Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш




ЈЕЛКА КОЈА СЕ ЈЕДЕ                    
   Двојица Француза, обојица врсни посластичари, прегањају се око тога ко је направио највишу чоколадну јелку на свету. Алан Роби је, тако кажу подаци, у једном тржном центру у Хонгконгу 2007. године изложио божићно дрво, високо близу седам метара, сачињено од какао смесе. Нико тада није потврдио рекорд, али је, поред јелке, великим словима било исписано да се ради о новом светском рекорду. Овај педесетчетворогодишњи посластичар је и до тада био познат по невероватним скулптурама од чоколаде.


  
   Ове године, уочи Божића, у трку се укључио Патрик Роже, посластичар из Париза. У својој радионици, недалеко од Града светлости, изложио је чоколадну јелку високу девет метара и седамдесет пет центиметара. Роже, који је иначе десет година млађи од Робеа, месец дана је правио ову јестиву скулптуру углавном од чоколаде за кување коју је набавио уз помоћ произвођача чоколаде, у вредности од четрдесет хиљада евра.   Иако је јасно да је Рожеова чоколадна јелка знатно виша, ни ове године рекорд није проглашен јер очигледно ниједан од посластичара није ни имао намеру да се такмичи. Обојица су јелке правила да би за велики хришћански празник могли да их поделе у добротворне сврхе, а посебно угроженој деци. Иначе, да би направио јелку, Роже је утрошио близу четири тоне чоколаде.

МАЛА, НАЈМАЊА, НЕВИДЉИВА               
   Уочи Божића и Нове године честитке затрпају сандучиће, а последњих година још више електронску пошту. Научници с Универзитета у Глазгову читавом свету пожелели су срећне празнике честитком за коју верују да је тренутно најмања на свету. Ако се зна да је дебљина власи косе око сто микрометара, јасније је колико је мала та честитка јер је величине двеста с двеста деведесет микрометара (микрометар је милионити део метра). На једну поштанску марку могло би да се „смести” 8276 ових честитки.

                
   Наравно, циљ научника с овог универзитета није био само да задиве јавност, превасходна намера била им је да и лаицима, и то нечим што је блиско свима, објасне колико се далеко отишло у освајању нанотехнологије. Овај оглед с честитком само је добар пример шта ће будућност донети на пољу развоја нанотехнологије, иначе недовољно разумљиве „обичним” људима, примењиве у рачунарским и другим савременим технологијама.

Е, НЕ ДАМ ТИ ДЕДА-МРАЗА!                         


  
   Обично се сви потруде да уочи Нове године и Божића украсе дом. Осим јелке, украса, лампица, увек се нађе место и за неког Деда-Мраза. Ако би се љубав према овом руменом деки у црвеном, с обавезном белом брадом и брковима, бројчано одређивала, победу би однео Жан-Ги Лакер. Овај седамдесетчетворогодишњи Канађанин из Квебека има завидну збирку од 25.189 Деда-Мразова најразличитијих величина и обличја. Наравно, ова збирка настајала је у дугом временском раздобљу, још од 1988. године, кад је Лакер добио једног старинског дедицу који носи поклоне. Сакупљање је временом прерасло у праву пасију од које, Лакер се увек нашали на свој рачун, неће одустати док се не пресели на онај свет.   Иначе, без обзира на то што се верује да нико не може да га надмаши, званичници из Гинисове фондације тек треба да потврде рекорд и његову збирку уврсте у ново издање Гинисове књиге рекорда за 2011. годину.


ЧОВЕК ИЗ ШУМЕ            
  Путници који нису благовремено обавештени ко ће им бити сапутник, са запрепашћењем су кроз прозор гледали необичне вратоломије у једној од најскупљих кабина на броду.   Наравно да су сви убрзо сазнали да се, уз посебну дозволу британских власти, на лађу укрцао и орангутан Силвестре. Пошто је у зоолошком врту у Сантиљани овог једанаестомесечног мајмуна одбацила мајка, сироче су решили да прихвате у Дорсету.    Пошто је још сувише мали, у недостатку мајке, везао се за једног од чувара. Да би безбедно стигао од Шпаније до Велике Британије, ветеринари су проценили да ће бити знатно сигурније уколико путује на високој нози. Силвестре, име настало од латинског корена, са значењем „човек из шуме”, по читав дан, осим у време обеда, или је спавао или се верао и скакао по кабини, што се и види на фотографији.

                                                 
СТРОФА                                                                
КАТАСТРОФА
                      
Неки млади песник послао је једном
Лази Костићу своје стихове
на оцену и уједно
га замолио да његова
критика буде што краћа.

Велики песник му је изашао
у сусрет, а критику је изразио
овим речима:
„Свака строфа катастрофа”.



ВЛАСНИЦА СУНЦА                   
   Иако звучи као шала, вест није измишљена: Анхелес Дуран недавно је отишла у суд и у писарници званично завела документ којим се потврђује да је постала власница Сунца. Ова четрдесетдеветогодишњакиња из Галиције, покрајине на северу Шпаније, на необичну замисао дошла је после подробног истраживања. Наиме, кад је схватила да се у међународном праву изричито истиче да ниједна држава не може да полаже право на Сунце, Анхелес је приметила да нигде ништа не пише о појединцима. Пошто се пре ње нико није тога сетио, решила је да себе прогласи власницом и да од сваког појединца који неминовно „троше” ову звезду, без које на Земљи не би било живота, потражује одређену своту којом ће јој плаћати што им уступа Сунце. Анхелес Дуран није грамзива.

                          
    Од прикупљене своте педесет одсто давала би у државну касу Шпаније, двадесет одсто за пензиони фонд, десет за научна истраживања, још десет за гладне у свету, а само десет одсто задржала би за себе. На питање како мисли да натера људе да јој плаћају, само се смешка и одмахује руком. Очигледно није луцкаста, бар не онолико колико о њој многи говоре. Популарност је већ стекла.


број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
sungdress clubwear
So, short prom dresses under 100 after you have thought all ideas for the retro inspired photoshoots the next step may be choosing the perfect retro car cheap mermaid prom dresses . Today you can rent even the truly vintage cars short junior prom dresses Never miss our shop as we"ll provide you the best quality prom dresses 2012 at competitive prices, and you will never be disappointed. . dress two piece The wedding cortege will come out splendid if you have been lucky to find the classic cabriolet or Cadillac. The precious pearl of your wedding affair may be the retro limo. 2 piece mother of the bride dresses Once you have chosen the car the next step will be to find the wedding reception or wedding lodge.