Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš
             1250.000.000.000.000.000.000

                


Бројка у наслову, коју је тешко и изговорити, показује колико бајта нових података је произвело човечанство у 2010. години, утврдили су стручњаци Универзитета за информатику у Јужној Калифорнији. Та бројка вероватно превазилази број звезда у свемиру.
– Али, ма како задивљујуће да изгледа, све то бледи пред способностима природе. Јер, просечан људски мозак може да обави више операција од свих рачунара на Земљи заједно – истиче Мартин Хилберт, вођа групе универзитетских стручњака из Јужне Калифорније.

       ФОКА МИМО РОКА

Цртеж који приказује фоке у низу откривен је у једној пећини недалеко од града Малаге у истоименој покрајини у Шпанији. То је најстарији цртеж урађен људском руком. Археолози процењују да је стар око 42.000 година, много старији од оних досад најзначајнијих који потичу са спелеолошког налазишта у Француској и за које се верује да су настали пре 10.000 година.
Ово сазнање потире све досадашње претпоставке и о способностима и о стаништима хомо сапијенса. Тако се сада развија теорија да је наш прадревни предак већ тада добро познавао вештине лова на фоке, али и да у то време сигурно није стално живео на Пиринејском полуострву, о чему је желео да остави обавештење. Јер, фока и данас има у водама широм Средоземног и Црног мора, уз обале Сибира и Северне Америке, као и у хладним арктичким приобаљима на северу све до Аустралије и Новог Зеланда и на југу до обала Јужне Америке.      

              ЧЕГА СЕ ПАМЕТАН СТИДИ...

                


Хладноћа, а можда и трема, чине своје. Пливач је срамежљиво признао да је једноставно морао да пишки у води, односно у базену где је било и других спортиста. Они, наравно, нису ни слутили шта он то ради. И то није био обичан базен, већ олимпијски базен у Лондону. Виновник овог непријатног догађаја био је амерички пливач Рајан Локти, који је на Летњим олимпијским играма освојио две златне, две сребрне и једну бронзану медаљу.
Одакле пливачком шампиону таква смелост да призна шта ради у базену док остали пливају? Вероватно од превелике самоуверености коју доносе победе. Али, како је објаснио новинарима славни Рајан, он никада не пишки у базену за време саме трке, већ искључиво за време загревања. Тачније, чим скочи у воду.
„Мислим да има нечега у том споју хлора и хладне воде”, правдао се Локти, „што учини да чим скочиш у воду, мораш одмах да обавиш нужду! Бар једном”.
  
     ПУТНИК БЕЗ КАРТЕ И ПАСОША

               


Крајем јула ове године једанаестогодишњи Енглез успео је да се укрца у авион који је летео из Манчестера према Риму. Код собе није имао ни авионску карту, а камоли пасош. Представници за медије аеродрома у Манчестеру издали су саопштење у коме се признаје грешка и описује као веома озбиљан и забрињавајући догађај и обећали опсежну истрагу, како на самом аеродрому, тако и у компанији која је тога дана летела на линији Манчестер–Рим. Двоје одговорних руководилаца отпуштено је скоро истог часа. Слепи путник откривен је непосредно пре слетања у Рим, док су стјуардесе проверавале да ли су сви путници везали сигурносне појасеве. Испоставило се да се изгубио и да је једноставно залутао у авион.

                         ОПАСНИ СУДИЈА

                


Новозеландски кајакаш Мајк Досон успео је да уђе у полуфинале на Олимпијским играма у Лондону, упркос чињеници што му је досуђена казна од две секунде. Судија који је био „заслужан” за казну била је његова мајка Кеј! Мајк је после слалом трке кроз смех рекао новинарима да ће затражити од тренера да лично протестује код судије. А Мајков тренер је нико други до његов отац Лес. Међутим, ради добрих односа, одустали су од жалби.
„Знате, и једном и другом превише се допада мајчино кување, па не бисмо да нас после завршетка игара казни на други начин”.

                     ПОШТО ПСОВКА?

Кад је човек љут, псовање може да му смањи бес. Међутим, ружне речи, како пристојност и лепо васпитање налажу, не би требало изговарати у јавности, а још мање псовкама „частити” неку особу. Имајући то на уму, у Немачкој су недавно отворили посебну линију за све који непристојним изразима мисле да ће олакшати душу. По цени од једног евра и четрдесет девет центи по минуту свако може да богоради колико му је воља. На централи увек дежура неколико добровољаца који су плаћени да саслушају бујицу свакаквих увреда и да чак љутитог саговорника још и подстакну да се што више олакша. Они који су пробали ову „врућу” линију кажу да су веома задовољни – пошто се испсују у слушалицу, бес им спласне и осете се препорођеним.

                        ВЕЖБАЈ, МИШКО!

                   

Испред павиљона у коме су смештени чешки спортисти, учесници Олимпијских игара у Лондону, постављена је необична скулптура. Давид Черни, познати вајар из Прага, увелико прослављен у свету по несвакидашњим скулпторским делима, дошао је на необичну замисао. Поручио је шест тона тежак аутобус на два спрата, модел из 1957. године. „Дабл-декер”, симбол престонице Уједињеног Краљевства, претворио је у једног од учесника Игара. Додао је две огромне механичке руке и, уз помоћ посебног механизма, омогућио да аутобус ради склекове. Јер, како уз осмех каже Черни, склекови су део тренинга великог броја спортиста, што се онда и „један дабл-декер не би мало ознојио, увеселио и подстакао учеснике из моје земље, али и све остале који су дошли у Лондон да постигну најбоље што могу”.


број: