Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Писци се поверавају „Забавнику” – ВАСА ПАВКОВИЋ / Књиге које су ми промениле свет


ЈЕДАНАЕСТ ВЕЛИЧАНСТВЕНИХ

МОЈ ЖИВОТ НА МАРСУ

    Васа Павковић (1953, Панчево) и пише и критикује оне који то исто чине, дакле, и књижевник и књижевни критичар. Досад је објавио осам песничких збирки, пет збирки прича, три романа, пет антологија, десетак књига из српске књижевне традиције, седам књига критике, две књиге посвећене стрипу, укупно четрдесетак ауторских наслова. Текстови су му објављивани у Шведској, Немачкој, Русији, Пољској, Мађарској, Словенији... Уз то, уређивао је, и још то уредно чини, мноштво часописа за књижевност и разних едиција у угледним издавачким кућама.1. Валентин КАТАЈЕВ
Син пука

То је прва књига са којом сам се срео у малој библиотеци свог оца. На скромној сивкастој корици видео се дечак који у шињелу, испод шлема с петокраком, с пушком у руци, одлучно, погрбљен корача напред. Отац ми је прочитавао илустрована поглавља, из слика и текста сазнавао сам како су једно руско сироче присвојили црвеноармејци да би постало њихова маскота у праведној борби с хитлеровцима.

2. Бранко Ћопић
Славно војевање

И Ћопићев двотомни роман говори о Другом светском рату, али у Босни. Снагом духовитог причања Ћопић је од сеоског пољара и дечака којима је та дангуба окружена сачинио митске хероје нашег детињства. И сад памтим да се коњ пољара Лијана зове Кушља. Ову књигу сам добио од моје учитељице Милене Свирац у основној школи у Панчеву, на крају 4. разреда за „одличан успех и примерно владање”.

3. Берислав Косијер
Зелена река, црвена река

И та књига је ушла у моју библиотеку на исти начин. Говори о дечаку и девојчици, београдским илегалцима, који на обалама Саве воде пркосни рат с окупаторима и квислинзима. У многим аспектима овај сјајни, неправедно заборављени роман подсећа на Отписане, а мешавина авантуре и патриотизма и данас га у мени обасја јасном светлошћу.

4. Мато Ловрак Непријатељ број 1
У школи су нас терали да читамо Дружбу Пере Квржице и Влак у снијегу, али сам много више волео овај Ловраков роман. Чини се да ме је привлачио градски пејзаж као и снажан сукоб главног јунака са једном неугодном госпођом, која се трудила да му загорча млади живот. Да, родитељи и старији су често зли и неправедни према деци – говорио је сјајни роман.

                                        
5. Луис Керол Алиса у земљи чуда
Керолово класично дело потврђује да нису све и да нису најбоље књиге писане за дечаке. Слично је и с Баумовим Чаробњаком из Оза. И данас ме фасцинира почетак романа, хитри и закаснели бели зец, Алисин пад у рупу, Чеширска Мачка, Луди Шеширџија, Краљица Срце, тајанствени низ надреалних епизода кроз који Алиса покушава да извуче живу главу и здрав разум. Уосталом, Чеширску мачку сам ставио на корицу своје прве књиге прича.

6. А. П. Чехов Приповетке
О Чехову је много тог речено, о његовом приказу 19. века, руских варошица и села, деце и стараца, мужика и племића. Једна куца се звала Каштанка, а један дечак је писао писмо о својим мукама са газдом и као адресу ставио: моме деди на село. И онда и сада кад читам ту причу, засузим. Можда сам после читања Чехова и помислио да будем писац.

7. Виљем Фокнер Светилиште

Средином шездесетих година прошлог века, провео сам један зимски распуст у старој банатској кући своје баке Драгице, у панчевачком Горњем граду. Миш бели који срећу дели, успут ми је на лутрији, у коверти дао ову књигу. И ја сам петнаестак дана као зачаран читао о Јокнапатофи и расним сукобима Индијанаца, црнаца и белаца, о гангстерима и адвокатима, о полицији и сиротињи. Један негативац звао Попај! Највише ме је, уствари, привлачила нејасност те саге.

8. Албер Ками Странац
Камијево ремек-дело читао сам као лектиру, у гимназији. Почев од прве реченице о смрти мајке, па преко посете старачком дому, све што сам до тог часа научио у животу падало је у воду. Знао сам, однекуд, да је Камијев роман истинитији од мог искуства и од самог живота. А после сам видео и једину светску поставку Странца у Југословенском драмском позоришту, са незаборавним Михајлом Костићем Пљаком у главној роли.

9. Франц Кафка Процес
И ова је књига некако доспела у лектиру југословенских гимназијалаца седамдесетих година прошлог века. Тумачили су је као слику човекове изгубљености и немоћи у светском капитализму, али ја и моји другари и другарице смо осећали, више него што смо знали, да Кафка говори о положају сваког човека у било ком систему и нашем добу.

                                              

10. Ернест Хемингвеј Старац и море
Да се на малом простору може испричати модерни мит показао је ратник, новинар, писац, рибар, нобеловац којег су у детињству звали Ник. Сећам се како је као клинац с оцем, лекаром, ишао у индијански логор, и у том светлу читао и епску повест о борби старог кубанског рибара са џиновском сабљарком. Величину Хемингвејевог романа није покварио ни филм са Спенсером Трасијем у главној роли. Чак штавише, дапаче!

11. Номан Мејлер Голи и мртви
Наравно да је на овом једанаестом месту могло да стоји мноштво књига (Андрић, Апдајк, Маркес, Црњански, Џојс, Љермонтов, Тишма, Сингер...), но издвајам Мејлеров роман као сурову и пресну слику америчког друштва у време Другог светског рата али и рата на Пацифику, где је тренутна прича цивилизације укрштена са метафизичком потком људске судбине. После је Амерички сан потврдио незаборавни утисак о снази писца, једног од најодликованијих америчких војника у Другом светском рату. А ја наставио да читам и правим нове листе важних књига.


број:
qinailili
Слика корисника qinailili's
User offline. Last seen 12 years 34 недеља ago. Није присутан
Придружио се: 06/07/2011
Ugg Boots
In the winter, all kinds of boots show Ugg Boots in the street, boots is not only a scenery, the more important is Ugg Boots Canada to keep warm. Lovely model snow boots can always catch people's attention, its excellent Ugg Classic Short Boots warmth and comfort become many women choose of the important conditions. Fashionable girls can use the same warm performance Classic Short Uggs of good quality boots, show a different collocation.