Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Шта све доноси срећу за Нову годину?


БУКОМ ПРОТИВ

 

Може и прасенце од марципана, димничар од порцелана или потковица на довратку, али најважније је да те ноћи буде бучно, весело и са што више пољубаца

лижи се 31. децембар. Нова година. Прославља се свуда у свету. По многима то је највеселија и најлуђа ноћ у којој се испраћа стара и дочекује нова година. Многи верују да је и најзначајнија. Од давнина се новогодишњој ноћи придају посебне моћи. Да би се оне обистиниле, примењују се разни обичаји. Углавном су везани за пуну и разноврсну трпезу. У Шпанији то значи „цомер Ú цонтар” – једи и причај – наравно весело и гласно, до поноћи, али уз храну обавезно треба уживати у грожђу, „увас де суерте”, односно до поноћи ваља појести дванаест зрна грожђа за срећу и здравље наредних дванаест месеци. Кубанци у новогодишњој ноћи такође уживају у воћу. Једу грејпфрут и труде се да последњи, дванаести, поједу тачно у поноћ.
    Грци пеку хлеб с босиљком, анисом, сусамом и половинама бадема, јер је то уједно и обележавање празника Светог Василија. Понекад се у тај мирисни хлеб забоде златник или обичан новчић, за срећу и благостање. Код нас је тај обичај везан за Бадње вече и чесницу, у неким крајевима хлеб, у неким полусуву питу с орасима у коју се убаци новчић. У већини домова и хотела у Аустрији у поноћ се послужује сладолед од менте у облику детелине са четири листа да би предстојећа година у сваком погледу била испуњена „рајским” даровима, баш као што симболизује детелина.анци већи значај придају посуђу, боље рећи, тањирима. Њих 31. децембра, уз веселе поклике, разбијају на улазним вратима својих пријатеља да би поверење и љубав који их повезују били још јачи.
Рибари у многим поморским земљама у кругу породице и пријатеља у поноћ излазе на обалу и, уз веселе поклике, бацају цвеће у воду, поклон боговима мора, молећи да им обезбеде мирну пловидбу и богат улов током наступајуће године.

ли, постоји и веровање да одећа која се носи у новогодишњој ноћи игра важну улогу у предстојећим данима и месецима. Да ли је то изговор или не, тек ваља на себи имати нешто ново, да би се целе године гардероба могла обнављати. Италијани сматрају да у последњој ноћи старе године то треба да буде доњи веш, али црвени, јер црвена боја доноси срећу. За разлику од њих, Јапанци те ноћи срећу призивају одећом беле боје.

                      НАЈЧЕШЋИ СИМБОЛИ СРЕЋЕ


Потковица
Не само да штити коњско копито, већ и животињи даје већу снагу и издржљивост. Самим тим сматра се да има исто заштитничко значење и за кућу и имање. Некада је потковица била на бродовима јер се веровало да их чува од бродолома.


Димничар
Некада су димничари могли већ у рано јутро да се виде на улицама свих градова. Поглед на њих сваком би измамио осмех, јер чим би они очистили димњаке могла је да се заложи ватра у домовима. Тако је остало уврежено да су димничари доносиоци среће.


Детелина са четири листа

Иако се зна да је детелина са четири листа у ствари биљка с дегенерисаним геном који одређује број листака у оквиру листа, многи верују да представља „улазницу” за земаљски рај у коме владају срећа и благостање јер је, по предању, ову детелину Ева донела из небеског раја.

-------------------------------

већини германских земаља влада мишљење да се све лоше у животу, као да је реч о злим духовима, може отерати буком. Вероватно се зато се у поноћ, не само у овој земљи већ и широм света лупа, праска и галами.  У Јапану се оглашавају будистички храмови и зазвоне 108 пута, да би се отерало 108 људских слабости.
   Ипак, највише је оних који сматрају да срећа, успех и благостање зависи од тога какав поглед имамо на свет. Зато се треба опустите и у новогодишњој ноћи бити весео и уз честитке пољубити што више људи.Аутор: 
С. Д.
Илустровао: 
Милан Ристић
број: