Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Утицај Месеца на живот Земљана


Важан камен из комшилука
Да ли се при пуном месецу рађа више деце? Да ли је вино боље сипати у боце при опадајућем месецу? Постоји ли месечева фаза кад се лови више рибе? Питања на ову тему је на стотине, а одговоре на нека од њих група италијанских писаца објединила је у књигу „Од Месеца до Земље”

Човек је од освита цивилизације тражио везе између месечевих циклуса (од 29,5 дана) и ритма природе: од раста биљака до понашања људи и животиња. Данас се древна веровања суочавају с научним чињеницама, па многе легенде одлазе у заборав. То су уочили Марта Ерба, Ђан Лука Ранцини и Данијеле Вентуроли, који су читаву ову тему обухватили у књизи „Од Месеца до Земље”. Ево одговора на нека од вечних питања која се односе на Земљин сателит.

Постоји ли веза између лунарног циклуса и месечног циклуса (менструације) код жена?
Менструални циклус просечно траје 28 дана, што је веома слично лунарном од 29,5 дана. Ова чињеница примећена је још у античко доба. Грчки филозоф Аристотел сматрао је да се менструални циклус појављује с опадајућим месецом, док су древне Маје (и многе друге културе) ову женску појаву везивали за млад Месец. У Океанији постоје заједнице које и данас верују да и сам Месец у својој најмлађој фази има менструацију. А, заправо, не постоји никакво научно сазнање које би подржало овакве ставове. Чак треба приметити да разлика од једног и по дана између месечевог и женског просечног циклуса није занемарљива: током годину дана нагомила се разлика од 18 дана, па су сумњиве све расправе које ове две ствари доводе у неку узајамну зависност.

Месец утиче на животни ритам живих бића?
Да, утиче и то преко своје гравитације (која проузрокује плиме и осеке) и своје светлости. Плиме и осеке су уздизања и опадања нивоа мора, која се понављају на сваких 12 сати и 25 минута. Ракови из рода Царцинус или Уца, који живе у Средоземљу и у тропским морима, следе овај циклус и приликом полагања јаја и приликом мењања оклопа. Сличне ритмове следе многи мекушци и љускари који живе у близини обала. Корали из рода Ацропора, пак, имају месечне циклусе везане за месечеву светлост: захваљујући једном посебном гену (ЦРÙ2), њихово избацивање јајних ћелија и сперматозоида догађа се кад је пун месец. Уопштено речено, пун месец излаже опасности плен као што су мишеви и зечеви, зато што их чини видљивијима, док истовремено пружа предност грабљивицама као што су лисице и дивље мачке. Појаве везане за јачину месечине различите су: морски лавови с Галапагоса, на пример, током ноћи обасјаних јаком месечином мање пливају али зато дубље зарањају да би нашли плен који покушава да се сакрије.

Да ли постоје месечеве мене кад се боље лови риба?
Одговор на ово питање је потврдан, иако зависи од врсте рибе и места на коме се лови. По једном истраживању, спроведеном у морском теснацу Илоило на Филипинима, риболов је ту најбогатији у последњој месечевој четвртини, а најлошији у првој. Два истраживања спроведена у Аустралији, напротив, доказала су одличан улов неких врста рибе у првој четвртини, а неких других у последњој .

Да ли Месец утиче на метеорологију?
То је тешко рећи. Сигурно је да Месец утиче на климу, пошто је у поларним областима температура у просеку виша за 0,55 степени Целзијуса кад је месец пун, а што је установљено посматрањем из сателита. Могуће утицаје на климу тешко је одредити, али се понекад чини да их у мањој мери има. На пример, италијански астроном Ђовани Скјапарели је у 19. веку приметио да у Виђевану крај Павије има више ведрих дана у недељи после младог месеца .

Да ли аура око Месеца најављује олују?
То причају морнари, а у неким случајевима је и тачно, на пример, кад олујни облаци који стижу проузрокују дифузно расуту светлост због појаве кристала леда високо у атмосфери .

Да ли вукови завијају кад је месец пун?
Ритам живота ноћних животиња свакако зависи од месечевих мена, али није тачно да вукови више завијају у ноћима пуног месеца. Они то чешће чине, независно од месеца, у зору и у сутон, то јест после и пре лова .

Да ли је боље вино наливати у боце при опадајућем месецу?
То тврде они који се баве производњом вина. Али, не постоји никакав научни доказ који иде томе у прилог. У сваком случају, треба приметити да су данас начини за производњу вина много другачији од оних старинских, те више нису везани за фазе месеца. Ако је ово веровање имало неку подлогу у прошлости, данас за њега више не постоји никакав разлог .

Да ли Месец утиче на раст биљака, на жетву или бербу?
Сигурно је да Месец својом светлошћу утиче на животни ритам биљака, али је тешко рећи на који начин. У сваком случају, још од освита човечанства сељаци су развили серију веровања да би пољопривреду унапредили и ускладили је с месечевим менама. Тако су рођени „пољопривредни календари”, који се слажу у неким основним поставкама: растући месец олакшава раст биљака, док га опадајући омета. Због тога се воћке попут шљива и кајсија саде при растућем месецу, док се зелена салата сади при опадајућем (јер би, иначе, сувише брзо израсла). Сходно томе, воће треба брати при пуном месецу, то јест кад се заврши раст и зрење. Радови који на биљкама изазивају највеће шокове, као што су обрезивање и калемљење, обављају се после појаве младог месеца, мада ништа од свега овога не налази потврду у науци. Једини изузетак је једно истраживање о биодинамичкој пољопривреди, начину узгоја биљних култура који одбацује употребу хемијских производа и заснива се искључиво на ритму месеца. Иако се не зна разлог, изгледа да тло припремљено на овај начин даје боље плодове него данашња интензивна пољопривреда. Мада, не постоји разлика у квалитету коначног производа.

Да ли су дрва прикупљена при пуном месецу тврђа?
Да. Тако кажу произвођачи из целог света, од Латинске Америке до Индије. Не постоје научни докази томе у прилог, сем да је биолошки часовник биљака у неким случајевима усклађен с фазама месеца. На пример: листови палме скупљени по пуном месецу имају више угљеника а мање калцијума .

Да ли Месец може да утиче на људско понашање?
Ни та чињеница не може да се искључи, а много људи убеђено је да Месец на њих и те како утиче. Главну одговорност за тај утицај, ако га уопште има, сноси мелатонин, хормон који код људи утиче на циклус сна и будног стања. Посматране су промене у циклусу мелатонина везане за месечеве мене, али су оне толико мале да чак не може ни да се тврди да их проузрокује баш светлост Земљиног сателита или некакав „биолошки сат” који се развио с људском расом и који би се сада тако понашао чак и да нема Месеца .

Шта је то „ефекат Трансилваније” и да ли стварно постоји?
То је једно од најраширенијих веровања о Месецу, а говори о томе да пун месец повећава насртљивост код људи и изазива већи број незгода и несрећа. Појава је добила име из књижевности: литерарни гроф Дракула из Трансилваније у ноћима пуног месеца био је веома предузетан као вампир. А заправо, у прошлости су многи веровали да Месец може да утиче на људску душу. Чак толико да је у Енглеској у 19. веку убиство које се одиграло при пуном месецу било блаже кажњавано од осталих.
Научна истраживања на ову тему нису потврдила народна веровања. Амерички психијатар Чарлс Рејсон сматра да је ефекат Трансилванија можда постојао у прошлости, кад није било вештачког осветљења и кад је месечина била једини извор ноћне светлости на отвореном. Њено присуство могло је да изазове несаницу, што јесте отежавајућа околност при манијакалним кризама или биполарним поремећајима (хиперактивност, хиперсексуалност, еуфорија, агресивност) и епилептичким кризама. Али данас, с вештачким осветљењем, оваква реакција више не постоји.

Да ли је боље радити хируршке захвате при опадајућем Месецу?
Више научних истраживања оповргло је ово убеђење прилично распрострањено међу пацијентима. Између те две ствари није нађена баш никаква веза .

Да ли се приликом пуног месеца рађа више беба?
И у овом случају постоје научне студије с опречним резултатима. Најпотпуније истраживање спроведено је 2004. године у Северној Каролини (САД) на чак 550.000 порођаја између 1997. и 2001. године. Није нађена никаква веза између месечевих мена и броја рођене деце. Научну потврду није нашло ни уверење да, како неки тврде, пол будућег детета зависи од фазе у којој се Месец налазио у тренутку зачећа, а поготово не веровање да за добијање девојчице љубав треба водити при опадајућем месецу, а за дечака при растућем .
Аутор: 
МаБ
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
Kirk
Another 1 of our unique services wedding gown - this really is the initial employ an night gown sewn for you personally from a directory in your requirements.Within days, Peter was gone. And Paris was left to figure out how she intended to get through the next day, let alone the rest of her life evening wear plus sizes . The task could not have been more painful. Moodiness is pretty mucpart of life for every teen, but it should never be ignored or passed off as such. ruched cocktail dresses Sometimes, junior bride dresses moodiness can lead to violence to others or toward themselves discount designer evening gowns ; wedding dresses mother of bride dresses without you even realizing that they were that far gone. Getting them help early on is important, provided you know that the help is needed. junior evening gowns plus size wedding dresses with sleeves
high
Слика корисника high's
User offline. Last seen 12 years 23 недеља ago. Није присутан
Придружио се: 17/10/2010
поготово не веровање да за
поготово не веровање да за добијање девојчице љубав треба водити при опадајућем Tiffany provides a wide collection of Discount Tiffany Jewellery at the most favorable prices, Buy Cheap tiffany jewellery including Necklaces, Ring Tiffany Jewellery Fashional Tiffany & CO. products about all Tiffany Jewellery, like: Tiffany Ring, Tiffany Necklaces, Tiffany Earrings, Tiffany Bracelets, Tiffany Necklaces Tiffany Charms Tiffany Bracelets Tiffany Earrings Tiffany Rings Tiffany Tiffany and Co tiffany jewellery from tiffany & co are now on sale on our uk store.