Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш            КОМАРЦИ ОПАСНИЈИ ОД ЗМИЈА


Ко би рекао да од убода малог комарца годишње смртно страда 725000 људи! Ајкула, лав и слон могу само да сањају овај неславни рекорд. Оснивач „Мајкрософта” Бил Гејтс недавно је на свом интернет сајту објавио графички приказ најубојитијих бића на планети и на прво место поставио комарца. Да је „човек човеку вук” доказује друго место Гејтсовог графикона. Оно је припало човеку, чије жртве се пењу на 475000 годишње. На трећем је змија, која отровом усмрти 50000 људи годишње, док је на четвртом пас са око 25000 жртава, углавном од последица беснила. На петом месту ове листе нашла се це-це мува која преноси болест спавања и однесе 10000 живота за годину дана. Примера ради, нилски коњи и крокодили усмрте 500 до 1000 људи за годину дана, лавови и слонови 100, а вукови десет.

МАРСОВЦИ
СА ПЛАНЕТЕ КЕПЛЕР


НАСА је објавила постојање планете Кеплер 186f, из сазвежђа Лабуда, од Земље удаљене 492 светлосне године. Новооткривено небеско тело по величини је слично Земљи, а претпоставља се да има и воде, што је предуслов постојања живота. Ипак, већина научника се слаже да је, осим воде, потребно још штошта за постојање интелигентног облика живота. Јер, било каква еволуција захтева савршене услове, а на Кеплеру, као и на већини „нађених” планета, они не постоје. Један од њих је атмосфера која је претанка, па се претпоставља да би се, због смрзавања, сваки постојећи живот на Кеплеру 186f угаси.

                  ПОЛУЗЕБРА ПОЛУМАГАРАЦШта се догоди кад се роди љубав између зебре и магарца, имају прилике да виде посетиоци мексичког зоолошког врта „Рејноса” у Тамаулипасу. Наиме, малени Кумба дошао је на свет пошто се његова мајка, зебра Рајас, заљубила у патуљастог плавооког албино магарца Игнасија. Да је ова веза била успешна и плодотворна, доказ је управо симпатични Кумба, али научнике збуњује чињеница да хромозоми зебре и магарца нису у сагласју и да због тога после парења ове две животиње не би требало да се рађају младунци. Кумба привлачи огромну пажњу Мексиканаца, али и туриста који долазе само због њега.

                       НЕ СОЛИ МИ ТЕЛО!


Тешко нам је да замислимо исхрану лишену соли. Природна, рафинирана, јодирана, морска или камена, каква год била, важно је да је јело укусно и довољно слано. Ипак, мало ко води рачуна о количини овог неопходног зачина који уноси у организам. Стручњаци Светске здравствене организације недавно су саопштили да дневни унос соли не сме да прелази два грама, за разлику од досадашњих шест допуштених грама, што одговара једној кафеној кашичици. Према статистичким подацима, свега десет одсто соли у организам уносимо свежом храном, а за 65 одсто заслужне су прерађевине. Свакако, треба да знамо да је недостатак соли у организму још опаснији, јер тело не може да опстане без натријума, хлора, али и јода, којима она обилује.

                    ЖИВЕЛА ПОЛИГАМИЈА!У Кенији је на снагу ступио закон који мушкарцима дозвољава да имају две, три или више жена, чиме је и званично одобрено многоженство. Ожењени Кенијци моћи ће убудуће да ступају у брак колико пута хоће, а за то им неће бити неопходно одобрење прве супруге. Многоженство није ништа ново за становнике ове афричке земље, али до сада није била потврђена законом. Између осталог, обичај је налагао да је обавезна сагласност прве жене за довођење у кућу других изабраница, а то више није обавезно. Током расправе о овом необичном закону скупштину је, из протеста, напустило више посланица, али су превладали гласови оних који многоженство не сматрају недоличним.

                  ЦИПЕЛЕ ЗА МИЛЕНИЈУМ
Вероватно вам се безброј пута десило да немате срца да се растанете од омиљених ципела. Зато је модна кућа „Боргезе” лансирала нови изум, ципеле од нерђајућег челика, уз које даје 1000 година гаранције! За све је крив креатор из Бирмингема, Крис Шелис, који каже да су ципеле израђене од потпуно истог материјала од кога се праве ножеви и виљушке. Запослени у кући „Боргезе” истичу да су ципеле толико удобне да могу да буду на ногама и по десет сати дневно. Шелисове љубимице стају 1000 фунти, савитљиве су, прилагођавају се стопалу и обложене су трајним силиконом. „Боргезе” их је пустио у продају, желећи да жене коначно добију неуништиве ципеле и да не пролазе кроз свакодневни пакао стварања жуљева који им често приређује обична обућа.Илустровао: 
Душан Рељић
број: