Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Живот на високим потпетицама


ТЕ ДУГЕ, БОЛНЕ НОГЕ!

Навика да се на свет гледа с висине, опасна је навика, чак и када је реч само о штиклама

ожда нисте обратили пажњу, али, уколико обратите, приметићете да реч ципеле полако ишчезава из речника овдашњих младих дама. Најновија говорна мода налаже употребу друге речи. Уместо ципеле, девојке кажу – штикле! Не потпетице, већ... штикле. Од немачке речи Stöckel, што означава потпетицу. Наравно, танку и високу.
   Ево једног уобичајеног разговора доскорашњих „осмакиња”. Оне говоре о ципелама:
   „Никола слави рођендан. Које ћеш штикле да обујеш уз ону твоју плаву хаљину?”
  „Мислим... златне!”
  „Ја ћу беле штикле. Лаковане. Прошли пут сам имала оне антилопске, а имале су антилопске штикле!”
   „Имаш дивне неке штикле на распродаји у продавници у Нушићевој.   Погледај обавезно!”

                                    Високе „мале матуранткиње”

   И такозване велике, као и мале матуранткиње, последњих дана пролећа показале су различито умеће ходања у ципелама и сандалама с потпетицом од дванаест или четрнаест центиметара (уколико се урачуна и „платформа” на којој стоји читаво стопало, не рачунајући потпетицу).     Било је заиста весело гледати их. Неким родитељима и помало тужно. Уз матурске хаљине – без обзира на дужину – високе потпетице биле су готово обавезне. Јер су у великој моди. А нову моду као да је осмислио славни шпански филмски редитељ Педро Алмодовар који је још 1991. године године режирао филм „Високе потпетице”. Разуме се, данашње матуранткиње се тог филма и не сећају.

               
                  Поједине даме тврде да је теже ходати без високих потпетица

   Нису баш све даме вичне ходању на високим потпетицама. Нити им свима добро стоје. На пример, чувена америчка певачица Арета Френклин. Недавно су светски медији пренели вест о њеној повреди. Арета (1942) обожава своје „штикле”, али јој оне изгледа никако не узвраћају љубав. Певачица је пренета у болницу када је свом тежином треснула с високих потпетица и сломила прст на нози. У ствари, није сломила прст у потпетицама. Напротив! Скинула је једну ципелу и покушала да том ногом стане на земљу... Али земље нигде! Толико је друга нога у ципели била виша од ове без ципеле. Спуштајући се, изврнула је глежањ и сломила прст. Дакле, „слетање” с потпетица било је тешко.
Арета Френклин ће без сумње моћи да настави да пева и с поломљеним ножним прстом, али Ким Клајстерс, чувена тенисерка, могла је да уништи спортску будућност због ципела с високим потпетицама. Позвана на венчање, ова изванредна белгијска тенисерка одлучила је да се за свечану прилику попне на потпетице. И то веома високе. Много више од патика у којима проводи већи део дана. Ма како јаке ноге имала, баш као и муњевите рефлексе, то јој није много помогло на свадби. Клецнула је и истегла лигаменте. Не само што се она „просула”, већ је срушила и још једну званицу.


                                          Две врсте зависности

  
Сандале с потпетицама с држачима против клизања
Шалу на страну, високе потпетице заиста могу да буду опасне. Додуше, ноге у њима стварно изгледају дуже. Зависно, наравно, од облика. За неке би било боље да остану краће. Али, уопштено гледано, и жене, баш као и мушкарци, сматрају да су високе потпетице оно што доприноси женској заводљивости. С друге стране, „штикле” су узрок боловима у ногама и леђима. Због високих потпетица настају жуљеви и ране на стопалима.  Чукљеви такође. О уганутим зглобовима да не говоримо.
   Упркос свему, потпетице односе победу. Сујета их тражи. Иако ће данашње петнаестогодишње поклонице високих потпетица можда жалити када оболе од артритиса, оне као да не намеравају да се спусте.   Бар док траје мода танких високих потпетица и високих девојака.
   Подаци говоре да је артритис у САД у великом порасту. Оболело је чак око педесет милиона одраслих. Лекари сматрају да је неодговарајућа обућа један од могућих узрока. Јер, чак осам одсто њих има од осамнаест до четрдесет година. Осим што могу да постану узрок болести, високе потпетице стварају и зависност. Односно, две врсте зависности. Према писању америчког часописа „Journal Of Experimental Biology”, високе потпетице оштећују мишиће листова ногу, као и тетиве. Жена која престане да их носи осећа болове.

                
                 Како се с висине од четрнаест центиметра спустити у равне балетанке?

   Ту је и друга, можда и опаснија и тежа врста зависности. Немогућност да себе, па и своје ноге скратите за тих дванаест центиметара колико их потпетице „продужавају”. Навика да се на свет гледа с висине опасна је навика. Поклонице високих потпетица сада траже и кућне папуче с једнако високим штиклама. Јер, како да ујутру, када се пробуде, обују равне папуче? Ем нема шминке, ем покварена фризура, а поврх свега и недовољно висок раст! Листови кратки, а могли би бити дужи бар десетак центиметара. У овој, као и у многим другим приликама, добро је сетити се изреке која каже да се за лепоту све трпи, па и болови у стопалима, листовима и леђима.
Аутор: 
Мирјана Огњановић
број: