Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

За нестварну стварност


ЧАРОБНИ ЗВУЦИ МАЛИЈСКЕ ЛАУТЕ

Кора, древни жичани инструмент чијем се звуку данас диви цео свет, направљена је од преполовљене тикве преко које је разапета животињска кожа...


        Тело, резонатор коре направљен је од преполовљене и избушене тикве с разапетом  
                                       кожом, а на дуг врат разапете су жице у два реда


остоје многобројне легенде о томе како је настала кора, или малијска лаута, један од најпознатијих афричких музичких инструмената. Наводно, у некадашњем Малијском царству, у давна времена живео је велики ратник Тира Маган. Он је направио прву кору и поклонио је народном певачу. А народни певачи били су веома важни за Африканце.   Осим што су свирали, били су творци књижевности: препричавали су приче, рецитовали песме. Дакле, од првог дана кора је била инструмент обдарених не само музичким, већ и песничким даром.
   Према другој причи, прва кора припадала је жени, такође песникињи и народном певачу. Она је у Малију била надалеко чувена по дивном гласу, одличном свирању инструмента, као и незаборавним причама.
    Трећа легенда приповеда о лепотици која је заправо била дух. Живела је у пећини на западу Африке. Појављивала се с времена на време, као нека врста приказе, или, како би на Западу рекли, као вила. Њен дух је био видљив углавном ноћу. Свирала је некакав жичани музички инструмент који је стварност чинио нестварном. И тако се десило да се једне ноћи пред пећином нашао ратник Тира Маган...
   Не зна се тачно на који начин, тек Тира је успео да убеди девојку духа да му подари свој инструмент. Она је пристала, јер јој је Тира Маган објаснио да ће чаробни звук заувек да штити народ од невоље. Зато је кору уручио народном певачу уз молбу да своје умеће свирања касније пренесе на млађе... 

                                       Палцем и кажипрстом
 
            Кора је настала у 12. или 13. веку

   Кора припада групи кордофона, жичаних инструмената из породице харфи. Могло би се рећи да је од давнина била нека врста музичког заштитног знака народа Мандинка. Реч је о народу са запада Африке који потиче од древног Малијског царства. Још у 13. веку Мандинке су населиле област данашњег Малија. И данас живе у западној Африци – Либерији, Малију, Сенегалу и Сијера Леонеу.
   Не зна се тачно кад је кора настала. Највероватније у 12. или 13. веку. Први пут је описао шкотски истраживач Мунго Парк у путописима „Путовања кроз унутрашње области Африке”, 1799. године. Тело, односно резонатор коре направљен је од велике преполовљене и избушене тикве. Кад се добро осуши, градитељ инструмента је прекрива (разапетом) кожом животиње: најчешће антилопе или краве. На резонатор је закачен дуг врат на коме је, преко кобилице, у два реда, разапето десет и једанаест жица. Укупно двадесет једна.
   За уобичајено грађени инструмент користе се жице од животињске коже, углавном антилопе, премда данас често стављају и најлонске, сличне онима на класичној гитари. Неки модели коре имају и четири додатне бас жице. Постоје и коре с 23, 25 и 27 жица које су закачене за врат својеврсним прстењем од коже. Померањем тог прстења инструмент се штимује. Користа свира тако што кору држи испред себе. Он чупа жице кажипрстом и палцем обе руке. Део с једанаест жица левом, а део с десет жица – десном руком.


                  Француски челиста Венсан Сегал и малијски користа Балаке Сисоко

   Предиван тон коре вековима је био благодат за душу и уши Африканаца, све до великог таласа етно музике који је пре двадесетак година запљуснуо свет. Тада су откривене разне етничке музичке лепоте, до тада скривене за већину. Убрзо је постало јасно да лепота тона коре не заостаје ни за западњачком харфом, лаутом, па ни гитаром. Малијски користи показали су и остатку света шта умеју. И многи су били изненађени кад су сазнали да данашњи малијски музичари припадају, на пример, седамдесетој генерацији музичара у породици која увек изнедри бар једног музичког виртуоза! Толико о поимању музичке баштине и устаљеним схватањима.

                                                 71. генерација

   Недавно је чувени амерички кантаутор Пол Сајмон објавио музички компакт-диск „So Beautiful, or So What”. Као један од његових важних пратилаца појављује се и Јакоуба Сисоко, малијски користа. Кора доприноси посебној „афричкој” атмосфери Сајмонове музике. И италијански џез пијаниста и композитор Лодовико Еинауди објавио је, 2003. године, албум сопствених композиција „Дневник из Малија” с делима за кору и клавир. Овај албум, издање куће „Сони класикал”, доживео је огроман успех како међу поклоницима world музике, тако и међу онима који слушају џез и класику. С Лодовиком Еинаудијем свира чувени користа Балаке Сисоко.
   Он такође потиче из породице малијских народних певача (griot), а пре две године снимио је албум „Chamber music” заједно с француским челистом Венсаном Сегалом.


                                     Користа инструмент држи испред себе

   Као сарадник чувеног малијског гитаристе Алија Фарка Туреа често се може чути и користа Тумани Диабате који тврди да припада 71. генерацији народних певача! Диабате је прву плочу снимио 1987. године са својим оцем, а од тада до данашњих дана не представља свету само малијску музику. Рекло би се да му пре свега с поносом представља свој величанствени инструмент – тикву прекривену кожом која даје чаробан тон коме се данас диви читав свет.

                                    


Аутор: 
Мирјана Огњановић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
promdress
Instead of shopping for an engagement ring Furthermore, we understand what is important to cheap prom dresses and how to feature top rated design. Our fabulous prom dresses 2012 collection must make you shine on all the occasions. Any girl who dresses in our cheap prom gowns will surely become the eye candy, and she will attract all boys eyesight., prom dresses under 100 party club dresses two piece formal wear for women be creative! Consider making use of a piece of family heirloom jewelry party dresses cheap cheap homecoming dresses . Using a sentimental piece of jewelry like this, will truly welcome your significant other into the family 2 piece evening wear . cheap sexy homecoming dresses And they will have something antique and cherished that will have special emotions attached to it.
qinailili
Слика корисника qinailili's
User offline. Last seen 11 years 38 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 06/07/2011
UGG Boots Canada
UGG Boots Canada's originality, credibility, and super-luxurious comfort will make you crazy. Whether UGG Boots in Canada is anti-touch like silk wool classic snow boots, UGG Classic Cardy Boots let everyone comfortable and stylish surprise spring and summer sandals are the Must Have each season a single UGG Cardy Boots. Want to Pay a Low Price? Of Course. UGG Boots Cheap - Cheap!