Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš        ДЕСНА ЗА УЧЕЊЕ, ЛЕВА ЗА ЛОГИКУЉудски мозак подељен је на две хемисфере, десну и леву, од који је свака задужена за испољавање одређених осећања. Научним истраживањем дошло се до закључка, да свако од нас може да препозна која половина мозга руководи његовим поступцима. У десној су смештени центри за учење, оријентацију и препознавање лица, а у левој за логику и разговор. Особе код којих је развијенија десна половина мозга тешко проналазе речи којима би описали своја осећања, увек касне, саосећају са другима, размишљају у сликама и лако губе самоконтролу. Они са развијенијом левом хемисфером лако исказују сопствена осећања, брзо решавају загонетке, тачни су, нису склони машти и уздржани су.

                  УВИЂАВНИ РАЗБОЈНИКДогађај забележен крајем претходне године у токијској четврти Накано и даље се препричава у Јапану. Младој жени којој се не открива име на улици је пришао незнанац и, претећи јој ножем, затражио да му да сав новац који има при себи. Ова становница престонице Земље излазећег Сунца није размишљала ни секунд, одмах је извадила новчаник и лопову дала онолико колико је имала - три хиљаде јена, што је око двадесет један евро. Крадљивац је таман хтео да побегне, кад га је млада жена зауставила и замолила га да јој врати две хиљаде јена. Објаснила је да јој толико треба да плати неки рачун. За дивно чудо, збуњени лопов стварно јој је услишио молбу, вратио тражену суму и отрчао са само хиљаду јена.

                  ЉУБИ ТВИТЕРАША СВОГУ настојању да прате савремене потребе и жеље верника, одговорни из Цркве Англиканске недавно су свим корисницима Твитера назначили које би то законитости њихови верници требало да поштују кад користе ову друштвену мрежу. Девет заповести гласи: не жури кад пишеш; стрпљен спасен; мисли шта пишеш; иако се чини као тренутна, свака порука урезује се у памћење, буди достојан изасланик Цркве, не криј се иза анонимности, задржи неопходан отклон и немој да се укаљаш у недостојним расправама, не чини ништа што би било незаконито, поштуј тајност и не заборави да све има границе.

                    ЗЛАТО ПОД ДРВЕТОМ

Не догађа се баш често да неко изађе са псом у шетњу и врати се кући са десет милиона долара. У злату! Управо такав талас среће запљуснуо је један брачни пар из Калифорније (САД). Они су нашли закопано благо испод старог дрвета... Чим су стигли до тог места, њихов пас се узнемирио. Најпре је почео да лаје. Онда да копа. Убрзо су имали шта да виде. Куца је ископала товар злата, тачније 1427 златних новчића.Потичу између 1847. и 1894. године, дакле из времена „златне грознице”. Укупна вредност злата износи око 27 хиљада долара, али због тога што златници никада нису били у промету, њихова се вредност процењује на милион долара – по комаду! Разуме се, пар који је открио ово богатство не жели да им се име помиње. Одређени број новчића решили су да продају, одређену своту даће у добротворне сврхе, а неке новчиће ће задржати као успомену. Зашто да не? Толики новац није им ни потребан!

    ГДЕ ЈЕ ДРУГИ?

Иако се праве од најразличитијих материјала и, сходно намени и дубини џепа, могу да буду изузетно јефтини или веома скупи, штапићи који се у азијској култури користе уместо виљушке углавном имају сличан облик. Чинило би се да ту нема баш претерано великих могућности да се измисли нешто ново. Међутим, Хашикура Мацукаи, из јапанског градића Обама, изненадио је све изузетно домишљатим „изумом”. Од фино обрађеног дрвета он је направио наизглед само један штапић који се, по потреби, раздвоји и онда се појаве два штапића, као што се види на слици. Важно је досетити се.

      СПОМЕН НА НЕСРЕЋНЕ КОКИЦЕ

Кокошке настрадале 27. децембра прошле године у саобраћајној несрећи код Гејнсвила у Џорџији (САД) врло брзо би могле да добију спомен плочу крај ауто-пута. Јер, тада се преврнуо камион који их је превозио управо у Гејнсвил. Захтев за постављање спомен обележја Министарству транспорта поднела је Сара Сигал, у име чланова тамошњег друштва за заштиту животиња. Плоча, односно прави правцати споменик, требало би да буде висок бар три метра! Разуме се, уколико стигне одобрење за изградњу и постављање.Приликом несреће, 27. децембра, само је живина страдала, док су возачи камиона и другог аутомобила због којег је овај слетео у јарак, само незнатно повређени. Иако је уобичајено да молбу да подизање споменика крај пута подноси родбина настрадалих особа, овога пута то су учинили забринут грађани. „Ове кокошке које су провеле кратки живот у инкубатору све до часа ужасне несреће која их је усмерила живот, немају живих рођака” , истакла је у писму Министарству транспорта госпођа Сигал.

                      ЗБОГОМ, РАМБО!

Новопечени родитељи, грађани мексичке државе Сонора, неће више моћи да измишљају луда имена за своју децу. Локалне власти су на списак непожељних имена уврстиле више од шездесет, иначе често бираних. И то за почетак. Једно од најчешћих међу чуднима било је „Фејсбук”. На другом месту је Рамбо...Од сада ће инспектори „чешљати” спискове новорођених становника како се не би поткрала нека необичност. Нови закон који је недавно ступио на снагу има циљ да заштити децу од неозбиљног и неодговорног понашања родитеља. Јер, једнога дана могли би да трпе увреде због имена. Наиме, одређени број девојчица зове се Лејди Ди, има дечака Марсоваца, с именом Обрезивање, Гаћиће... Родитељи као да су се такмичили ко ће рођеном детету дати необичније име.
број: