Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш           СЛОН КОЈИ ЈЕ ДРЕСИРАО ПСАМачје-псеће непријатељство одавно је бачено у фиоку у којој се гомилају митови који се данас користе само као фразе. Сведочили смо многим сценама заједничког успављивања и играња наших омиљених четвороножаца, али је један пар из Северне Каролине надмашио сва очекивања. Бела и Баблс, женка лабрадора и афрички слон, упознали су се док су били деца – данас четири тоне тежак Баблс тада је имао свега сто педесет килограма. Након што су његове родитеље убили ловци на слоновачу, Баблс је отпутовао преко океана, где је дом нашао у сафари парку „Миртл бич”. Штене лабрадора убрзо је показало занимање за егзотичну придошлицу. Од када је указано обострано поверење, необични пар пријатеља није се раздвојио. Осим што заједно једу и спавају, Бела и Баблс одлазе и на купање, где лабрадор ужива у пловидби на слоновим леђима и јурењу за лоптицом коју му пријатељ баца у воду.

           ВЕЗАНИХ РУКУ ДО ГИНИСАОвог септембра група мушкараца села је у чамац и запловила Охридским језером. Када су се удаљили од обале у воду су бацили људско тело замотано у пластичну кесу и облепљено изолир-траком. Овај сумњиви призор био је заправо покушај човека у кеси, Бугарина Јанета Петкова, да обори светски рекорд у пливању без употребе руку и ногу. Човек-водоземац, како га зову његови сународници, је највероватније и успео да оствари свој циљ, препливавши тако два километра, за шта му је требало два сата и четрдесет седам минута. Осим што овај педесетдеветогодишњак има посебну технику пливања помоћу трупа, везаних руку и ногу, морао је да осмисли и начин дисања који је, како каже, поред изузетне концентрације, кључан за испуњавање оваквог задатка. Међутим, ништа од овога није био превелики изазов за жилавог Петкова. Највећа тешкоћа била му је хладна вода:
„Да ми је било топлије, прешао бих више од десет километара!”

       ПРОТИВ ВАМПИРА... И ПОЉУБАЦАОд свих места на које не треба отићи на први састанак, један ресторан у Сан Франциску заслужује титулу победника. „Смрдљива ружа” служи плодове мора, пасте, месо, поврће, алкохол и посластице – са укусом белог лука. Осим што ћете у менију наћи читаву ризницу специјалитета који гарантују лош задах, ту су и хлеб као и мартини од белог лука. Декор је, наравно, најпре сачињен од венаца овог здравог, али не тако мирисног поврћа, па се тако гостима који први пут долазе у овај ресторан саветује да „само прате свој нос”.  Као мали одмор од јаког укуса „Смрдљива ружа” нуди и „вампирски мени”, који се састоји од неколико јела којима недостаје поменути састојак. Најхрабрији се након ручка могу засладити куглом сладоледа од белог лука. Након овог обеда никако се не препоручује употреба јавног превоза!

             ЗАМАЛО СЛЕПИ ПУТНИКЏианг Ву пробудио се и, у први мах, није знао где је. Мамуран од силног пића, једва је напокон схватио да се налази у великом металном контејнеру. Срећом да је при себи имао мобилни телефон, сместа је позвао полицију и потражио помоћ. Полицајци су убрзо стигли у луку, али тек тада су се нашли у небраном грожђу. Како да у том мноштву истих контејнера открију у ком је закључан Џианг Ву? Настала је права потера, полицајци су се размилели међу тим металним грдосијама, били на сталној телефонској вези с несрећним човеком, али се у једном тренутку чинило да неће моћи да га нађу. Онда се једном од представника закона учинило да чује куцање и гласне вапаје из једног контејнера. Била је то срећа у несрећи. Читав догађај забележен је у месту Чингдао, лучком граду у покрајини Шандунг, на истоку Кине. Џианг Ву, толико пијан да није знао куда хода, уместо према колима, упутио се ка луци, ушао у један од контејнера и у њему заспао. Да га полицајци нису нашли, контејнер заједно с њим убрзо би укрцали на теретни брод, на путу до Америке.

                   ОСТРВО НА СОЛИТЕРУНије баш најјасније зашто се тек недавно дигла бука око необичног здања подигнутог на врху једног облакодера. Како је професор Џанг Биџинг од 2007. године успевао да прави читаво једно камено острво на двадесетшестоспратници у Пекингу а да то до сада, наизглед, ником није засметало? У питању је очигледно веома утицајан човек, с „везама” на правим местима, чим је успео да пусти машти на вољу и усред главног града Кине задовољи давнашњи сан. Џанг Биџинг бави се народном медицином и власник је неколико клиника за лечење акупунктуром. То његово необично острво које сада краси вишеспратницу заузима око осамсто квадратних метара. Комшије се жале да су свих протеклих година морале да трпе велику буку зидара и свих могућих радника и да немо гледају како се лифтом преносе огромни камени блокови, земља, скулптуре. Све док новинари листа „Чајна Морнинг Пост” нису скренули пажњу на ово несвакидашње здање, власти су доктору Биџингу „гледале кроз прсте”. Сад се одједном испоставља да он нема чак ни потребну грађевинску дозволу за то камено острво. Кад се провери да ли толике тоне материјала утичу на стабилност зграде, јер комшије кажу да су им се у становима појавиле велике пукотине на зидовима, остаје да се види да ли ће доктор Џанг Биџинг моћи да озакони оно што је изградио или ће му наложити да све сруши.


број: