Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Питање које доноси јесен


ИМАТЕНе журите с потврдним одговором уколико мислите на направу која треба да штити главу и тело од падавина, али која увек губи битку с олујним кишама, ломи се и изврће наопако и свог власника оставља незаштићеног под ударима бичева кишних капи. Постављено питање тиче се нових, „паметних”, кишобрана


есен је, и заиста није необично за очекивати да кише почну да лију. Али, пошто се и по пљуску мора изаћи и поћи на посао, у школу, заштита је неопходна, осим ако неко баш не ужива да буде мокар до „голе коже”. Зато је добро је имати непромочиву обућу и одећу, гумене чизме и кабаницу, али кишобран је напросто неопходан. За њим се првим посеже, јер он штити и главу и тело.
    А, имате ли кишобран? Не журите с
потврдним одговором уколико мислите на направу, или боље рећи круг од непромочивог платна разапет преко жичаних ребара, која штити главу и тело од падавина.  
    Тај и такав кишобран осмишљен је и направљен пре много векова и мало тога се временом на њему мењало, осим можда броја и јачине ребара, жица у кругу, и врсте разапетог платна платна. Али, сваки од тих кишобрана увек је губио и губи битку с олујним кишама, ломи се и изврће и свог власника оставља незаштићеног под ударима бичева кишних капи. Постављено питање односи се на нове, „паметне” кишобране.
    Њихово доба наступило је почетком новог миленијума. За сада их има три који плене својим изгледом и могућностима.

    Први такав кишобран родио се 2005. године као идеја за дипломски рад Гервина Хогендорма, холандског студента индустријског дизајна Техничко-технолошког Универзитета у Делфту. Једне суморне, кишне октобарске вечери, какве су честе у Холандији, млади дизајнер осмелио се да за свој завршни рад измашта нови модел кишобрана, посве другачији од свих дотадашњих.
        

ервин Хогендорм желео је склопиви кишобран, који ће увек да буде при руци, који неће „затварати” видокруг ономе ко га носи, што је њему од детињства веома сметало и, што је најважније, који ће бити отпоран на ударе ветра и до 100 километара на час и неће да се изврне и остави човека без заштите.

    Тако је осмислио кишобран у облику неправилне куполе, јаког оквира, величине 85 Ø 92 Ø 60 центиметара, тежак 300 грама, који је назвао „Сенз”. Захваљујући својој „паметној” грађи „Сенз” дејствује тако што сам налази положај који је најподеснији да издржи налете кише ношене снажним ветром, док ребра у купи ублажавају силину ветра и чине овај кишобран готово неуништивим.
    Да ће овим необичним кишобраном направити и прави бум и преокрет на светском тржишту Хогендорм није могао ни да замисли, тек прва пошиљка, од 10.000 нових „Сенз” кишобрана, израђена је 2006. године и продата за само девет дана.
    Убрзо су се Гервину Хогендорму придружиле су се његове колеге Жерар Кол и Филип Хес и помогли му да направи три модел
а кишобрана „Сенз” , за које су стигле и бројне награде и признања. Њих тројица настављају да усавршавају своје кишобране и успешно их продају по целом свету.

          
                                             
          

овозеланђанин Грег Бребнер, инжењер дизајна, направио је другу врсту новине и створио кишобран „Блунт”. Замислио је двострано користан кишобран – сигуран за време пролома облака праћених ветром с ударима од 120 километар на час, али и сигуран за људе у окружењу јер има заобљене врхове на свих шест ребара у кругу.
    И Бребнер је убрзо по изношењу замисли добио даровитог и надахнутог сарадника, Скота Клингтона, с којим је 2009. године усавршио кишобран величине 84 џ 120 центиметра, тежак 640 гр
ама, с тканином од фибергласа која је затегнута преко оквира, који чине јединствена телескопска ребра учвршћена подупирачима од поликарбоната, који се налазе у „џеповима” на спољашњем ивичном делу платна, што кишобрану даје чврстину, па се успешно одупире ломатању ветра без бојазни да ће неки ваздушни талас успети да га окрене.
   Наравно, и кишобран „Блунт” је унапређен и има неколико модела и величина и одлично се продаје у свету, првенствено у Лон
дону. Статистичари, који бележе веселе досетке, кажу да су грађани престонице Уједињеног Краљевства најзад добили кишобран којим више неће повређивати једни друге оштрим и опасним шиљцима на врху жица у кругу кишобрана којима се свакодневно сударају на улици.

рећи кишобран је најнеобичнији, најкориснији и најбољи. Назван је „Нубрела”. Дело је америчког инжењера Алана Кауфмана који је још 2002. године, као студент Универзитета Перди у Индијани, размишљао како да исправи грешку насталу у грађи кишобрана, да га учини аеродинамичнијим да би одолео ветру и лакшим за употребу.
    Наиме, Кауфман истиче да је посматрао људе чији је посао везан за рад на отвореном, који за време киша имају велике мук
е да се „изборе” с кишобраном у једној руци, који се при том ломи и изврће на ветру, и неком алатком у другој руци. Исте невоље уочавао је и код људи који возе бицикл или мотор, или код жена које се враћају из продавница натоварене намирницама, па им је ношење кишобрана додатно оптерећење.
    Право, спасоносно решење нашао је 2008. године, после бројних планова и пројеката, с моделом кишобрана који
има савршен облик и за човека и за налет ветра и кише.

           

лан Кауфман осмислио је одговарајући аеродинамичан облик за моделе „Нубрела” кишобрана, облик готово затворене лопте или лучне надстрешнице, са снажним ребрима оквира која се, зависно од модела, протежу и цео круг. Преко ребара је затегнут издржљив пластични материјал, понекад провидан само у предњем делу, да би се кроз њега могло видети, понекад целом површином.
    „Нубрела” има више модела. Схо
дно пречнику и облику, може да се носи на раменима, све до струка, преко бицикла. С америчког тла с малим закашњењем стигао је на Стари континент, али свуда је веома је тражен и с успехом се продаје у 53 земље у свету.
    Хм, не би било лоше када би се ови модели појавили и у нашим продавницама. Иако ниједан од њих није јефтин, сигурно би били брзо разграбљени, баш као у оној познатој питалици која гласи: - Добар дан, имате ли кишобран? – Кишобран? Кишобран је распродан, навратите други дан.Аутор: 
С. Делибашић
број: