Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Много буке око рођендана


ТЕСА, ГДЕ СИ?

Девојка је најпре путем Фејсбука упутила позив свима да дођу на прославу њеног седамнаестог рођендана, а када је позив прихватило више од петнаест хиљада људи, уплашила се...

еки људи стварно обожавају своје рођендане! Баш их воле! Славили би их као Ивкову славу. Кад би само могли, прогласили би свој рођендан за државни празник. Све изгледа почиње од најранијег детињства. Родитељи се труде да славље буде величанствено, а често се протегне и не траје само тај један дан... 
   Први дан – за најближу родбину, други за децу, трећи за пријатеље родитеља. Посебна част припрема се за другове из вртића и васпитачице. Није чудно да дете већ после неколико година схвата да је његов рођендан главни планетарни догађај. У душама слављеника, управо због рођендана, једна посебна врста таштине почиње да тиња, без наде да ће се угасити.

   
Друштвена мрежа као што је Фејсбук у знатној мери помаже развијању сујете. Сви су обавештени о томе шта ради и шта мисли о овоме и ономе особа са Фејса. О бројним објављеним фотографијама да и не говоримо.   Али, пре него што поставите на Фејсбук обавештење о прослави свог рођендана, ипак добро размислите да ли то (и како!) да учините. За почетак, проверите да ли је позивница свима видљива. Јер би могло да вам се догоди оно што се 3. јуна ове године десило једној Теси из Хамбурга у Немачкој која се спремала да прослави седамнаести рођендан.
Хајдемо у госте!
еса је, наиме, заборавила да као „приватно” означи обавештење о прослави свог рођендана. Оно што је уследило може се описати као оличење потпуног хаоса. На вратима њене породице дошло је хиљаду и пет стотина младих. Тачније, хиљаду и по (непознатих) званица! Жељних да славе до зоре.
    Да би обуздали госте, било је потребно стотинак полицајаца. Напослетку је дошла и коњица! Једанаест особа је ухапшено, девојке које су биле босе у сандалама посекле су стопала због многобројних поломљених стаклених боца. Ако сте помислили да бар није било потребно да дођу ватрогасци, преверили сте се. Дошли су и они. Требало је да угасе три мања пожара која су избила у башти испред куће Тесиних родитеља, претесној за толики број гостију који се, узгред буди речено, уопште не познају.
    „Упркос свему, прослава је добро прошла”, имала је храбрости да после свега новинарима изјави слављеница Теса. Наводно, њена намера била је да позове само неколико пријатеља на кућну забаву. Али, објавила је позив на страници видљивој свима на Фејсбуку. На свој ужас, видела је да је позивницу примило више од петнаест хиљада особа које никада није упознала. Срећом, нису сви дошли!
    Теса је признала родитељима шта се догодило. На њихов предлог, девојка је, опет путем друштвене мреже на Интернету, отказала прославу рођендана. Неки су прихватили то отказивање, али неки нису. Или једноставно нису приметили вест... Стога су родитељи обавестили полицију, унајмили чак и приватно обезбеђење како би обезбедили своју кућу... Штампали су и плакате којима су облепили читав кварт Брамфелд. Ни то није било довољно. Упркос свему дошло је хиљаду и по људи жељних забаве.

ко куће слављенице стајао је кордон полиције. Испред њих била су четири полицајца на коњима. То је појединим званицама било чак смешно. Неки су носили транспаренте на којима је писало: „Теса, где си?” Чинило се да пиво и вино теку у потоцима. Сви су дозивали слављеницу: „Теса, Теса, хајде да славимо! То није грех!”
Најзанимљивије од свега било је што за време те бурне прославе Теса уопште није била у кући. Свој седамнаести рођендан прославила је тихо да тише не може бити. Не са вршњацима, већ са баком и деком, на неком непознатом месту, по свој прилици ван града. У месту које ником није открила... Понајмање на Фејсбуку.
Аутор: 
М.Огњановић
Илустровао: 
Добросав Боб Живковић
број: