Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš                     ДВА ПУТА ПО ХИЉАДУ    Мало ко зна да је немачки град Ашафенбург, у савезној држави Баварска, 1957. године по други пут славио хиљадугодишњицу постојања. Овај град, смештен на надморској висини од 138 метара уз ток реке Мајне, први пут је хиљадиту годишњицу постојања прославио 1882. године. Међутим, научници су много, много касније, после дуге и мучне полемике између палеонтолога, етнолога и историчара, установили да град није подигнут 882. године, како се веровало, већ 957. године.
    Како је дошло до забуне, никоме није јасно, тек Ашафенбург је једини град који је два пута, у размаку од 75 година, прославио хиљадугодишњицу постојања.

    ОТВОРИ ЗА РАДОСТ
   
    Лето се полако примиче крају и нове дужности су већ пред нама. Уобичајено, прво помислимо на обавезе које доноси септембар и нова школска година, али ту је и ишчекивање нових пустоловина, нових дружења, забаве и догађаја који се памте. Чекају нас нова лица, можда и нека нова симпатија... Једно је сигурно, добра атмосфера увек чека тебе и твоју дружину да их покренете и освојите. Смех и добро расположење најбољи су начин да започнеш нешто ново и оптимистично кренеш у нова освајања. Зато се препусти пустоловини која чека на тебе, пронађи свој стил, ослободи своју енергију и покажи да умеш да се забављаш.
    Coca-Cola и овај пут препознаје твоје потребе, и свакога ко трага за новим пустоловинама и добрим расположењем награђује и пружа му још један разлог више за радост. У периоду од 1. до 30. септембра чекају те бројна изненађења ако завириш испод затварача производа Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Fanta Orange, Fanta Shokata и Sprite у амбалажи од 0,5l. Уколико пронађеш слику боце, добијаш бесплатан Coca-Cola напитак у продавницама обележеним посебним постером (потражи на www.coca-cola.rs). Зато, не чекај на друге, јер ове јесени вреба 500.000 разлога за осмех, пронађи их и препусти им се. Отвори за радост, освежи се, забави и освоји Coca-Cola награду. И ти буди међу 500.000 добитника Coca-Cola освежења.

                     МИНИСТАРКА У КАЈАКУ


    Кејт Ланди, министарка спорта Аустралије, морала је недавно да плати опкладу свом колеги, министру спорта Велике Британије. Опклада је подразумевала да губитник у кајаку превесла километар без заустављања. Будући да је Кејт изгубила, морала је, пред Хјуом Робертсоном, својим британским колегом, да весла, обукавши се претходно у одговарајућу опрему.    Наиме, Кејт и Хју кладили су се да ће Аустралија, односно Британија освојити више олимпијских медаља. Испоставило се да је више медаља освојила Велика Британија. Припало јој је 65 медаља, од којих 29 златних, док је Аустралија освојила 35 (само 7 златних). Отплата ове пријатељске опкладе збила се на језеру Дорни, крај Итона. Кејт је успела да без предаха превесла километар, а на циљу је сачекао Хју са чашом шампањца. Када је изашла из чамца, пред многобројним посетиоцима, аустралијској министарки у част оркестар је одсвирао химну Аустралије.

                          МИРИС И УКУС

    Научници не хају много за бомбастичне новинске и телевизијске рекламе коју кафу треба пити због изузетно пријатног мириса и укуса.  Много пре научници су се потрудили да открију шта је то што напитку од прженог зрна грмолике биљке Coffea arabica даје јединствену препознатљивост.    Спроведено је испитивање на основу кога је утврђено да су гасови који настају приликом пржења ти који кафи одређују укус и мирис, тачније да је то више од двадесет ароматичних састојака и да сваки од њих своје право дејство развија у тачно одређеном тренутку приликом пржења. Вештина пржења кафе јесте да се постигне температура на којој највећи број ових састојака достиже свој пуни развој. Њихова количина и време потребно за пржење зависе не само од врсте кафе него и од доба када је убрана.

                     ГЛУМЦИ У ОГЛАСУ

    У америчком дневном листу „Чикаго трибјун”, једном од најчитанијих новина у овом тромилионском граду Чикагу недавно се појавио оглас неименованог удружења за посредовање приликом склапања брака. Уз образложење да је реч о веома успешном удружењу, које послује већ више од двадесет година, житељима Чикага нуде се веома примамљиве услуге. Удружење, наиме, располаже прилично великим бројем кандидата за женидбу који невероватно личе на поједине познате и омиљене филмске глумце.   У огласу се наводи да тренутно има слободних око четрдесет мушкараца који личе на Бреда Пита и Џорџа Клунија. Уз број мобилног телефона само је додата порука да даме које воле такве мушкарце не оклевају. Шта је четири десетине лепотана за безмало милион слободних грађанки метрополе каква је Чикаго.

                 КАКО РЕШИТИ МАМУТА

    Главни догађај недавно одржаног дванаестог сусрета енигмата Србије у Кикинди била је мамутска скандинавка дугачка 160 метара коју је, уз помоћ колега из дванаест земаља, израдио Славко Бован, наш стални сарадник. У енигматици појам „мамутска” одавно се користи за сваку изузетно велику укрштеницу, док је ова скандинавка, мамутска по два основа: величини и по томе што су њени делови повезани с познатим кикиндским мамутом.    Укрштеница се састоји од 382 наставка, има 61.176 поља, а плод је рада 122 аутора из Србије, Хрватске, БиХ, Македоније, Словеније, Црне Горе, Италије, Румуније, Мађарске, Холандије САД и Канаде. Уколико би је даноноћно решавао, добар енигмата не би могао да је савлада за мање од десет дана. Свој део израдили су готово сви најзначајнији енигмати, па се на списку аутора нашло и тридесетак садашњих и бивших уредника одговарајућих листова. Најмлађи аутор рођен је 1999, а најстарији 1930. године. Укрштенице су рађене на 18 језика: српском (екавица и ијекавица), хрватском, српскохрватском, босанском, македонском, словеначком, енглеском, француском, немачком, италијанском, шпанском, португалском, пољском, руском, мађарском, румунском и латинском језику.
    Иначе, Славко Бован је о целом догађају, с мноштвом занимљивих детаља, објавио и књигу.

број: