Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš
           ДУГ, ДУЖИ, ЈОШ ДУЖИ

   Велики кинески зид и даље је загонетка за научнике. Никако да му одреде праву дужину. Протеже се од степа средње Азије до Жутог мора. Веровало се да је дугачак 8.851,8 километара, висок од 10 до 16 и широк осам метара. Тако су барем показала истраживања из 2007. године.   Међутим, после двогодишњег премеравања, установљено је да је дужи за чак 2000 километара, објавила је Кинеска државна управа за културно наслеђе. Толика разлика нагнала је научнике да се поново прихвате премеравања. Када су 2012. године обрађени сви подаци, постао је још дужи. По њима, Велики зид, који пролази кроз петнаест покрајина, дугачак је невероватних 21.196 километара. Поред зида, у прорачуне су укључени и ровови и природни заклони који су служили за одбрану.
   Ипак, ни ово се не узима као коначно. Научници верују да их чека још изненађења на грађевини којој су темељи ударени пре више од 2200 година и дограђиваној све до 17. века.

                   НА ЛЕЂИМА МАЈКЕ    Многе животиње дуго брину о младунцима, па их чак носе у наручју, око паса, на леђима. Али, пужеви то не чине, ниједна од 45.000 врста овог мекушца. Тако се барем веровало све док фотографски апарат Уда Дени из Западне Суматре, на индонежанском острву Батам није забележио призор који то оповргава. Лепо се види како мајка на својој кућици носи младунца.

         РАЧИЋИ У ДНЕВНОЈ СОБИ

    У Хонгконгу недавно је одржан сајам кућних љубимаца. Испоставило се да је ова приредба занимљивија него што су посетиоци очекивали. На видело су изашле разне „моде” када је реч о кућним љубимцима. Као прво, један од најуочљивијих података био је да су рачићи постали врло тражени. Ствар угледа! Наиме, онај ко држи рачиће у дневној соби веома је отмен! А потребно је променити слатку воду у акваријуму само једном недељно. Опрема за и даље најомиљеније маце и куце говори о томе како они данас живе по кућама и становима.

             

   Власници су се грабили за нешкодљиве и васпитне играчке, урне за пепео љубимаца, средства за прање и бељење зуба мачака... Креатори одела за псе већ су стекли углед и више није свеједно да ли пси носе одело с потписом уметника или тек неко обично.

     ЛИЧНА КАРТА ЗА БЛАГИ ПОВЕТАРАЦ

    После дуге борбе на суду, петнаестогодишња Исланђанка по имену Блаер добила је недавно право да задржи необично име које су јој родитељи дали. Претходна пресуда налагала је девојци да промени име (које иначе значи „благи поветарац”) будући да јасно не одређује ког је пола особа. Међутим, одлука је промењена после жалбе младе Блаер. Дозвољено јој је да се зове Благи Поветарац. Сада је у прилици да добије документа – личну карту и пасош – и то на своје име.

                 ТРАГОМ ФАРАОНА

    Најближи су већ били ту, остала родбина полако је почела да се окупља. Сви су били неми од бола. Како је могуће да се Хамди Хафез ал-Нуби, до јуче чио и весео, преселио на онај свет?   Овај двадесетосмогодишњи Египћанин из Луксора наизглед је био сасвим здрав. Због тога и јесте било изненађење кад се у једном луксорском хотелу, у коме је запослен као келнер, ухватио за груди, пао на земљу и убрзо издахнуо, наочиглед запањених колега. Кад су утврдили да заиста не даје знаке живота, пребацили су га кући.  Наравно, чекао се лекар да и званично изда смртовницу.
   Међутим, пре него што се доктор појавио, Ал-Нуби је одједном устао и почео да се осврће око себе. Не зна се ко је био више збуњен, младић или присутни. Убрзо су се сви повратили из шока и повратак међу живе прослављали до дубоко у ноћ.

           ПАУК ОСВОЈИО ХАВАНУ    Ален Робер с разлогом поново гостује у „Забавнику”. Овај педесетогодишњи Француз, у свету чувен као Спајдермен, недавно је напречац освојио и срца житеља Хаване. Робер се до сада, баш као прави Човек паук, попео на многа чувена здања широм света: куле Сирс у Чикагу, њујоршки Емпајер стејт билдинг, мост Голден гејт у Сан Франциску, вишеспратницу Бурџ Калифа. У главном граду Кубе, пузећи фасадом, савладао је познати хотел „Habana Libre” који се уздиже на двадесет седам спратова. За Робера то наизглед и не би био претерано велики изазов, али суочио се с непредвидивим тешкоћама. Здање је веома старо и трошно, а он је морао строго да води рачуна да се не одвали неки део зида и одвуче га у смрт. Наравно, на радост мноштва окупљених Кубанаца, све се окончало добро, Ален Робер још једном је доказао да има неустрашиво срце.

број: