Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ништа није џабе


ПЛАТИ,

                  
Да ли сви треба да плаћају ауторска права када певају чувену рођенданску песму „Happy Birthday To You” или је она нека врста јавног добра?еч је о једној од најславнијих песама на свету. Можда о најчешће певаној. Јер, број извођења тешко је тачно утврдити, будући да је певају не само јавно, већ и приватно. Некада само на уво. Многи су је чули, певали, уз њу се веселили... И одмах затим дували свећице на торти! Говоримо о чувеној рођенданској песми „Happy Birthday” – „Срећан рођендан”. Осим непознатих, невештих извођача, ова стара песма имала је и славне тренутке. Сетимо се само глумице Мерилин Монро која је певала америчком председнику Џону Кенедију 19. маја 1962. године. Заиста незаборавна музичка честитка!

едавно се славна песмица поново нашла у жижи јавности. Џенифер Нелсон, америчка редитељка, одлучила је да сними документарни филм о томе како је настала чувена рођенданска музичка честитка. Продуцентска кућа за коју ради, „Good Morning To you Productions” тужила је „Ворнер” групу (Warner Chappell Music) како би вратили песмици јавни домен, односно како би свима била приступачна. Без надокнаде!
   Мало ко зна да је песма коју (не знајући да крше ауторско право) певају слављеници и гости на различитим странама света, заправо ауторски заштићена! „Ворнер” група је откупила права за „Срећан рођендан” још 1988. године. Најмање два милиона годишње зарађују само за исплату ауторских права на извођење рођенданске песмице. А шта би тек било да су у стању да наплате сва тајна, односно „пиратска” извођења?меричка редитељка Џенифер Нелсон разбеснела се када је сазнала да њен продуцент треба да плати хиљаду и по долара за извођење песме у документарном филму који о тој песми и говори! У супротном, уследила би казна од сто педесет хиљада долара! То је превршило чашу. Тужила је власнике ауторских права и затражила пет милиона долара надокнаде у име свих оних који су претходних година плаћали ауторска права.

сторија песмице „Happy Birthday” дуга је више од једног века. Изворна мелодија потиче из 1893. године када су две сестре уседелице, Милдред Хил (1859–1916) и Пети Смит Хил (1868”1946), васпитачице у вртићу, смислиле начин да музички поздраве дечицу на доласку у малу школу. Стихови које су осмислиле сестре из Луивила у Кентакију гласили су „Good morning to all” – „Добро јутро свима”. Сестре су потом песму објавиле у књижици, препуштајући сва ауторска права друштву „Клејтон Сами”. Занимљиво је да није познато ко је заправо написао речи „Happy Birthday To you” на музику сестара васпитачица.oдуше, немају баш нарочиту поетску вредност, али ипак су славне. Било како било, 1912. године, када су објављене, успех је био невероватно велики. Затим је издавача који је објавио песму купила друга кућа, све до 1988. када је власник постала „Ворнер” група.
   Без обзира на то какву ће одлуку донети амерички суд по тужби редитељке, чини се да песму неће престати да певају слављеници широм планете. И неће им падати на памет ишта да плате. Торта, сокови, сендвичи и све што се обично припрема за прославу већ је довољан трошак. Песмица ће наставити да одјекује са најнезамисливијих кутака – свуда где има оних који славe рођендан.          
   Ево и занимљивог примера. Пре две године у Аустралији, изгубивши вољеног пса, теријера Печиса, очајни власници су му из свег гласа запевали славну мелодију. Певали су и певали! Куца их је напослетку чула. И вратила се. Јер, тог дана Печису је баш био рођендан.

                               

Аутор: 
М. О.
број: