Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Прочитај, проскитај / Jапан


ПОЕМА ЈАСТУКА


Јапанско шунга сликарство у Британском музеју или славље љубави на источњачки начин


ритански музеј у Лондону организовао је прошлог месеца необичну изложбу јапанског еротског сликарства, познатог као шунга уметност, дословце преведено, „сликарство пролећа”. Било је представљено више од 150 слика и графика. Ова дела, у највећем броју, настала су у 18. и 19. веку, када је овај правац у Земљи излазећег сунца био на врхунцу.
  
   Занимљиво је да шунга и данас делује попут шока на посматрача из хришћанског дела света. Недвосмислено и неприкривено приказује љубавни чин мушкарца и жене. Слике одишу чулношћу и пуне су реалистичних појединости које и код савременог човека, иначе навиклог на голотињу са свих страна, уносе извесно узнемирење.

зложба под именом „Секс и задовољство у јапанској уметности” не само да посетиоце упознаје са шунга сликарством, већ јасно указује на неспорне разлике наших култура. Супротно хришћанској мисли, сексуалност у Јапану није сматрана грехом, ни срамотом и стога није забрањивано њено уметничко приказивање. Шунга слике различитих формата била су својевремено веома цењена. И то код свих слојева друштва, нарочито међу богатим трговцима и племством. Није се могао замислити бољи поклон младом брачном пару од вредне шунга слике цењеног мајстора.


Део чувене ликовне збирке „Свитак за рукав” – „Љубавници у горњој соби” Китагаве Утамароа

вај правац који слави чулну страну љубави у Јапану био је изузетно омиљен од 1600. до 1868. године. Иначе, извор тема били су кинески медицински приручници са цртежима, настали током 14. века. Свој процват доживео је средином 18. века усавршавањем технике штампања слике на дрвену подлогу. Неки од најзначајнијих јапанских сликара, попут Китагаве Утамароа са задовољством су се окренули шунги и обогатили овај правац посебним уметничким изразом и техничком савршеношћу. Утамаро је 1788. године насликао ремек-дело „Поема јастука” које се и данас сматра бисером шунга сликарства.
   У Лондону је изложено и дело Кацушике Хокусаија „Сан рибареве жене” надахнуто бајком. Древно предање каже да је рибарева жена украла благо из палате Краља змајева на дну мора. Хокусаи пушта машти на вољу и замишља какву казну би преступница могла да добије за крађу. На слици приказује жену у екстази док је грле пипци огромне хоботнице и вуку је на дно. Шунга уметност почела је да губи омиљеност и значај процватом фотографије, а посебно еротске фотографије.
   Лондонска публика имала је прилике да види и дела Торија Кијонаге и Сузукија Харунобуа, познатих уметника из 18. века чија дела одишу префињеношћу и сензуалношћу, али и додацима хумора.
                                      Аутор: 
Љ. С.
број: