
Када оконча последњи од дванаест откуцаја који означавају поноћ, једна година умире, а друга се рађа.
Људи славе и одјеци смеха, буке и прасака доспевају чак и до најтужнијих и најскривенијих места, ширећи свуда наду и весеље. Сви размењују честитке и нико не чује глас који не може да се разазна, глас који је оличење тајне онога што нам припрема будућност.
Баш ту ти је скривена дубока истина препуна мудрости: боље је не знати каква ће да буде сутрашњица да бисмо могли да се препустимо нади.
                                       

Аутор: 
Превела Мирјана Огњановић
Илустровао: 
Тања Милатовић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
valentadress.net
If this sounds too complex, relax. formal gowns plus size You don"t have to be a programmer or a geek to get this to work. The eBay Editor Kit is an interactive form available to affiliates which allows for quickly entering in your affiliate ID code formal wedding wear , product category(s) you want to serve listings for, wedding dress casual beach and a few other details.