Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš


БРАТ И САТ
    Бити победник маратона заиста је велики спортски успех. Зато није чудо да многи спортисти сањају о томе. Неки су спремни да се одрекну свега и вредно вежбају и стичу снагу како би спремни ушли у надметање и победили, али има и оних који су спремни да прибегну и превари како би остварили сан.

    Један такав случај не само да је забележио лондонски часопис „The Sun”, већ га је прогласио за случај без преседана у атлетици. Реч је о превари коју су извела двојица непознатих спортиста, близанци Серђо и Фика Мотсонинг из Јужноафричке Републике.
    У питању је била квалификациона маратонска трка која се одржавала 18. августа 1999. године у Јужноафричкој Републици. Захтевна путања водила је од Питермаризбурга, у планинском пределу, до Дурбана, на обали мора. Међу пријављеним учесницима из Питермаризбурга налазио се и Фика Мотсонинг. Намера му је била да на превару, уз братовљеву помоћ, први прође кроз циљ.
    Браћа готово истоветног изгледа сковала су план. Фика је почео трку, док је Серђо седео у преносивом тоалету на средишњем делу стазе и чекао долазак брата да би с њим заменио патике с уграђеним чипом за надгледање такмичара, стартни број, капу, сат. Одморан, Серђо се спустио на стазу и уместо Фика наставио трку. Упркос добром плану и уложеном напору, браћа нису успела да победе. Трку су завршили на деветом месту.
    Ипак, њиховом разочарању ту није био крај. Снимак завршнице у којој Серђо пролази кроз циљ открио је да је сат такмичара Фика Мотсонинга на погрешној руци, па је спроведена истрага.БАКТЕРИЈЕ НАШЕ НАСУШНЕ
    Непознате све до 20. века, бактерије су се у свој својој бројности приказале с открићем светлосног микроскопа. Зачуђујуће је колико је „људских” бактерија.

   Научници су открили да сваки човек има у себи и на себи око 100.000.000.000.000 различитих бактерија, десет пута више него што има телесних ћелија. Али пошто су бактерије изузетно ситне, заузимају запремину од само два литра.
   Сматра се да у органима за варење има око 500 врста бактерија.КОНЦЕРТ ЗА ВИОЛИНУ И МИША
    Лидија Чепмен, једна од најпознатијих британских уметница на виолини педесетих година прошлог века, одана свом позиву и веома издржљива, једном приликом се усред концерта у Лондону онесвестила на позорници.
    Пометња је владала кратко јер је, чим јој је миришљава со разбистрила мисли, наставила да свира као да се ништа није догодило. Ипак, публика у првим редовима видела је шта се збило.
    Узрок овој неочекиваној и непријатној незгоди био је бели миш који је за време свирања наједном провирио из тонског отвора њене виолине. Кажу да није било музичке нумере коју се Лидија Чепмен није усудила да одсвира, али ни мишића пред којим не би скочила на столицу.  Неколико дана пре концерта уметница је свој инструмент дала на оправку познатом градитељу виолина Џорџу Творлу. Откуд у његовој радионици бели миш, остало је неразјашњено.


КАФА У ЕПСКИМ РАЗМЕРАМА
    Већ су пословичне необичне навике славних писаца које су имале један циљ – створити што успешније дело. Остало је забележено да је Фридрих Шилер (1759–1805), славни немачки песник и филозоф, на радном столу обавезно држао чинију пуну трулих јабука. Веровао је да му тај мирис трулежи помаже да лакше пише. Још уврнутију навику имала је Дејм Едит Ситвел (1887–1964). Ова британска књижевница је, лежећи у отвореном ковчегу, трагала за надахнућем и смишљала стихове.

    А Оноре де Балзак (1799–1850)? Ако је веровати хроничарима и његовим савременицима, великан француске писане речи наливао се кафом – дневно је знао да попије и педесет шољица. Једном приликом је објаснио и зашто: „Кафа има снажан уплив на мој живот. Разматрао сам њена дејства у епским размерама.” Како се завршила та, могло би се рећи, патолошка љубав према овом напитку? Балзак је подлегао тегобама изазваним варењем поспешеним тровањем кафом.


ШЕКСПИР КАО СПАСИЛАЦ

    Славног драматичара Вилијама Шекспира (1564–1616) пријатељи су једном упозорили да је неку сцену дословце преузео из лоше драме непознатог писца почетника. Шекспир им је на то спремно одговорио:
    „То је истина. Али, поменута сцена је као млада девојка коју сам ја спасао од лошег друштва и преместио је у боље”.


ДЕКА ПРОТИВ РОТВАЈЛЕРА
    Градоначелник италијанског града Пезара уручио је недавно нарочиту захвалницу седамдесетседмогодишњем господину који је спасао четрнаестогодишњака од побеснелог ротвајлера. Док је радио у својој башти, Антонио Борги угледао је два дечака како беже избезумљени. За њима су трчала два пса ротвајлера. Деца су вриштала тражећи помоћ.   Један пас већ је дечака зграбио за руку. Антонио није оклевао. Потрчао је колико су га ноге носиле, премда се иначе тешко креће, и успео да стигне псе који су се тада обрушили на њега. Свом снагом их је ударао мотиком којом је обрађивао башту и успео да дечака ослободи пре него што је стигла помоћ.
Илустровао: 
Катарина Савић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
Jano
Amount of time-Brief wedding celebration dresses need never be the majority of good looking wedding ball gown designers . You"ll have a beautifully-designed very extensive marriage ceremony dress large irregular in shape hemline. Quite some dress doesn"t invariably should be frumpish evening long dress . Dinner amount marriage dresses maintain the favored until finally evening out. The old successful dresses get high among the many may wedding brides to be because can strengthen your look for without all straps moreover uneasy calculate cuddling sources. Thorough background check feel you you live a fairy tale functional world website decorate this specific device simple summer dresses weddings .