Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš               КАЈАКОМ ПРЕКО АТЛАНТИКАПољак Александер Доба прешао је Атлантски океан, тако што је за шест месеци кајаком препловио пут од португалске обале до Флориде, дугачак осам хиљада километара. Овај пустолов отиснуо се из Лисабона, чамцем дугим шест метара, који је морао да поправља на Бермудским острвима, да би безбедно наставио ка Кејп Канавералу. На одредишту, у САД, сачекали су га бројни новинари и грађани који су желели да се увере да је Доба заиста успео да кајаком пређе океан.

                 ТУНА ОД ПОЛА МИЛИОНА ЕВРАЈапански рибари недавно су на североистоку земље уловили туну тешку невероватних 269 килограма. Огромна риба је за 565.000 евра продата на највећој рибљој пијаци на свету, Тсуки у Токију, а купац је власник ланца суши ресторана, Кијоши Кимура. Пошто су становници Земље излазећег сунца највећи потрошачи морских плодова на свету и поједу чак 80 одсто рибе из Атлантског и Тихог океана, еколози се годинама залажу да забране или барем ограниче улов туне у тим водама. У супротном, ове врсте риба неће више бити бројно способне за размножавање и опстанак ће им бити озбиљно угрожен.

                           МОСТ ОД ШПАГЕТАНа такмичењу „Шпагети бриџ”, на коме су се, поводом јубилеја Оканаган колеџа из Канаде, окупили инжењери из свих крајева света, победу је однео Мађар Петар Шандор. Овај двадесетпетогодишњак успео је да од домаћих шпагета направи мост тежак 967 грама, који може да издржи тежину од 384 килограма, што је и био циљ овог необичног надметања. Учесници су имали задатак да од тестенине склопе мостове, на које се, пошто су готови, окаче тегови, да би се видела граница издржљивости моста. Шандоров мост најдуже је издржао терет, док се није претворио у мрвице и прах.


                                                      
У
ЗАТВОР
ЗБОГ
ЧОКОЛАДЕ


Колумбијац Луис Аугусто Мора имао је несрећу да га полиција ухвати на делу, док је у једној самоуслузи у Боготи крао чоколаду вредну осам долара. Пошто је затечен на лицу места, није му било друге него да призна кривицу. Ипак, право изненађење уследило је на суђењу, где му је одређена казна од пет месеци затвора коју служи у озлоглашеном затвору Ла Пикота, у коме су смештени кријумчари дроге и окореле убице. Преступник је у међувремену изјавио да се каје и да више неће ни да дотакне, а камоли да украде чоколаду.

                       ЖЕНА ГОРА ОД РОБИЈЕЈедан Француз намерно је покидао наруквицу за електронски надзор, јер је хтео да се врати у затвор, да би избегао свакодневне свађе са женом. Осуђен је на казну кућног притвора, због вожње у пијаном стању. У образложењу судске одлуке наводи се да је, када га је полиција ухватила за воланом, имао 1,6 промила алкохола у крви. Прави пакао за њега уследио је пошто му је изречена пресуда. Није могао да поднесе напетост која је владала у кући, покидао је наруквицу, огласио се аларм и нашао се у затвору, где је, како сам каже, мирније.


Илустровао: 
Катарина Савић
број: