Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Месечеве мене и спавање


САН ИЛИ ЉУБАВ,

    
                 

Да ли су легенде о вукодлацима и вампирима утицале на то
           да се у ноћи пуног Месеца заиста осећамо другачије?
укодлаци, вампири, виле, вештице, несаница, ноћи љубави, зачеће... многобројна се дешавања и митолошка бића повезују с појавом пуног Месеца. Некада давно то није био случај, али несаница се ипак најчешће спомиње у последње време као нека врста пратеће појаве када је Месец пун. У потпуности осветљен Месечев диск, наводно, узнемирава људске мисли и успорава снове. Или их убрзава? У сваком случају, не дозвољава спавачу да лако склизне у сан. Нова научна истраживања показују нешто занимљиво. Месечева светлост која допире кроз наше прозоре нема никакве везе ни с несаницом, ни с мирним сном. Али, Месечеве мене, односно, пун Месец можда и има...   
    Наиме, истраживачи с Универзитета у Базелу у Швајцарској испитивали су обрасце и уравнотеженост људских снова у односу на Месечеве мене, надовезујући се на опит од пре десетак година. Изворни оглед тицао се односа између годишта спавача и тога како и колико људи у одређеноом животном добу спавају. Да ли им је сан чврст или пате од несанице? Тридесет три добровољца између 20 и 75 година пристала су да током шездесет четири ноћи њихов сан буде испитиван до појединости. Занимљиво је да су „огледни спавачи” том приликом били у потпуности лишени природне светлости. Дакле, и ноћ и дан подражавани су уз помоћ вештачког светла. Када би било јутро, сијалице би светлеле, а када би пала ноћ, светла су се гасила.   Швајцарски научници недавно су дошли на замисао како би исти начин испитивања могао да се примени и на дејство Месечевих мена на спаваче. Оглед је трајао 64 дана. Добровољци су били подељени у неколико група: на оне чији је сан истраживан у време најудаљеније од тренутка када се појављује уштап (фаза пуног Месеца), затим на оне у средини (прва и последња четврт) до оних који су се подвргли мерењу особености сна управо када је био пун Месец.

                                            Теже до краћег сна

   Испоставило се да су добровољци чији је добар или лош сан испитиван за време пуног Месеца током ноћи ипак осећали узнемиреност. Одређена мождана активност, која се иначе везује за дубоки сан, опадала је за најмање тридесет одсто у односу на дане младог Месеца! Мерен је и ниво мелатонина, хормона који утиче на сан. И он је за време пуног Месеца код свих добровољаца био нижи него других дана у месецу. Од првог до последњег испитаника, када је наступала мена пуног Месеца, теже су падали у сан него иначе. Бар пет минута спорије. А сви су спавали око пола сата краће! И квалитет сна оценили су као лошији – премда нису имали појма шта се напољу збива – која је месечева мена. Чим је овај извештај швајцарских научника објављен, одмах је наишао на отпор и неслагање. Пре свега, зато што је број оних који су учествовали у огледу био исувише мали. Недовољан за неки уверљив доказ или закључак.   Било како било, добровољци нису били свесни који је дан (у односу на Месечеве мене). Природна светлост је у потпуности била искључена, као за време ранијег огледа. Призор пуног Месеца једноставно је био недоступан. Осим тога, сви су уживали у годишњем одмору (распусту) који им је за ту прилику обезбеђен. Такође, у групама није било љубавних парова.
   Сваки човек на нашој планети има сопствени ритам спавања у циклусу од 24 часа. Али, утицај Месечевих мена је недвосмислен, ипак су закључили научници из Базела. Они сматрају да много тога указује како мозак има неки свој сат који је везан за Месец, али којег нисмо свесни.

                                        Уштап и пијани возачи

   Толико што се тиче доброг, односно лошег спавања и пуног Месеца. Да ли је некоме можда позната изрека која каже – „Пун месец – празна боца”? Подаци саобраћајне полиције у Немачкој показују да се највише казни за вожњу у пијаном стању наплати баш за време пуног Месеца! Судећи према новинским написима, испоставља се да управо тада балони који показују да ли је возач гуцнуо чашицу више знатно чешће мењају боју. Поред Немачке, бројни такви случајеви забележени су и у Великој Британији. То би, дакле, требало да наведе на закључак како пун Месец „мами” на „жеђ” која наводи на испијање алкохола.
 
--------------------------------------
ОД МЛАДИНЕ ДО УШТАПА

   Управо када је Месец пун, најлошији су услови да га посматрамо, јер је тада рељеф слабо изражен, због одуства сенки. Земљин сателит вероватно је прво небеско тело за које су људи знали пре него што је направљен телескоп. Јер, Месец је – премда охлађено – сјајно небеско тело: сија одбијајући светлост Сунца.
   У књизи „Астрономија, поглед ка звезданом небу” проф. др Милутин Тадић пише и о Месечевим менама:
   „Сунце увек обасјава једну Месечеву полулопту. Месец обилази око Земље (и заједно с њом око Сунца), па се са Земље виде различити делови те полулопте. Током једног месеца, Месечев диск стално мења свој лик – пролази кроз различите мене или фазе. Четири главне мене су млад месец, прва четврт, пун месец и последња четврт.

 


 
   Млад месец наступа када се Месец нађе између Земље и Сунца. Тада је његова страна окренута Земљи у потпуној тами и он се не види. Млад месец излази заједно са Сунцем. Другог дана после младине на западу први пут се појави танак Месечев срп. После 7,4 дана осветљена је цела десна половина Месечевог диска. Ова се мена назива прва четврт. За време те мене Месец излази око поднева, а залази око поноћи. После прве четврти, Месечев лик наставља да се увећева. Кроз 14,8 дана, Земља се нађе између Месеца и Сунца, па се види осветљен цео Месечев диск. Ова мена зове се пун месец или уштап. Пун месец излази када сунце залази. После уштапа, Месечев лик почиње да се крњи с десне стране, а кроз 22,2 дана остаје осветљена само лева половина Месечевог диска. Ова мена назива се последња четврт. У последњој четврти, Месец излази око поноћи, а залази око поднева. После те мене Месечев срп наставља да се тањи. Нова младина наступа кроз 29,5 дана и почиње нови круг месечевих мена”.
---------------------------------


   Чим су се чланци о овој појави објављени у светској штампи, научници су их оповргли. Јер, између осталог, онога часа када су статистички подаци доспели у јавност, математичарима је било јасно да прорачун уопште није тачан. Жудња за алкохолом и несмотреност у вожњи, као и саобраћајне несреће, немају везе са Месечевим менама, већ с личним склоностима, временским приликама, стањем на путевима и тако даље. Као и с данима викенда – када већина људи одлази на прославе. Новинар „Сандеј тајмса” дословце је исмејан јер је у свом фељтону наводио погрешне бројке када је реч о односу пијаних и пуног Месеца...
   Постоји веровање да Месечеве мене утичу на плодност жене. Од најдавнијих дана о томе су испредане различите легенде. Вавилонци су посебно веровали да Месец утиче на женску плодност и тиме су се руководили када су желели да добију наследнике. И после толико прохујалих векова напретка медицине и науке уопште, велики број људи и даље верује у исто. Месец, када је пун, прави чуда на пољу љубави! Један од њих је Еуген Јонаш, словачки психијатар.  
    Проучавајући Месечеве мене, дошао је до закључка да је ову појаву могућно користити чак и као средство за контрацепцију! Према Јонашевом мишљењу, повољна позиција Месеца за време сексуалних односа омогућава да затрудне и оне жене које тешко остају у другом стању и подвргнуте су лечењу. Истовремено, уз помоћ Месечевих мена, односно тренутка када је беба зачета, могућно је предвидети њен пол.
   Теорије словачког лекара оповргле су његове колеге – лекари. Доказа који говоре да доктор Јонаш није у праву било је напретек. Ипак, као што је познато, човек када се нађе у невољи често упире поглед у нешто за шта не зна тачно шта је и од чега очекује спас. То му пружа утисак да је све могућно. Да ли су то бајалице или лунарни покушаји зачећа, ствар је избора или питање тренутка. Иако је Месец Земљин сателит, има толико тога што о њему не знамо. То нас можда још више подстиче да у њега гледамо с великим ишчекивањем.

-------------------------
Легенде о Месецу

КАЗНА


   На почетку времена, Сунце и Месец беху исте величине. Сијали су истим сјајем. Када би дошао тренутак да Сунце зађе, Месец би се појављивао и настављао да осветљава свет. Међутим, Месец није подносио да Сунце буде велико и сјајно као он, па је упитао Бога:
   „Мислиш ли да је добро што на небу постоје два краља једнаких моћи? Зар не би било бољеда постоји само један краљ? Да један заповеда, а други да слуша?”
   „Мислим да си у праву”, узвратио је Бог. „Схватам шта желиш да кажеш. Биће ти забавније ако будеш мањи и када будеш одбијао Сунчеву светлост.”
   Тако је властољубиви Месец био кажњен. Горко се покајао, жалећи због онога што је рекао.
   „Шта сада хоћеш?” упитао га је Господ.
   „Зар је могуће да морам да се смањим само зато што сам рекао нешто што је тачно?”
   Бог стога утеши Месец овим речима:
   „Сваки пут када се будеш појавио на небу, читава кола сјајних звездица, као својеврсна свита, правиће ти друштво као да си ти њихов краљ. И уколико ти то није довољно, знај такође да ће Јевреји бројати дане и године по теби”.
                                                                                                        (јеврејска легенда)
ЗАХВАЛНОСТ

   Једне топле јулске ноћи пре много, много година, на врху планине завијао је вук, гласно и болно. На небу је сијао танак Месечев срп. С времена на време сакрио би се иза меких, ваздушастих облака или би се чинило као да клизи међу њима. Вук је завијао без прекида и толико гласно да је Месец, као ноћни краљ, напослетку упитао:
   „Зашто толико болно завијаш? Зашто бар на кратко не прекинеш?”
   „Изгубио сам младунца. Најмањег од свих. Очајан сам. Помози ако можеш!
   Месец је тада почео да се надима. И надимао се и надимао, све док није постао једна велика сјајна лопта. Осветлио је читаву планину.
   „Вуче, погледај сада! Можда ћеш успети да нађеш свог младунца.”
Вучић је убрзо био пронађен.Вук се окренуо према пуном Месецу и хиљаду пута му захвалио. Затим је, не испуштајући младунца, нестао у шипражју.
   Како би наградили доброту Месеца, духови природе одлучили су да му спреме посебан поклон. Месец се стално надима, а онда када је пун, сви младунци света окрећу поглед ка њему.То знају и вукови. Зато са захвалношћу завијају према пуном Месецу.
                                                                                                   (индијанска легенда)
Аутор: 
Мирјана Огњановић
број: