Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Пси подражавају господаре


ЗЕВ

                  

Да је кер заиста пун саосећања према власнику, недавно је потврђено још једним истраживањеможда се ради о претеривању, али појединци истраживање научника с Универзитета у Токију проглашавају за допринос године, можда чак и деценије. Наравно, на страну шала, ради се о наизглед сасвим безазленом закључку, али пошто су у питању пси, било која новина повезана с „најбољим човековим пријатељем” изазива одушевљење. 
  
   Јапански научници, наиме, дошли су до закључка да пас подражава господара чак и кад овај зева. А зашто људи зевају није сасвим јасно, мада се углавном каже да се тако „хлади” мозак и да то човек ради кад је уморан, кад му се спава или ако му је досадно. Такође је познато да је зевање заразно, ако неко у друштву широм отвара уста и, што налаже лепо васпитање, крије их руком, истовремено испушта препознатљив звук и потом дубоко удише, од шездесет до седамдесет одсто је вероватно да ће неко од присутних такође зевнути.


                                    И зевањем се исказује приврженост и љубав према господару


ад се истражује које особе на зевање одговарају зевањем испоставља се да су то људи склони саосећању с другима и да једноставно, често несвесно, имају потребу да, као облик друштвене освешћености, праве друштво или подрже особу с којом су.
   Познато је да и пси зевају и да један другог могу да „заразе”, али јапанска студија први пут је укључила и власнике кучића. Истраживачи су посетили домове двадесет пет различитих врста паса, од златног ретривера до чиваве и пудлице. Власницима су дали задатак: требало је, за почетак, само широм да отворе и затворе уста, без звукова који прате ову радњу. У том случају само је пет одсто паса поновило оно што су видели да ради њихов господар.


                                             Радије бих да сневам, али због тебе, господару, зевам

еђутим, оног тренутка кад им је власник заиста зевнуо, од укупног броја, двадесет два пса спремно је широм отворила уста, подражавајући господара. Дакле, закључили су јапански научници, може се рећи да су кучићи, баш као и људи, обдарени осећањем саосећања и осетљивости према својим ближњим двоношцима.
   Још нешто је занимљиво. Ако се пас нађе у друштву с неком непознатом му особом и види је како зева, само мали број љубимаца ће то поновити. Дакле, оно што је већ добро познато, четвороношци се везују за једну или више особа и сматрају их делом чопора, остали су им страни и на њих не реагују. Пас даје до знања ко је његова „кост” и до кога му је стало, чак и зевањем.


Аутор: 
В. С.
број: