Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Од музике до чоколаде


МОЦАРТ
Посластичар Паул Фирст, који је у Салцбургу имао познату пекару, 1894. године измислио је посебну посластицу од чоколаде и одлучио да је назове према најславнијој особи рођеној у том граду...


узика неће излечити зубобољу, каже стара енглеска пословица. Међутим, научни докази о благотворном дејству музику на људски ум и срце ређају се безмало свакодневно и чини се као да им нема краја. Посебно када је реч о делу Волфганга Амадеуса Моцарта (1856–1791), једног од најблиставијих стваралаца у историји музике.
   Узалуд, рекао би неко. Јер, истовремено, нема тог научног објашњења које би приморало оне који се прибојавају такозване озбиљне музике да јој се препусте. Нека је Моцарт здрав за главу и душу, али радије не! Уз целокупно уметничко уважавање!
   Није, наравно, потребно посебно објашњавати колико таквим ставом сами себи живот чине мање лепим. Истини за вољу, неки су склони да нађу неку врсту замене за приближавање Моцарту. Један од њих дословце не може да излечи зубобољу. Чак може и да је изазове!

Паул Фирст и његови посластичари крајем 19. века праве бомбице у част најславнијег становника Салцбурга – Волфганга Амадеуса Моцарта

   Вероватно може да се израчуна приближан број чоколадних лоптица, чувених Моцартових кугли које се сваке године отопе под непцима поклоника чоколаде. Ово древно откриће америчких староседелаца иде руку под руку правећи друштво некадашњем „чуду од детета” који је створио незаборавна музичка дела. Можда неко заиста мисли да кушањем ове посластице упија у себе неки део Моцартовог духа? Можда. Ова замена теза покорава сладокусце већ више од стотину година. А почело је као сасвим једноставна прича.

                                   Рецепт из куће у Улици Брод

   У Салцбург, родни град Волфганга Амадеуса Моцарта, 1884. године доселио се пекар-посластичар Паул Фирст. Купио је лепу кућу у самом центру старе вароши, чувене надалеко по барокној архитектури. У кући у Улици Брод број 13 отворио је радњу. Убрзо је постао врло познат у Салцбургу. Радници у миомирисној пекари господина Фирста, радили су с посебним рецептима, следећи газдина упутства. А он је могао да се подичи богатим кулинарским искуством стеченим у Бечу, Будимпешти и Ници. Разноврсна понуда пецива и колача које је нудио суграђанима, није му била довољна. Осим тога, можда је и приметио да је кућа у којој се родио Волфганг Амадеус Моцарт, недалеко од пекаре, привлачи пажњу путника, али и житеља Салцбурга.

Данашњи изглед куће у Улици Брод број 13 и посластичарнице у којој могу да се купе Моцарт-кугле направљене по старинском рецепту

   Остаће тајна да ли је Паул заиста био поклоник музике или је његов урођени смисао за рекламу у одређеном тренутку утро пут новој слаткој измишљотини. Биле су то лоптице од чоколаде и нугата пуњене у средишту посебном масом од марципана са пистаћима. Свака куглица прављана је посебно, као што домаћице код куће праве ситне колаче. 
   Охлађене лоптице напослетку умакане су у чоколаду. Претходно је на врх дрвених штапића стављан марципан, зеленкасте боје од пистаћа, затим нугат. Када би се чоколада стврднула, лоптице су скидане са штапића и увијане у сребрну хартију. На тој хартији био је отиснут лик композитора Волфганга Амадеуса Моцарта. Моцартове кугле биле су спремне.
   Није прошло много, а кућа, тачније пекара Паула Фирста постала је надалеко чувена. Моцарт-кугле плениле су укусом и мирисом. Могло би да се каже да су ове „музичке лоптице” данас једна од најпознатијих посластица на свету. Норберт Фирст, праунук Паула Фирста данас тврди да сваке године продају бар милион и четири стотине комада! А само једна куглица кошта један евро.

                                          За повест кулинарства

   Господин Фирст сматра да је прадеда изабрао Моцартово име као заштитни знак ових нарочитих чоколадних лоптица из једноставног разлога што је Моцарт најпознатија особа икада рођена у Салцбургу. То свакако не може да се оспори, али треба имати у виду и друге Фирстове изуме, на пример, Бахову коцку која је добила име по чувеном немачком барокном композитору Јохану Себастијану Баху. Он није био из Салцбурга, а Паул Фирст ипак је одлучио да му посвети слаткиш.  
   Изгледа да су музичке склоности салцбуршког пекара биле пресудне за његову збирку посластица. Додуше, ту је и „Doppler Kon(Ef)fekt”, слаткиш назван по Јохану Кристијану Андреасу Доплеру (1803–1853), аустријском математичару и физичару рођеном у Салцбургу. Он је остао упамћен по хипотези – Доплеровом ефекту.
   Али, вратимо се Моцартовим куглама. Видевши да су лоптице од чоколаде нешто посебно, Паул Фирст одлучио је да своје кулинарско дело изложи на Међународном сајму у Паризу 1905. године. Освојио је главну награду. Моцарт је тако, поред других славних личности из историје, ушао и у повест кулинарства.
   Да ли треба рећи да данас у приземљу Моцартове родне куће постоји бакалница у којој се продају различита паковања Моцарт-кугли? Али не и Фирстових које једино краси назив да су изворне, односно – оригиналне. Дакле, да био се дошло до тачног броја Моцартових кугли које круже светом, требало би урачунати и оне који се нису први досетили да чоколадним лоптицама дају Моцартово име.
   У продавницама широм света, баш као у спомен-музеју у Моцартовој кући у Салцбургу, стоје људи носећи кесице и у њима чоколадне лоптице. Могао би да се стекне утисак да те слатке товаре носе као нешто драгоцено. И када прођу кроз скромне одаје у којима је стасавао генијални син Леополда Моцарта, још јаче бивају уверени како би требало да купе бар неколико Моцартових кугли уколико већ нису. Шта мари ако су настале стотину година после Моцартове смрти? Ипак је то специјалитет из Салцбурга где као да све почиње и завршава се Моцартом.

               
                      Излог продавнице за сладокусце личи на својеврсну драгуљарницу

   Чини се да нико не сумња у везу која постоји између чоколаде и музике. Извесно је да ту постоји нешто неодољиво. Чак нико не пита да ли је Моцартова родна кућа заиста она иста у којој се родио 1756. године, да није можда делом страдала у бомбардовању на крају Другог светског рата као и велики део Салцбурга? Сви прстима дотичу зидове, замишљајући да је тим истим собама трчкарао генијални музичар. Имају то преимућство да иду Моцартовим корацима!
   А уколико ставе чоколадну лоптицу у уста, некима ће то можда бити као да су зачули предивне теме из концерта за кларинет и оркестар у А-дуру. На пример. Руку на срце, и концерт би био сасвим довољан! Без чоколаде!Аутор: 
Мирјана Огњановић
број: