Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

НЕПРИСТРАСНО ТАКМИЧЕЊЕ


КУЦЕ ИЛИ МАЦЕ?
Неколико научних доказа који говоре о томе да ли би за кућног љубимца требало изабрати пса или мачку

    Још једна могућна подела људског рода: на људе који воле мачке и оне који би увек радије за животињског пријатеља изабрали – пса.
     Занимљиво је да љубав према мачкама и псима често подразумева искључивост. Наиме, између „мачкољубаца” и поклоника паса долази до жучних расправа, управо поводом склоности према одређеној животињи. Једни тврде да је њихова животиња паметнија, док им из друге групе одговарају да је је њихов љубимац приврженији... И тако редом. Јасно, као што често бива кад је реч о људским осећањима, све зависи од личног доживљаја, од наклоности, једноставно речено – од срца.
    Постоје ли научни докази којим би овај древни спор могао да на неки начин буде решен? Односно, да ли је за кућног љубимца боље изабрати пса или мачку? Овим питањем недавно су се бавили сарадници једног од најугледнијих светских научних часописа „Њу сајентист”.
    Дакле, пас или мачка? Ко је бољи човеков пријатељ? Новинари „Њу сајентиста” покушали су да на основу најновијих научних истраживања ово нимало лако питање поделе на једанаест различитих категорија у којима су супротстављене одређене особине животиња. Између осталог, то су мозак, историја пријатељства човека и животиње, омиљеност, могућност разумевања, осетљивост и тако даље...
    Победник је... Уосталом, биће вам јасно кад прочитате цео текст. Имајте у виду да то неће значити како ће и вашу наклоност стећи она животиња на чијој страни су научни докази.

Пођимо редом

    Мозак: С отприлике шездесет четири грама мождане твари, пси имају предност над мачкама чији мозак тежи тек око двадесет шест грама. Али, ствар се у потпуности мења кад се преброје неурони: три стотине милиона неурона у можданој кори мачке и стотину педесет милиона неурона код паса. То значи да су мачке у стању да боље прераде прикупљене податке. Победник у овој категорији је мачка.

Мачка 1 – Пас 0

    Историја: Проучавајући ДНК паса и вукова, истраживачи с Универзитета у Калифорнији дошли су до непобитних доказа да су те две животиње постојале још пре педесет хиљада година. Најстарији нађени остаци домаћег пса стари су бар тридесетак хиљада година. Што се мачака тиче, археолози се слажу да су се мачке одомаћиле пре отприлике девет и по хиљада година. Посмртни остаци људи и њихових љубимаца мачака нађени су на Кипру. Познато је да су стари Египћани обожавали мачке. Сматрали су је божанством... Па ипак, победник у овој категорији је – пас.

Мачка 1 – Пас 1

    Оданост: Познато је да пас пати кад његов господар није поред њега, баш као дете кад му мама оде на посао! Ово је кључни траг који је навео научнике да закључе како је понашање паса према свом господару врло слично понашању детета према родитељима. Закључити колико је мачка одана господару, сложенији је задатак, па су и огледи били бројнији. Извесно је да је за мачку велики стрес кад се удаљи с „територије” коју је обележила и коју сматра својом. Што се тиче везаности за човека, после бројних опита, доказано је једино да су мачке независније, тачније, мање везане за господара. Садашњи исход такмичења је зато

Мачка 1– Пас 2

    Омиљеност: То је лако израчунати! Много је већи број кућних љубимаца мачака него паса. Готово двоструко више. Због тога у овом делу такмичења побеђује мачка.

Мачка 2 – Пас 2

    Способност разумевања: Поједине расе паса, међу којима се истиче дугодлаки коли, чине да мачке у овом делу такмичења, немају шта да траже.   Јер, дугодлаки коли у стању је да разуме чак две стотине речи. Убедљиво побеђује пас!

Мачка 2 – Пас 3

    Решавање задатака: Чине су да су пси и на овом пољу вештији. У ствари, мачке уопште не занима решавање задатака. Оне не обраћају пажњу шта им то човек говори, шта од њих захтева, а посебно ако је у питању неки задатак који се не тиче непосредног опстанка. С друге стране, пас воли да сарађује. Зато и побеђује.

Мачка 2 - Пас 4

    Учење: И овде је тешко закључити да ли су мачке уопште нешто разумеле, а камоли научиле. Јер, оне су врло тајновите. Пас радо показује шта је научио. Мачка се прави као да се ништа није догодило. Бар кад јој човек то нареди. И у овој области побеђује пас.

Мачка 2 – Пас 5

    Гласовно изражавање: Бројни научни радови посвећени су мачкама и њиховој способности да се гласовно изражавају. Ту способност развиле су очекујући да добију оно што траже. Што се паса тиче, познато је да они лају. И кад су срећни и кад су бесни или, пак, незадовољни. Због тога је потребно посматрати говор њиховог тела, будући да по гласу нећемо баш много тога разумети. Најновија истраживања показују да је у овој области псе и мачке чак неумесно поредити, будући да су мачке развиле толико различитих начина гласовног изражавања, па далеко надмашују псе. У ствари, како научници тврде, врло су слични деци, односно – бебама.

Мачка 3 – Пас 5

    Чула: Што се тиче вида и слуха, мачке је тешко потући. Додуше, донедавно се мислило да пси имају бољи њух. Али, није тако! Истраживања показују да је две стотине милиона рецептора мириса - колико их углавном има код мачака - неупоредиво веће него код паса.

Мачка 4 – Пас 5

    Екологија: Лако је закључити да се мачке лакше уклапају у природну околину од паса. Површина земље потребне псу да би се прехранио и развио износи око 0,84 хектара, прорачунали су истраживачи. Чак ни мајушна чивава не може да се упреди с мачком. Комад земље коју „троши” псић (0.28 хектара) већи је од онога потребног мачки (0,15 хектара). Побеђује мачка.

Мачка 5 – Пас 5

   Корист: Пси су кориснији. Могу да чувају овце, кућу, могу да иду у лов, да воде слепог човека, па чак и да припазе на децу. Пси су одлични спасиоци. Да не говоримо о детективским задацима које обављају у полицији. Занимљиво је, међутим, да је благотворно дејство и паса и мачака на људе, посебно болесне, једнак. Док напети и нервозни човек мази пса или мачку, количина такозваног стреса знатно се смањује. Недавно је утврђено да присуство пса у кући снижава крвни притисак код људи подложних овој болести. Чак и висина холестерола код власника паса нагло опада. Да не говоримо о користи свакодневних дугих шетњи са псом. С друге стране, мачка радије остаје да преде у соби. На овом пољу пси побеђују и то сасвим поштено. То је уједно и крај такмичење.

Мачка 5 – Пас 6

    Закључак: Иако је однео победу „за длаку”, могло би се рећи да је пас победник овог надметања. Али, и животиње имају своју природу, тако да све зависи од случаја. И од природе власника животиње. Често се каже да животиње личе на своје газде. Кад сретну пса или мачку, људи прошапућу: „Види какав је намћор. Исти газда!”
    Враћамо се тако на почетак текста. Кад је реч о људским осећањима, посебно оним љубавним, тешко је држати се правила. Исто важи и кад говоримо о осећањима према животињама.
    Шта ви о томе мислите?


Аутор: 
М. Огњановић
број:
Малиша
Слика корисника Малиша's
User offline. Last seen 12 years 16 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 04/12/2010
Приврженост
Када, не дај Боже, господар умре, пси ће туговати, а мачке ће га појести... Са љубимцем би требало да се дели љубав, а не да се испуњавају њихови хирови...