Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ноћни шетачи


ХОДАМ, А СПАВАМ
Месечарска пустоловина обично траје од пет до двадесет минута. После тога, ходач у сну враћа се у кревет и наставља да спава

Месечарка пева – слика из другог чина Белинијеве опере.
    У другом ставу опере „Месечарка”, једног од три музичка ремек-дела Винченца Белинија (1801–1835), месечарка Амина у сну пева чувену арију „Аh, non credea mirarti”. То је једна од најславнијих Белинијевих арија.   Управо првих неколико тактова уклесано је у мермеру на композиторовом гробу у катедрали Свете Агате у Катанији. Према либрету Феличеа Романија, Белини је „Месечарку” компоновао за само два месеца, током јануара и фебруара 1831. године, а праизведба је била у марту исте године у Милану.
     У ствари, читав заплет опере „Месечарка” („La sonnambula”) заснива се на неверици јунака Елвина. Он, наиме, не може да поверује да је његова вољена вереница Амина несвесно, ходајући у сну, доспела до спаваће собе грофа Рудолфа. Он мисли да га је она преварила.
    Белини је музиком дотакао чудесно место између јаве и сна. Зато ће можда неко док слуша арију „Аh, non credea mirarti” осећати како тоне у најлепши сан. То, наравно, не значи да месечари умеју да певају у сну.   Поготово не тешке сопранске арије. Извесно је, међутим, да је месечарење честа појава. Кад је о деци реч, обухвата бар петнаест одсто свих оних између четири и петнаест година.

Поглед у празно

    Изабравши занимљив псеудоним – Пирошка – читатељка „Забавника” из Сенте недавно је редакцији послала писмо у коме изражава жељу да сазна нешто о месечарењу. Због чега се јавља и како месечар може да се одвикне од тога да ноћу излази из кревета, не знајући шта чини. Да ли је то болест и треба ли је лечити, пита она.
Први тактови арије месечарке Амине уклесани су на мермерну плочу Белинијевог гроба.
     Израз сомнамбулизам или месечарење потиче од латинских речи somnus, што значи сан, и ambulare, шетати, лутати. То је поремећај спавања који се одражава кроз низ аутоматских покрета и радњи којих месечар није свестан. Јавља се током природног спавања, дакле, природним путем. Јер, постоји и хипнотички сомнамбулизам, али он се разликује од природног, будући да је изазван хипнозом. Месечар устаје из кревета, хода у сну, остајући и даље у несвесном стању, понекад и отворених очију. Међутим, његов поглед одражава одсутност. Другим речима, он гледа „у празно”. Не пази шта се око њега збива. Упркос томе, може да извршава неке радње, мање или више сложене, најчешће из свакодневног живота. Тих покрета, односно догађаја, неће се сећати кад се пробуди. Док спава, месечар може да се обуче, умије, отвори или затвори врата, закључа стан, чак оде и до комшилука... Та ноћна пустоловина обично траје од пет до двадесет минута. После месечарења, које се у неким случајевима понавља и неколико ноћи заредом, ходач у сну враћа се у кревет и наставља да спава.
     О узроцима месечарства постоје различита мишљења. Реч је о облику посебне осетљивости мождане коре која, с једне стране, као да забрањује урањање у дубоки сан, а, с друге, држи активним механизме будног стања. Код деце, сматрају стручњаци, месечарење је обично у вези с покушајима да се у мозгу обраде многобројни сасвим нови, непознати подаци, доживљени током дана. То ствара својеврсну напетост. Готово увек, месечарење се јавља током првих сати спавања. Најчешће нестаје кад особа одрасте, односно с последњим данима пубертета.Како успавати амбасадора


    Будући да месечарење није болест, већ поремећај спавања, оно, поред осталог, може да буде ублажено или отклоњено разговорима с психотерапеутом или променом начина живота. Последњих година посебно је делотворна музикотерапија. Наиме, с обзиром да је месечарење често последица умора и напетости, опуштање уз музику таквим особама прија више него другима. У сваком случају, опасно је изненада пробудити месечара, што родитељи често чине кад виде своје дете како хода у сну.   Шок због губитка оријентације може да постане узрок незгоде. Особа се тада уплаши, губи равнотежу, може да се озледи и слично.
     Како се понашати према особи која у сну устане из постеље и крене у шетњу? Требало би је нежно вратити у кревет. Понекад се месечарство јавља због физиолошких потреба: у том случају, опет врло нежно, дете треба отпратити до тоалета. Некада нема ни потребе будити дете, јер је нагон за мокрењем био једини разлог месечарења.

     Подразумева се да месечара треба штитити од опасности. Да не изађе на улицу, на пример. Међутим, оно што је најважније, то је промена начина живота. Особа која често месечари требало би да води уредан и миран живот, без великих менталних, физичких, па ни емотивних напора. И без претераних родитељских захтева и очекивања. Одмор, редовна и правилна исхрана, одлазак на спавање у разумно време (свакако пре поноћи), а не кад је особа већ исцрпљена, смањују број ноћних шетњи.    Слушање неке пријатне музике пре спавања неће бити на одмет. Не треба заборавити да је чувени барокни композитор Јохан Себастијан Бах своје славне Голдберг варијације, на тему једне нежне сарабанде компоновао за пруског амбасадора који је патио од поремећаја спавања!     Млади чембалиста Голдберг свирао би у соби његове екселенције који би тако, сав блажен, само клизнуо у сан.
Аутор: 
М. Огњановић
број:
alsimic
Слика корисника alsimic's
User offline. Last seen 9 years 1 недеље ago. Није присутан
Придружио се: 24/01/2010
Piroška
Dragi Zabavniče, slatko sam se nasmejao na komentar Vase odlične novinarke Ognjanović povodom "pseudonima" Piroška. Kada sam video da je čitateljka iz Sente, mesta sa dosta pripadnika mađarske manjine, bilo mi je jasno da je to čitateljkino pravo ime, dosta često kod Mađara. Kao malu ispravku i opravdanje, predlažem da objavite objašnjenje o poreklu imena Piroška, zanimljiv je tekst na Wikipediji na srpskom http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%86%D0%B8%D0%BB%D0%B0 Srdacan pozdrav i puno uspeha u daljem radu! Stari čitalac Aleksandar Simić