Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

„Забавникова” школа живота


ТАМНООКИ ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО,


                                   
Док трагамо за уточиштем у кестењастим очима, пажњу нам ипак највише привлаче светле, премда у њихове „власнике“ немамо много поверења, показују нова истраживања, али и стара веровања


чи су огледало душе каже стара изрека. Заиста, шта мислите о новом пријатељу или пријатељици које сте стекли? Какве има очи? Да ли сте одмах осетили поверење? Или сте, пак, и даље опрезни? Неко би, враћајући се на поменуту изреку, казао да један део утиска о особи коју упознајемо у значајној мери зависи од очију. А када смо код очију и лица уопште, ствари постају занимљиве. Како и не би? Око је несумњиво најснажнији и значењима најбогатији телесни симбол. Оно је извор (на хебрејском ајин, означава и око и извор) сазнања, моћи и жеље. Веровање да злонамеран поглед може да нанесе штету ономе на кога се спусти заједничко је за готово све цивилизације. Стога није чудно што очи привлаче толику пажњу. И нека нова научна истраживање тичу се боје очију и утицаја на друге људе.
    Дакле, извесно је следеће: светле (плаве или зелене) очи на први поглед доприносе утиску да се тој особи може мање веровати. То су недавно, после обимног испитивања, закључили чешки психолози. Руку на срце, тај закључак и није најновији. Ето, од како се зна за фотографију, у унутрашњости Србије закључивали су ко је какав на основу очију: када особа с изузетно светлим очима на фотографији „изађе” тако да јој се очи провиде, онда се те особе ваља клонити! Такве „провидне” очи су, најблаже речено, лош знак. И за ту особу, а и за њену околину!

                                    Које лице улива поверење?

   Народно веровање подудара се са распрострањеним мишљењем да људи иначе трагају за такозваним топлим очима. Онима у које би безбедно утонули. Уз благотворно осећање пријатности и поверења.
Да ли светлоплава може да буде топла боја? Не званично, али можда би и могла. Међутим, ствар је у томе што је код плавооких зеница лако уочљива, односно јасно видљива. Поред осталог, тај контраст између зенице и дужице јасно показује да ли је зеница раширена (што иначе сведочи о осећају пријатности и задовољства). Укратко, код светлооких нема преваре. Ми видимо да ли они уживају у нашем друштву или не. Код оних чије су очи кестењасте та разлика није баш уочљива, стога њихов поглед изгледа топлије... Једнобразно и умирујуће. Црно плаве или црно светлозелене комбинације делују веома привлачно, као што ћемо видети, али непоуздано, за шта такође постоји још објашњења. Контраст привлачи, али истовремено изазива сумњу.
   Постоји још једно занимљиво народно објашњење. Већина новорођенчади има плавкасте очи. А има ли шта лепше и слађе од бебе? Оне су слатке, ко им се не би дивио, али ми не знамо шта оне мисле! И немамо у њих поверења!
   У поменутом истраживању чешких универзитетских професора, чији је циљ било да одреди која су лица (укључујући и очи) она што код других изазивају осећање поверљивости и сигурности, учествовало је више хиљада испитаника. Два су чиниоца узета у обзир: боја очију и облик лица. Испоставило се да људи тамних очију и округластог лица – како мушкарцима, тако и женама – већ при првом сусрету уливају више поверења. Више од плавооких или зеленооких. Мушкарци округластог лица и пуних усана су они којима се пријатељи радије поверавају, али и пријатељице. Што се утиска које остављају жене, ту облик лица није важан. Могу да буду и дугуљасти и округластог лица. Привлачније су жене са светлим очима.
   Да ли то показује да су при првом сусрету очи важније од облик лица? Да би и то испитали, прашки истраживачи добровољце су подвргли још једном тесту, показујући им овога пута иста мушка лица, али са другачијом бојом очију. Код мушкараца, победио је облик лица. Напослетку, једнако су били поверљиви и плавооки и тамнооки!
Дакле, облик лица је оно што нам улива поверење код мушкараца. Статистике показују да мушкарци тамних очију имају облија лица, дебље усне (са угловима чешће подигнутим увис), крупније очи, ближе постављена обрве, Мушкарци плавих очију, у просеку, имају ужа лица, веће чело, мање усне. Углови њихових усана у већем броју случајева окренути су надоле. Али, треба имати у виду – то су само статистике.

                                     Да ли су плавооке неверне?

   Како онда и у Северној Европи, тамо где већи део становништва има плаве очи, и даље влада неповерљивост према женама који имају плаве очи? Зашто се њима не може веровати, нити се на њих ослонити на први поглед? Одговор се изгледа крије у привлачности, односно сексепилу. Плаве очи несумњиво призивају сексуалну пажњу могућих партнера. Више него тамнооке. У томе је њихова предност. Ипак, иако се више допадају, мање им се верује!
   Зашто?
-------------

                                  РИМСКИ ЛЕК ЗА БИСТРЕ ОЧИ

    Да би један тако моћан „телесни инструмент” био леп и привлачан, треба о њему водити рачуна. Не само уз помоћ шминке, разуме се. Крај обале Тоскане у Италији море је недавно вратило занимљив товар, у којем је нађен и стари лек за очи. Потиче из времена Плинија Старијег. Течност је била затворена у врло тајанствене цилиндре пречника између четири и пет центиметара. Море их је избацило на обалу... Није било тешко израчунати њихову старост: потичу из времена између 140. и 120. године пре нове ере. Док су у Риму уживали у богатству после победе у Трећем пунском рату, једрењак који се враћала са путовања по Средоземља захватила је олуја и он је потонуо у заливу Варати, недалеко од данашњег места Пиомбино. У остацима олупине која је после толико векова најзад испливала, нађени су врло занимљиви предмети, између којих и кутија са лековима.
   Научници с Универзитета у Пизи објавили су хемијску анализу поменутог лека за који се верује да помаже „чишћењу” очију. Лако је замислити да су морнари патили од различитих облика очних инфекција, премда је сасвим могућно да су лек носили и на обалу. Занимљиво је да тим старим средствима за лечење очију морска вода није нашкодила. Хемичари са Универзитета у Пизи били су веома изненађени како су те „пилуле” са течношћу тако добро очуване. Један од главних састојака лека је цинк који у својим текстовима помињу Теофраст и Плиније Старији. Истраживачи из конзерваторског одељења „Смитсонијана” у САД такође су пре извесног времена пронашли сличне лекове, али мислили су да је реч о таблетама за лечење стомачних тегоба. Извештаји, односно упутства која потичу управо из Плинијевог пера, дали су додатно објашњење. Били су то лекови за очи! Нешто као данашње капљице.


-----------------

   Наиме, према бројним истраживањима, младићима су најпривлачније девојке вишег раста, са облинама на свом месту и – плавим очима. И плава коса доприноси укупном утиску, односно привлачности. То је стара прича. Норвешки научници недавно су такође истраживали ову слабост такозваног јачег пола. Професор Бруно Ленг и његови сарадници, показали су добровољцима слике девојака различитих боја очију, Испоставило се да су плавооки младићи у највећем броју случајева одабирали плавооке девојке. Зашто су њима лепше девојке са светлим очима од оних које имају „топле” очи?
   Сматрају да је то својеврсни генетски зов. Пар плавооких родитеља има већу прилику да добије (такође) плавооко дете и тако подсвесно држи под присмотром верност своје партнерке. Ако се из везе светлооких роди дете тамних очију, онда може да дође до непријатних питања о верности. Дакле, подсвесна љубомора, страх од неверности, такође игра улогу у избору изгледа партнера. Ето још једног доказа да се светлоокима не верује. Требало би исто да важи и за парове с тамним очима. Уколико им се роди плавооко дете.... Преостаје могућност да се нађе неки плавооки прадеда!
   Разуме се, уз научна истраживања постоје и бројне предрасуде о томе какви су људи одређене боје очију. Доктор Татјана Мрђа, специјалиста офталмолог, иначе редовни сарадник „Забавника”, каже да боја очију са офталмолошке тачке гледишта нема везе са карактером особе. Али, упућује на методу алтернативне медицине, иридологију. То је област алтернативне медицине (познате још у древној Кини и старој Грчкој) која се заснива на уверењу како се на основу боје, линија и мрља у дужици (шареници) може да говори о здравственом стању одређене особе. И утврдити од којих ће болести оболети! За оне који се баве иридологијом боја очи је, дакле, несумњиво важна. А још више, промена у боји очију.
   Независно и од иридологије, према одавно устаљеним предрасудама, особе кестењастих, тамних очију су пријатне, храбре и интелигентне.   Премда... могу бити и лење! Плавоокима међутим сви редом завиде! Јер, они су навикли да су стално у средишту пажње! Зато и мисле да им све припада. Севају својим плавим очима као да гађају Аморовим стрелама! Закључак? Лако су заљубљиви!
   Жене са зеленим очима? Разни народни календари и приручници за хиромантију означавају зеленооке жене као паклено љубоморне. Не даје се објашњење зашто су такве. Али је наводно поуздано да су страствене! Мушкарци са зеленим очима? Обични хвалисавци. Најчешће сами себе хвале. Њима је битно само да им се други диве. Они су заправо рођени заводници. Баш као и жене. Можда чак и већи заводници од плавооких. Како уосталом каже стара градска песма која наводи на помисао да су зеленооки и слаткоречиви, односно благоглагољиви:   А велики француски песник Пол Валери, додуше, не дајући никакву предност боји очију, написао је следеће:
   „Кад би поглед могао да оплођује или убија, улице би биле пуне трудница и лешева!”Аутор: 
Мирјана Огњановић
број: