Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ово, можда, нисте знали


ЧОКОЛАДНА НАУКА
Мало је познато да је чоколада део богате историје једне од најугледнијих и најстаријих научних установа у свету – Краљевског друштва у Лондону. Управо захваљујући томе, ова омиљена посластица онаква је какву је познајемо



    Кад и где је почела та чаролија која траје до данас? Прича о чоколади почела је веома давно у Средњој Америци, под окриљем старих цивилизација Маја и Астека. Дрвеће какаоа расло је у прашуми, а становништво је користило његове плодове као зачин, средство за размену – али и за справљање топлог, горког напитка који се пио у посебним приликама. Астеци су имали многа божанства и веровали да им предстоји скора пропаст. Зрна какаоа повезали су с божанством пољопривреде и стварања кога су се плашили и приносили му жртве да га одобровоље. Много људи умрло је на овај начин, али су пре тога сви морали да попију топли напитак.

    Зрна какаоа у Европу су пренели Кристифор Колумбо 1502. године и освајач Кортес 1527. године, за кога су Астеци мислили да је отелотворење божанства које се вратило да их истреби. Шпанци су скоро читав век успешно чували тајну топле чоколаде. Године 1657. један предузимљиви француски трговац отворио је у Лондону прву радњу за њену продају. Рекламирана је као корисна за здравље људи и да може да их окрепи. Постепено, чоколада се проширила по Европи – најпре као помодни избор краљевских породица, племства и богатих, слично као кавијар и шампањац у данашње време. Тек ће у 20. веку постати доступна свима. Постала је јефтинија јер су у међувремену направљене плантаже какаовца у Индији, на Далеком истоку и Африци. Али, тако можда не би било да се у историју чоколаде није умешао један британски лекар и научник.
Сер Ханс Слоун (1660-1753) био је угледни британски лекар, научник,
колекционар - и изумитељ млечне чоколаде.


     Међу онима који су поверовали у благотворна својства чоколаде нашао се и сер Ханс Слоун (1660–1753). У свом дугом животу овај успешни човек био је угледни лекар, научник и колекционар. Сакупио је богате и вредне збирке биљака, животиња, новца, разних старина и много чега другог. После његове смрти 1753. године оне су постале основа за отварање Британског музеја, а касније и Природњачког музеја (чувени Natural history museum). Данас он има преко шездесет осам милиона примерака биљака, животиња, фосила и минерала из читавог света. Веома цењен као лекар, Ханс Слоун имао је угледне пацијенте – између осталих краљицу Ану, краљеве Џорџа I и Џорџа II. Од 1727. до 1741. године био је на челу Краљевског друштва, установе која је основана још 1660. године и у коју се бирају само највећи научни умови. Заправо, она је Академија наука Велике Британије.
Године 1687. Слоун је постављен за лекара гувернера Јамајке. И током те службе наставио је научни рад.   Опширно је бележио и класификовао биљке и животиње које је тамо затекао. Јамајчани су пили напитак справљен од чистог какаоа и топле воде како су то радили и стари Астеци, па је разумљиво што се Слоуну његов укус није допао. При повратку у Енглеску понео је рецепт за топлу чоколаду, а у домовини се потрудио да јој поправи укус – додајући млеко. Продаја оваквог напитка почела је најпре по апотекама где се справљао као лек. Затим су овај рецепт преузели први произвођачи чоколаде, који су продавали „чоколаду Ханса Слоуна”. На крају, у деветнаестом веку, користећи управо Слоунов рецепт, производњу топле чоколаде почела су и браћа Кедбери. Године 1849. направили су напитак „сер Ханс Слоун млечна чоколада”. Ускоро после тога Кедберијеви су од млечне чоколаде произвели и прве штапиће за јело. То је претходило свим данашњим млечним чоколадама.  
            
По рецепту Ханса Слоуна браћа Кедбери направила су прву млечну чоколаду

    У време Првог светског рата, од 1916. до 1918. године, Краљевско друштво постало је и седиште Комитета за храну. Његови задаци укључили су и научно проучавање хране и издавање препорука за исхрану становништва у ратним условима. Хране није било довољно за све, па је уведена строга рационализација. Сваки вид исхране пажљиво је разматран, између осталог и потреба за масноћама. Кад су уобичајени извори хранљивих масти (као што су млечни производи) постали мањкави, требало је наћи нове. У том смислу какао и чоколаду детаљно су проучавали стручњаци у комитету Краљевског друштва.

   И данашњи стручњаци за исхрану истичу добра својства чоколаде – ако се једе умерено, јер је врло калорична.

Аутор: 
Горан Војиновић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
overwatches
Lso are also. Dress shirts are very sensitive clothing items and must be taken good care of. In this article, We will discuss useful upkeep tips for dres. Tag words: Online custom dress t tops, Dress t tops customCompany: Corsets a queen By: Corsets cali king | 2012 - Our underbust corset will hugely enhance develop a perfect hourglass figure. fake rolex for sale The corset will also greatly enhance the fit of any garment and compliment the overall effect of the outfit so that you will gain the best and start feeling confident when navigating. Labels: Plus sized corset, Underbust corset, Corset waist trainingMake Your Journey at ease Vip Bags By: rolex yachtmaster replica Manav | 2012 - Journeys could be fun if you sustain the basic things like carrying the right travelling bag. End result, We have discussed some gifts that you can give to guys on special activities. rolex duplicate suppliers replica breitling watches sale Enjoyment By using Electric Different watches