Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Филмске приче


КЛЕТВА ВАТРОГАСАЦА

Певач који је тумачио Дон Ђованија занесено је певао најбоље што је умео. Није имао појма да му гори шешир. Међутим, не само он, ни остали као да нису марили за чињеницу да је глава почела да му се пуши. Ватрогасци су стајали као укопани...

'Филмски' и 'прави' Моцарт
   Последњи филм који је редитељ Милош Форман снимио у Чехословачкој био је „Гори, моја госпођице” („Hori, ma parenko”), 1967. године. Чехословачка власт, најблаже речено, није имала разумевања за ову Форманову друштвену сатиру чија се радња збива на забави ватрогасног друштва. Осуда политичара као да није била довољна. Глас против Формановог дела подигли су наводно и сами ватрогасци. У недвосмислено добро режираном протесту, ватрогасци су наводно изражавали љутњу што су у филму – исмејани. У сваком случају, Форман није остао равнодушан. Да ли су му више сметали напади ватрогасаца или политичара? Уосталом, свеједно. Напустио је земљу и наставио да снима у Америци.
Том Халс као Моцарт у филму Милоша Формана
    Ипак, због филма опет се вратио у домовину. Било је то 1983/84. године, за време снимања „Амадеуса”, филма о животу и делу славног аустријског композитора Волфганга Амадеуса Моцарта (1756–1791). У ствари, Форманов „Амадеус” заснива се на истоименој драми Питера Шефера која само до извесне мери поштује истинске догађаје из живота славног музичара. Дакле, реч је о својеврсном уметничком тумачењу које Моцартову личност и дело посматра кроз необичну призму, љубомору његовог колеге, композитора Антонија Салијерија.

Декор од пре 200 година
Прашко позоруште, где је 1787. године први пут изведена Моцартова опера 'Дон Ђовани', и плакат за филм.
   Али, вратимо се снимању филма. Скоро двеста година после праизведбе опере „Дон Ђовани” (1787), коју је Моцарт написао у тридесет првој години, у прашком позоришту, на истом месту где својевремено и Моцарт, обрео се Милош Форман с филмском екипом. Редитељева намера била је да тај важан тренутак у композиторовом животу обележи што верније.
   Између осталог, желео је да сцена у позоришту делује што изворније тако што ће, управо као 1787. године, старо прашко позориште бити осветљено – свећњацима. Будући да је зграда позоришта стара, било је извесно да ће помоћ ватрогасаца бити неопходна, за сваки случај, ако нека упаљена свећа склизне с великих лустера... И тако је Милош Форман шеснаест година после „осуде” чешких ватрогасаца ипак дошао у прилику да с њима – сарађује.
   Ватрогасци су по договору опколили зграду позоришта и салу у случају да нешто почне да гори. Пробе су прошле глатко, без иједне тешкоће. Оперски певач глумац отпевао је своју ролу без грешке. Снимање је могло да почне. Редитељ је дао знак да помоћници упале свеће и викнуо:
„Action!”
   Несвестан да је пауново перо са шешира који је носио захватио пламен свеће, певач који је тумачио Дон Ђованија занесено је певао најбоље што је умео. Није имао појма да му шешир гори. Међутим, не само он, ни остали као да нису марили за чињеницу да је глава почела да му се пуши. Ватрогасци су стајали као укопани.


Глумац у пламену!

   Ни кад се дим претворио у пламен, нико од ватрогасаца није покушао да угаси пламен. Сви су непомично стајали. Тек кад је певач збацио шешир и перику и почео да скаче по њој, командир ватрогасаца пришао је редитељу и замолио га да изговори ону другу познату редитељску комаду: „Cut!”
   И заиста, Форман је викнуо: „Cut! Глумац у пламену!”

Том Халс и Ф. Мари Абрахам у једној сцени филма 'Амадеус'.
   У том тренутку ватрогасци су потрчали ка глумцу певачу, дословно га однели са сцене и угасили пожар. Касније су се извињавали славном редитељу што су покварили сцену. Јер, требало је поново спремити позорницу, погасити свеће, заменити их новим и поново упалити.
   После успешног гашења пожара и окончаног снимања сцене праизведбе „Дон Ђованија” у Прагу, ватрогасци су наставили да ћаскају с Милошем Форманом. Можда је неки од њих био ватрогасац и шеснаест година раније кад су у Прагу дигли буну против филма „Гори, моја госпођице”?   Можда су на тај начин желели да покажу како се заправо никад нису љутили на великог филмског ствараоца? Или су гледали како се на делу остварује клетва увређених ватрогасаца? Ко ће знати?! У сваком случају, клетва није била јака јер је „Амадеус” освојио осам „Оскара” и још тридесетак других важних филмских награда.


Аутор: 
М.Огњановић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
valentadress.net
Where to find designer wedding dresses at affordable rates? This question automatically comes to the mind of people who want to have a look at the dresses and find out how much the dresses are reliable. wedding cakes beachwood oh gloves white cotton The best place to find cheap wedding dresses is the internet black satin evening gloves . There are hundreds of authentic wedding stores online that offer elegant and designer made wedding dresses at discount rates.