Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Бура осећања


КАКО СЕ...а како избећи заљубљивање – савети стручњака

остоји ли начин на који бисмо могли да избегнемо да се у некога заљубимо?
А зашто се не бисмо заљубили?
   Свако може да нађе разлог или оправдање за незаљубљивање.  
   Посебно, уколико је већ у вези...
   Додуше, питање може да буде и потпуно другачије: како да запалимо искру љубави тамо где постоји једноставна, пријатељска веза? Или тек познанство.
   У новом броју италијанског издања научно-популарног магазина „Фокус”, дати су кратки савети стручњака, пре свега психолога и психотерапеута, како се заљубити, односно, како се не заљубити. Јер, психолошка истраживања која обухватају „мождану хемију” заљубљивања, доносе и нека нова, сасвим практична „упутства”. Наиме, психолози подсећају да заљубљивање у одређеним тренуцима може да буде права несрећа. Искуство заљубљивања је велико животно искуство. Заљубљивање често „усисава” наше снаге, некима помућује памет, баш онда када су нам памет и разборитост најпотребнији. С друге стране, заљубљивање даје крила онда када помишљамо да су све лађе потонуле.
   У случају да вас занима шта психолози саветују онима који би да се заљубе, односно, не заљубе, прочитајте следеће редове. Разуме се, ако сте склони да прихватите такву врсту савета, а не послушате глас свога срца или савести.

                                                       Против

   Дакле, уколико први пољубац, односно, први разговор, први сусрет, буде диван – треба остати уздржан. Направити паузу до следећег састанка. Не изаћи током једног месеца два пута са (том) истом особом... А још мање три пута! Смањити или сасвим избегавати додиривање, како не би дошло до лучења окситоцина, хормона који ће вам одређену особу учинити привлачном. Осим што ваља проредити састанке са особом која нам се свиђа, треба их прошарати састанцима са другим особама.   Посебно је важно да особу у коју не желите да се заљубите, а свиђа вам се, никада не гледате у очи! Гледајте је, рецимо, у нос. Избегавајте да говорите о личним стварима. Јер, саосећање и саживљавање недвосмислени су знак почетка љубави! Дружите се са особом која вам се свиђа у друштву других особа. Избегавајте чак и друштвене мреже!   Ако та друга особа баш наваљује да вас освоји, не заборавите да поменете да сте већ у вези.

                                                     У корист


   Пре свега, потражите слободну особу. Нека то буде личност која нема сталну потребу да буде у средишту пажње и која одговара вашој „љубавној мапи” – не само по изгледу, већ и по интересовањима, погледу на свет. Особу у коју желите да се заљубите, тачније, коју желите да освојите, гледајте стално у очи. Смешите се. Чим приметите да се зенице те особе шире, то би могао да буде знак да јој се свиђате!  
   Подражавајте „говор тела” те друге особе. Положај, покрете, па чак и тон гласа, брзину говора. „Огледање” би могло да буде знак приближавања. Не само физичког, већ и својеврсно отварање пута осећањима.
   Слободно причајте о најличнијим стварима и осећањима. Нека тај разговор потраје бар пола сата. Затим особу погледајте продорно.  Поглед би требало да траје значајно дуже него уобичајено „прелетање” погледом. Можда чак четири минута, ако сте у стању да тако нешто издржите. Према мишљењу познатог њујоршког психолога Артура Арона, тридесет минута разговора и четири минута гледања у очи, судбоносно утичу на почетак љубави.
   Додирујте особу у коју желите да се заљубите (и она у вас) – што је чешће могућно. Већ поменути окситоцин биће од велике помоћи!Аутор: 
М.О.
број: