Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Љубав која се чула


ЈЕДНО СРЦЕ, ДВЕ ГИТАРЕ

Како је госпођа Prestissimo – надимак који је Иди Прести наденуо Сеговија – највећа гитаристкиња 20. века, одлучила да за собом остави велику солистичку каријеру и постане део гитарског дуа чији је други члан био човек њеног живота Александар Лагоја


Ида Прести, највећа гитаристкиња 20. века, као девојка

    Средином фебруара, већ известан број година, многи говоре о љубави. Премда је прослава Дана заљубљених у нашем окружењу обичај новијег датума, то не значи да није прилика која би могла да се искористи на најбољи могући начин. Поклони, дакле, нису обавезни, али струјање љубавних осећања увек добро дође, не само 14. фебруара!
    
   Можда би том љубавном таласу могла да се придружи и једна љубавна прича. Као и свака друга, она је врло посебна.
      У предграђу Париза, 31. маја 1924. године рођена је црноока девојчица. Отац јој је био Француз Клод Монтањон, професор клавира, а мајка Сицилијанка Грација ло Прести. Девојчици су дали име Ивет – Ида. Отац је знао какву би будућност желео да намени кћери. Музичку. Занимљиво је да није имао на уму клавир који је иначе свирао, већ гитару. Прве часове солфеђа мала Ивет – Ида имала је у трећој или четвртој години.    Послушно је вежбала с оцем. Њену леву руку Клод је често стављао у калупе како би раширио зглобове, поспешио њихову покретљивост да буду спремни за најтеже техничке музичке захвате.
   Укратко, отац је био страствени поклоник класичне гитаре, посебно чувеног шпанског уметника Андреса Сеговије. У шестој години у крило мале Иде ставио је гитару...
   Како не би дошло до забуне, требало би напоменути да је девојчица послушно обављала музичке, али не и све друге задатке. Била је самосвесна и самовољна. На пример, није желела да носи дугу, већ кратку косу, што тада није био обичај. Мајка Сицилијанка није хтела ни да чује.    И тако једне ноћи, док су родитељи спавали, Ида је узела маказе у руке.  Сутрадан су имали шта да виде – имала је кратку косу, попут дечака.

Самоука, уз стрипове

   Већ тада се догодила прва необична ствар у вези с Идиним свирањем. Девојчица је учила музику готово потпуно сама. Без учитеља гитаре. У ствари, свакога дана кад би отац на нотни сталак кћерке ставио нову композицију (што је сматрао обавезом), она би комад прочитала само једном „с листа”. То је било довољно да га целог упамти. Затим би ноте замењивала стриповима и настављала да вежба, читајући. Стрипови су изгледа служили да јој сати вежбања и савладавања техничких мука прођу на забавнији начин!
   Тако невероватно обдарена, Ида је одржала први концерт већ у осмој години. У десетој је наступила у сали „Плејел” у Паризу, тамо где је некада одржавао концерте и Фредерик Шопен... Треба имати у виду да класична гитара у то доба није уживала углед озбиљног, већ више народног инструмента. Сеговија је класичној гитари тек утирао пут...   Идини концерти стога су били прави изузетак. Не зна се под којим околностима, у сваком случају, породична одлука била је да девојчица узме мајчино, а не очево презиме. Није више била Ида Монтањон, већ Ида Прести.
   Прву плочу снимила је у једанаестој. Успех је био огроман. Пре Другог светског рата Ида је већ била славна. Свирала је с виолинистом Јехудијем Мењухином, пред француским председником... Позвали су је на турнеју по Сједињеним Америчким Државама.


Александрос из Александрије

   Нажалост, 1937. године, умро је Идин отац. Имала је тринаест година: постала је глава породице. Требало је да брине о издржавању мајке и сестре. Управо у то време у Паризу је посетила славног Сеговију. Маестро је пажљиво саслушао како девојчица свира. На њено питање чему би могао да је научи, он као да је остао без речи. Из једноставног разлога што није имао шта да јој замери! Сеговијин савет био је следећи – да настави истим путем, те да јој ниједан други музички саветодавац није потребан. А камоли учитељ!
   „Немам чему да те научим. Не би требало да прихватиш савете гитариста”, рекао је Сеговија.
   Као што ћемо видети, Сеговија се изгледа ипак преварио. После тог сусрета, чувени шпански гитариста наденуо је девојчици нови надимак-презиме. Назвао је Ида Prestissimo (што је музичка ознака најбржег темпа).
   Као и већина Француза, године рата Ида је провела у беди. У исто време, али далеко од Париза, у Египту, стасавао је пет година млађи гитариста. И он је био такозвано чудо од детета. Александрос Хађиоану рођен је 1929. године у Александрији. И његова мајка била је Италијанка, баш као и Идина. Отац – Грк. Било је неизвесно да ли ће млади Александар, касније познат као Александар Лагоја, постати боксер или гитариста. Љубав према музици је победила. До Александрије је после Другог светског рата стигао глас о невероватној девојци виртуозу на гитари. Александрос се упутио у Париз како би чуо и упознао младу уметницу.
   У то време Ида се с југа Француске, где је живела у браку с Анријем Ригоом и кћерком Елизабетом, преселила у Париз. Схватила је да с мужем више није тако блиска. Њена вештина била је необична за Анрија. Као и склоности, поглед на свет. Превише мистичан. За Анрија – недокучив. Један од најбољих Идиних пријатеља био је Ђанго Рајнхарт, чувени џез гитариста који је обликовао звук европске џез музике. Дивио се Идином свирању и она његовом: многе ноћи провели су у друштву свирајући... Брак Иде Прести и Анрија Ригоа ближио се крају.

На први поглед


Госпођа Prestissimo и њен муж Александар Лагоја, једини гитариста кога је сматрала себи равним.
  
    Сусрет с двадесетдвогодишњим Александром Лагојом збио се 1951. године. Ко би данас могао да каже да ли је то била љубав на први поглед?! Сва је прилика да јесте. Можда и више од тога. Јер, кад је чула несуђеног боксера, Ида је била задивљена. Изјавила је да никада пре није чула особу која тако добро свира. Од њега је заиста имала шта да научи!   С друге стране, Александар је само потврдио слутње које је гајио пре него што се са севера Африке упутио у главни град Француске. Ида је чудо! Више се нису растајали. Њихова осећања крунисана су браком. Године 1953. добили су сина Силвана.
   Љубав често чини чуда. Госпођа Prestissimo донела је одлуку да ће на известан начин жртвовати своју велику солистичку каријеру. Уметница коју су већ тада сматрали највећом гитаристкињом 20. века (што је уосталом и остала) решила је да музичку будућност настави као део гитарског дуа Прести–Лагоја. Једно срце, две гитаре. Истог мишљења био је и Александар. Зашто да свира сам, кад може да размењује узвишене мисли и осећања са женом свог живота?
   Било је то без сумње право међусобно музичко обожавање и уважавање. Тако је настао славни дуо. Две врло снажне личности које су давале све од себе, а остајале увек на равној нози. Нису престајали да приређују концерте и снимају плоче. Свуда су их дочекивали с овацијама. Њихова тумачења музичких дела била су дубока, промишљена, виртуозна и увек надахнута неком нарочитом страшћу. Лагоја је преобликовао велики број композиција које нису написане за гитару, односно две гитаре, обогаћујући програм њихових концерата. Познати композитори утркивали су се да Иди Прести и Александру Лагоји посвете неко своје ново дело.
    Понесени успехом који су имали на концертном подијуму, Ида и Александар схватили су колико би било важно да своја знања пренесу на млађе. Предавали су у познатој Сколи канторум у Паризу, а у Ници основали катедру за класичну гитару при тамошњем Конзерваторијуму, као и Интернационалну школу гитаре. Током петнаест година љубави и свирања одржали су велики број концерата и снимали читав низ грамофонских плоча.


Сарабанда за Иду...

   Ида је навршила четрдесет две године кад је за време турнеје по Сједињеним Америчким Државама почела да кашље. Убрзо је искашљавала крв. Није желела да прекине турнеју. Веровала је да ће се боље осећати. За велико чудо, дању би боловала, али је увече ипак успевала да свира на концерту. Током авионског лета од Сент Луиса, у Мисурију, до Рочестера, у држави Њујорк, позлило јој је... Колима хитне помоћи превезена је у болницу у Рочестеру. Није јој било помоћи. Јер, испоставило се да је имала рак плућа за који није знала. Умрла је 24. априла 1967. године. Сахрањена је у Паризу. Испраћена је музиком,   „Сарабандом за Иду Прести” Франсоа Пуланка.
   Александар Лагоја био је очајан. Током наредних пет година није успевао да свира гитару. Било је то превише болно за њега. Посећивали су га Идини ученици. И даље су се сећали како им је говорила да је свирање само један облик молитве, а смрт само гласник бесконачности.
Лагоја се поново појавио на музичком подијуму тек 1972. године. Своја наступања посвећивао је вољеној Иди.
   „Желим да водим једноставан и исправан живот који би био налик празној цеви, како би Бог могао да је испуни музиком”, написала је Ида Прести током последње турнеје у САД и то историчари музике сматрају животним геслом и завештањем највеће гитаристкиње 20. века. Судбина је хтела да Александар Лагоја живи тридесет две године после своје вољене супруге. Наставио је да подучава студенте, снима плоче и одржава концерте. Као што се може наслутити, Лагоја никада више није достизао оне музичке врхунце као кад је свирао са својом Идом. Умро је 1999. године. Њихов син кренуо је другим музичким путем. Посветио се рокенролу, свирајући електричну гитару и бавећи се компоновањем.
    За крај ове љубавне музичке приче још један занимљив податак. „Новом Идом Прести” називају једну младу Београђанку. Реч је о сјајној, обдареној гитаристкињи Сабрини Влашкалић (1989), победници највећих светских гитаристичких такмичења. Не заборавимо зато то име. Сабрину можемо слушати на концертима, „уживо”, а славни дуо Прести–Лагоја путем бројних музичких снимака које су за собом оставили.
Аутор: 
Мирјана Огњановић
број:
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
meet dress
The popular universities for wedding consultants may help university students develop expertise for attracting and maintaining clients by providing methods of management prom dresses clearance Thousand of Style Bridal, Bridesmaid Dresses - Meet Your Special Occasion Needs clearance prom dresses, marketing, communications, shops prom dresses and negotiation techniques plus size homecoming dresses 2012 . Graduate students of wedding and function planning universities will likely be proficient in helping families and wedding couples with special event etiquette, scheduling photographers, planning and coordinating ceremonies and receptions, making seating preparations mary bridal quinceanera dresses , choosing floral styles and arrangements red evening dresses , picking out invitations a line bridal gown , and contracting security. Adding elementary business programs may well help prepare graduate students for starting and operating occasion and wedding planning corporations.
Romney2010 (not verified)
Слика корисника Romney2010's
meetdress
It your wedding day! Naturally, you wish absolutely nothing but the most effective ?the top bridesmaid dresses lace bridal dresses , white flower girl dresses cheap wedding invitations, wedding favors, and of course, the right wedding dress for you! You have been anticipating this day all of your life and now that it is here, you can wait to shop for your dream gown. prom dress clearance All along celebrity bridesmaid dresses , you have wanted to try on those designer bridal dresses but had been too afraid to do so. Now that you lastly have a valid cause to do so, you can joyfully prance into bridal shops.
toto
Слика корисника toto's
User offline. Last seen 12 years 17 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 08/08/2011
fake oakley
[url=http://www.oakleysunglassescheapus.com]cheap oakley sunglasses[/url] is synonymous with the world of sport, quality clothing but above all their [url=http://www.oakleysunglassescheapus.com]oakley sunglasses cheap[/url]. [url=http://www.oakleysunglassescheapus.com]fake oakley sunglasses[/url] are without doubt the hottest, most innovative and renowned eyewear on the planet. Instantly recognisable for their logo, [url=http://www.oakleysunglassescheapus.com]replica oakley sunglasses[/url] have produced an amazing array of frames and lenses to suit a magnitude of activities, sports and street wear.welcome to our [url=http://www.oakleysunglassescheapus.com]oakley sunglasses outlet[/url] to buy a fashion [url=http://www.oakleysunglassescheapus.com]oakley sunglasses[/url] .all are in big discount,up to 70%.
qinailili
Слика корисника qinailili's
User offline. Last seen 12 years 22 недеља ago. Није присутан
Придружио се: 06/07/2011
Ugg Boots
In the winter, all kinds of boots show Ugg Boots in the street, boots is not only a scenery, the more important is Ugg Boots Canada to keep warm. Lovely model snow boots can always catch people's attention, its excellent Ugg Classic Short Boots warmth and comfort become many women choose of the important conditions. Fashionable girls can use the same warm performance Classic Short Uggs of good quality boots, show a different collocation.