Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш
           МОЈЕ ЛЕПО ШАРЕНО СТАДО   У свету је све више оних који се баш труде да своје љубимце офарбају у боје за које мисле да су у такозваној моди или да бар могу да изазову осмех пријатеља кад се с њима појаве на јавном месту.
Тако је и шкотском фармеру Ендрију Џеку пало на ум да руно својих оваца офарба у црвено и плаво. Знатижељници то необично стадо могу да виде на зеленим пашњацима из ауто-пут М8.

                 

   За утеху заштитницима животиња, руно ових оваца испрскано је нешкодљивим бојама које трају само до стрижења. А све је почело када је фармер обојио овце у традиционално плаво поводом дана Светог Андреја Првозваног. Кад је схватио да је изазвао осмехе многих пролазника, наставио је да своје стадо и даље фарба. Овце нико, досад, није питао за мишљење.

               ТРАЖИ СЕ ДЕВОЈКА


   У ботаничкој башти Кју гарден у Лондону расте необична палма Encephalartos woodii. Едемска је врста, од најређих биљака на свету. Верује се да је на Земљи од пре 200 милиона година, из времена диносауруса. Откривена је 1895. године, када су први примерци из Јужне Америке пренесени у Велику Британију.
   У природи је одавно ишчезла, сигуран је само примерак у лондонској ботаничкој башти и не може сам да истраје. Научници су открили да има стабла мушког и женског пола и само њиховим узајамним опрашивањем врста може да се продужи. Дрво у Лондону мушког је пола, и време му полако измиче. Ботаничари се свим силама труде да вештачким путем створе „девојку.

         АКО ЈЕ ЗА СУПУ, НИЈЕ ЗА ЛЕК

   Фармацеути с британског Универзитета Корнел недавно су објавили студију пуну корисних савета.

                

   У њој се, рецимо, наводи да сирупе и лекове у течном стању никако не треба пити из кашика или кашичица које су део кућног прибора за јело, већ искључиво из за то придодатих посудица, капаљки и пластичних кашика. Испитивање је показало да су оне из различите величине, па лек не може са сигурношћу да се узме у прописаној количини, а то може да буде штетно ако се лек узима више пута дневно.
   Уз то ваља избегавати ломљење таблета да би се добила одговарајућа количина. То се првенствено препоручују за таблете са продуженим деловањем, јер се оне одмах растварају и почињу да делују.

                  НОВАЦ У ЂУБРЕТУ

   Британски ђубретар Грејем Хил имао је невероватну срећу у несрећи. Пронашао је гомилу новца у канти за смеће на пијаци Линколн Централ у Линколнширу, али је Он сав био у комадићима. Реч је о 10.000 фунти у новчаницама од десет и двадесет апоена. Поштени ђубретар однео их је у полицију, али су му тамо, мртви-ладни, рекли да нико није пријавио нестанак новца и да, сходно томе, може да их задржи ако у наредних пола године нико не пријави губитак или томе слично.

               

   Након шест месеци, пошто нико није пријавио нестанак те суме, господин Хил почео је да лепи новчаницу по новчаницу, водећи рачуна да на свакој остану одговарајући серијски бројеви. Наиме, једино тако био је у могућности да их користи, односно да их у банци замени за целе банконоте.
   У међувремену, полицајци разбијају главу ко је и из ког разлога исцепкао ту не баш малу суму.

      КАКО ЈЕ ДЕКА ОПЉАЧКАО БАНКУ


   Један осамдесетогодишњи Данац недавно је ухапшен због пљачке банке. Ништа необично да дека то није учинио наоружан пиштољем на воду! Помало дрхтурећи, да ли од страха или због година, ушао је у у филијалу банке „Сидбанк” у Виборгу, с тамним тамним наочарима и штапом. Од благајнице је љубазно затражио „мало новца”. „Не треба да се плашиш, ја не убијам људе”, рекао је и потом отишао с пленом – пластичном кесом у којој је било око 30.000 данских круна (4000 евра). Декино бекство није било ни налик филмском, јер га је полиција ухапсила већ после неколико стотина метара. У међувремену, његов плен постао је неупотребљив, пошто је једна од радница банке у кесу ставила патрону са црвеним мастилом која се распрсла и обојила новчанице.

               

   Пљачкаш је полицији објаснио да се на крађу одлучио када му банка није одобрила олакшице у време када је био у минусу после куповине слика и завеса за свој нови стан. Без протеста је прихватио петнаестодневни притвор.
   „Не желим да се вратим кући. Сувише ме је стид од комшија”, поверио се судији.

   ЧОВЕК КОЈИ ПРЕЗИРЕ ТРЖНЕ ЦЕНТРЕ

   У почетку је све изгледало као да је у току снимање рекламе. Толико је било нестварно. А догодило се на Сардинији, у предграђу Каљарија, тачније, у тржном центру „Le vele” („Једра”). У одређеном тренутку, аутомобил се залетео и, уз тресак, улетео у тржни центар. Убрзо су људи који раде на обезбеђењу опколили возило, али у аутомобилу није било никога. После краћег времена из продавнице мобилних телефона изашао је углађени господин и, брзином муње поново ушао у кола! Сви су га гледали у неверици.
   Шта ли да учини?
   Када је поново покренуо мотор, чланови обезбеђења су се уплашили да ће се поново залетети у неку продавницу. Зато су му одмах разбили предње стакло. У међувремену је стигла и полиција. Испоставило се да добро познају возача. Реч је о тридесетогодишњем службенику. Он је већ неколико пута колима упадао у тржне центре, вероватно стављајући до знања колико их презире. Уместо у затвор, полицајци су га одвезли у психијатријску клинику.

                   ПУЖЕ И СТРУЖЕ


   Док не проходају, деца често знају да пузе. Један произвођач из Британије, уз објашњење да се ради само о добром штосу, понудио је необична оделца за малишане која на одговарајућим деловима имају ушивене меке ресе. Ако деца већ „ходају” четвороношке, каже се у огласу, зашто уједно не би брисала прашину док се клизају по поду? Наравно, у огласу се такође наглашава да су оделца направљена од најфинијег материјала, исто као и „брисачи”, и да нису шкодљива за дечаке и девојчице. Производ је наишао на симпатије потрошача, родитељи већ поручују ова оделца – пајалице.број: