Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

МИТОЛОШКЕ ПРИЧЕ О СТРАШНИМ БИЋИМА


ДВОГЛАВО ЧУДОВИШТЕ

ПРАТЕЋИ ТРАГОВЕ ГРЧКЕ ЛЕГЕНДЕ О ГОРГОНИ МЕДУЗИ, САЗНАЈЕМО ДА СЕ АМФИСБЕНА ПОЈАВЉУЈЕ У ТРЕНУТКУ КАД ЈУНАК ПЕРСЕЈ ПРЕЛЕЋЕ ЛИБИЈСКУ ПУСТИЊУ ДРЖЕЋИ ЊЕНУ ГЛАВУ У РУКАМА. ИЗЛЕГЛА СЕ ИЗ КРВИ КОЈА ЈЕ КАПАЛА ИЗ ГЛАВЕ ОВЕ СТРАШНЕ ГОРГОНЕ . НЕКАДА СУ ЉУДИ ВЕРОВАЛИ ДА АМФИСБЕНА ЗАИСТА ПОСТОЈИ.

    ОВО ЧУДНОВАТО БИЋЕ ИМА СВОЈУ ДРУГУ ГЛАВУ НА МЕСТУ ГДЕ СЕ ИНАЧЕ, КОД ДРУГИХ ЗМИЈА, НАЛАЗИ КРАЈ РЕПА. ГЛАВЕ СУ У СКЛАДУ С ОСТАТКОМ ТЕЛА, ОДНОСНО. ТЕЛО ЈОЈ ЈЕ ИСТЕ ДЕБЉИНЕ НА ОБА КРАЈА. ТАКОÐЕ СЕ ПРЕТПОСТАВЉА ДА ИМ ЈЕ РЕП ОБЛИКОВАН ПОПУТ ГЛАВЕ ДА БИ ЗБУНИЛЕ НЕПРИЈАТЕЉА, КАО КОД СТАНОВИТОГ АУСТРАЛИЈСКОГ ГУШТЕРА. С ОБЗИРОМ ДА СУ РЕТКО ПРИКАЗИВАНА С КРИЛИМА, ЗАБЕЛЕЖЕНО ЈЕ ДА СУ ОВА БИЋА ПРИЛАГОÐЕНА КРЕТАЊУ И БОРАВКУ НА ТЛУ.

    ЗАНИМЉИВО ЈЕ ДА СЕ БРЗО КРЕЋУ И ТО ВРЛО НЕОБИЧНО: ЈЕДНА ГЛАВА ЧВРСТО ЗГРАБИ ДРУГУ У ПРЕДЕЛУ ВРАТА ИЛИ ЗА ВИЛИЦУ, А ЗАТИМ СЕ КОТРЉАЈУ ПРАВЕЋИ ПРСТЕН. ОВАЈ ЗБУЊУЈУЋИ НАЧИН КРЕТАЊА ЧИНИ ИХ НЕУХВАТЉИВИМ, ЈЕР АМФИСБЕНЕ ОВАКО ПУТУЈУ БРЗО МЕЊАЈУЋИ СМЕР.

    ДРУГА ГЛАВА ДАЈЕ ПРЕДНОСТ АМФИСБЕНИ У ОДНОСУ НА СЛИЧНА БИЋА, ТАКО ШТО ЈЕДНА ОД ГЛАВА БУДНО СТРАЖАРИ ДОК ДРУГА СПАВА. ОВА ЗМИЈА ЈЕ СЛАБОВИДА И ПРИЛИЧНО МАЛИХ ОЧИЈУ, УПРКОС ЧИЊЕНИЦИ ДА ЈЕ ПОТОМАК ГОРГОНЕ МЕДУЗЕ КОЈА ЈЕ СВОЈИМ ОШТРИМ ПОГЛЕДОМ ПРЕТВАРАЛА ЉУДЕ У КАМЕН. ДРЕВНИ ПИСЦИ НАПОМИЊУ ДА ЈОЈ ОЧИ СИЈАЈУ КАО СВЕТИЉКЕ. КАД ЈЕ ПРИКАЗИВАНА С НОГАМА, ОНДА СУ ТО НОГЕ ПЕТЛА. МОЖЕ ДА ИМА И ОШТРУ КРЕСТУ НА ВРХУ ГЛАВЕ НАЛИК ГУШТЕРОВОЈ. ТАКОÐЕ МОЖЕ ДА ИМА РОШЧИЋЕ НА ГЛАВИ СПИРАЛНОГ ОБЛИКА. ТЕЛО ЈОЈ ЈЕ ЧЛАНКОВИТО, А ПОНЕГДЕ ЈЕ ПРИКАЗАНА С КРИЛИМА.

    ВЕЛИЧИНА АМФИСБЕНЕ ЈЕ ПРОМЕНЉИВА ОД ВЕЛИЧИНЕ ЦРВА ПА ДО 75 ЦЕНТИМЕТАРА. ТВРДИ СЕ ДА ОВА БИЋА КОПАЈУ ПОДЗЕМНЕ ТУНЕЛЕ И ДА СЕ У ОСНОВИ ХРАНЕ МРАВИМА. КАД ЈЕ НАПАДНУТА, АМФИСБЕНА ПРОТИВНИКА УБИЈА СВОЈИМ ОТРОВНИМ УЈЕДОМ.

    ПОМИЊАЛИ СУ ЈЕ ПЕСНИЦИ У РАЗНИМ ВРЕМЕНИМА. МНОГИ СРЕДЊЕВЕКОВНИ СПИСИ НАГЛАШАВАЈУ ЊЕНА ЛЕКОВИТА СВОЈСТВА. ОВО БИЋЕ СИМБОЛИШЕ ВЕЧИТИ КРУГ ЖИВОТА, А ЗА СРЕДЊЕВЕКОВНЕ АЛХЕМИЧАРЕ БИЛА ЈЕ СИМБОЛ, КОЈИ КРУГ РАЂАЊА ЖИВОТА И СМРТИ ПРЕНОСИ У ВЕЧНОСТ. АМФИСБЕНА ЈЕ ЧЕСТ ГОСТ КЊИГА О ЗВЕРИМА И УМЕТНИЧКИХ ПРИКАЗА. ИАКО СУ ПРЕДМЕТИ С ЊЕНИМ ОБЛИКОМ НАЈЧЕШЋЕ НАЛАЖЕНИ ШИРОМ ЕВРОПЕ, ОТКРИВЕНИ СУ И У СЕВЕРНОЈ АФРИЦИ.

Аутор: 
Бабушка
број: