Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Свакодневни страх


ОДЛОЖЕНА


 
                                                        

Ако се планета Земља и овога пута извукла од потпуног уништења, то не значи да нема разлога за страх од нових опасности које вребају из свемира којима се изгледа претерано препуштамо

колико сте дочекали живи и здрави овај број „Забавника”, то значи да се није остварило пророчанство о пропасти света о којем се толико говори(ло)! Заиста, као да су сви једва чекали да се тако нешто догоди! Мајански календар који се завршава 21. децембра 2012. године, када почиње нова ера, био је узрок многобројних нагађања и неспоразума. И разлога да једни друге још више и још чешће плашимо скорим, потпуним ишчезнућем. Као да нам није довољно земљотреса, болести, озонских рупа и осталих непогода.
   Само до пре неколико дана сви медији врвели су од различитих тумачења мајанског календара и начина како да доскочимо пропасти света. Ево једног таквог списка. Као прво, отићи у Кину (јер ће, наводно, тај део света преживети). Уколико то не можете, читајте Куран. Ако не успевате да се усредсредите на Куран, купите нови ауто. Немате новца? Онда медитирајте. Пробајте бар сто различитих врста чоколаде! (Нема везе ако се угојите!) Покушајте да дођете до Бреда Пита – како год! Опростите свима, волите без страха (јер је највећи страх пред вратима!). Не грдите децу, нека раде шта им је воља. Дан уочи 21. децембра требало је да посетите фризера, намиришете се и... чекате.

                                          Коњић са девет нула

   Редакције листова затрпавале су свакодневно поруке оних који су се опраштали од света и живота, баш као у филму Ларса фон Трира „Меланхолија”. Неки су изјављивали да ће направити славље, узети годишњи одмор, најести се без бојазни. Неки су планирали да се венчају дан раније. У сваком случају, као да су се сви радовали. Једина „озбиљна” питања потицала су од оних који су 21. децембра имали заказану посету зубару и томе слично.


                                                            Нострадамусова родна кућа у Прованси

   Извесно је да је страх снажно осећање. И без обзира што изазива непријатност, људи изгледа воле да плаше једни друге. Пре свега болестима. Медији увек имају неку спремну причу о најстрашнијим обољењима. Нажалост, од како је света, болести су биле честе. Од њих се сви већ довољно бојимо.
   Да су најављивања пропасти света која ће се догодити на дан зимске краткодневице на граници шале и комедије говори још једно „истраживање”. По њему, за све је крива песма „Gangman Style”! (И сви који су допринели њеној популарности). Најгледанији видео снимак у историји „Јутјуба” са певачем који игра подражавајући јахање коња (тачније, понија), заправо је отелотворење Нострадамусовог пророчанства! Дело француског писца, апотекара и астролога пореклом из Сен Ремија, већ годинама је предмет истраживања астролога Вилијама Лироја који је уочио „запањујућу сличност” између поменутог поп видеа и Нострадамусових стихова: „Из јутарњег спокоја, доћи ће крај. Када преко коња што плеше дође до нас девет кругова.”
   Објашњење је једноставно и јасно! Све се поклапа! Јутарњи спокој је заправо назив родне земље певача Psy-а, јер Кореја, како објашњава Лирој, означава земљу јутарњег спокоја. Коњ који игра, то је већ добро позната играчка тачка, нераздвојни је део песме. Девет кругова? Бар је то лако! Девет нула које чине једну милијарду, односно број прегледа овог видеа на „Јутјубу”. Лирој верује да ће 21. децембра број прегледа песме „Gangman Style” достићи управо милијарду. И онда... крај. Што би рекао певач у филму „Биће скоро пропаст света” Александра Петровића из далеке 1968. године: „Биће скоро пропаст света, нек’ пропадне, није штета!” И није, уколико нам је одзвонило уз овакву музику!

                                               
Киша астероида


   Наиме, када су стручњаци Насе оповргли писање медија да ће 21. децембра 2012. године свет пропасти, ударити у планету Нибиру, и тако даље, готово одмах јавили су се нови застрашујући текстови у медијима. Они не говоре о судбоносном догађају за Земљу, али ипак уливају одређени страх. Реч је о проласку астероида 2012 ДА14 чији пречник износи нешто више од 50 метара. Он ће између 15. и 16. фебруара 2013. године, готово дотаћи нашу планету. Пролетеће крај Земље на удаљености од свега тридесет пет хиљада километара. А шта ако удари?, питају се новинари. Где ли ће то бити? Свемир нам можда спрема паклено изненађење. Нико не може да буде сигуран!   Нашу планету заправо стално „бомбардује” различит „материјал” из космоса. Верује се да на површину Земље падне око сто хиљада тона годишње. Срећом, реч је о прашини и малим телима која се распадају и сагоревају , будући да је брзина којом се креће огромна (десетине хиљада километара на час). Астероид 2012 ДА14 откривен је 23. фебруара 2012. године. Спазили су га истраживачи из опсерваторије „Ла Сагра” у Шпанији. Он ће 15. фебруара проћи крај Земље, на удаљености десетак пута мањој од удаљености од Месеца. Гледано астрономским очима, реч је о малом телу. Али забрињава његова тежина! Ако овога пута не удари у Земљу, можда ће неког следећег, када променити путању?
   Дакле, уколико већ није дошло до пропасти света, уколико почне нови временски циклус које су предвиделе Маје, биће још разлога за забринутост. Ево још једног примера. Астероид Apophis, откривен у децембру 2004. године, већи је од поменутог који током зиме пролази крај Земље. Његов пречник износи 350 метара. Уколико би ударио о нашу планету, био би то вишеструко јачи удар него бомба која је погодила Хирошиму. Следећи пролазак астероида Апопхис биће 13. априла 2029. године. Имамо, дакле, још шеснаест година да гајимо најцрње мисли о томе. А верује се да астероида чији је пречник вечи од стотинак метара има бар сто педесет хиљада! Страху никада краја.
Како се не плашити? Како се не осећати као какав јунак филма Вудија Алена? Опседнути страховима, Аленови филмски јунаци увек се жале на нервозу коју изазива ширење свемира. Бар једна утеха: 2012 ДА14 пролази крај Земље 15, односно 16. фебруара.
   Дакле, дан после светог Трифуна, односно Светог Валентина који се у свету прославља као празник заљубљених. Љубави уопште. Можда би било боље да се окренемо и посветимо љубави и да о њој више бринемо? Више него о страху. То бар можемо. Јер, сва предсказања, све вере и многа уметничка дела говоре исто: само љубав може спасти свет!
   Уосталом у песми „Биће скоро пропаст света” каже певач:
   „Ако момци неће милом,
   Женити их треба силом! ”Аутор: 
Мирјана Огњановић
број:
adanijali
Слика корисника adanijali's
User offline. Last seen 7 years 33 недеља ago. Није присутан
Придружио се: 22/03/2012
Clanak je sam po sebi oldican
Clanak je sam po sebi oldican i objektivan. Jer sve ta larma oko "skorog" smaka sveta, nicemu ne vode. Hocemo li prestati da idemo na posao, samo zato smo sanjali da nas je pregazio kamion sesto tonac?
adanijali