Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma šta kažeš                                     ЛЕТИ, ЛЕТИ – БАКА!


У настојању да помогну америчко удружење које води бригу о војницима ветеранима, две најбоље другарице, осамдесеттрогодишње Марџори Брајан и Мериен Шерман из Охаја, одлучиле су да изведу скок падобраном из авиона који је летео на висини од три и по хиљаде метара. Истини за вољу, нису летеле саме. Уз баке је летео и Мајкл Елиот, обучени падобранац, знатно млађи од њих. То им је, по свој прилици, врло годило и уливало додатно самопоуздање. Пријатељице су дошле на замисао да скоче из авиона и тако прикупе новчану помоћ за удружење које ове године обележава седамдесет година постојања, а окупља мајке свих војника САД који су се негде борили. Марџори је посебно уживала у скоку, те је новинарима, пред многобројним окупљеним посматрачима, после успешног слетања на земљу рекла како намерава поново да скочи из авиона на свој 85. рођендан.

                                      ХАЉИНА НА ЛЕПЉЕЊЕ

Када се приближи крај школске године, посебно када је реч о „малим” и „великим” матурантима, родитељи се хватају за главу. И девојке, али и младићи, бирају скупоцену одећу како би били најлепши на школском балу. И нико не може да им докаже да је довољно што су млади и лепи! Међутим, шеснаестогодишња Брук Валас из Соломона у Канзасу (САД) обдареност за моду доказала је креирајући и правећи врло необичну одећу. Не само што је била најзапаженија на прослави, већ је слика њене хаљине безмало обишла цео свет. Наиме, одлучила је да за себе и свог школског друга Марка (који јој је био пратилац) направи одећу од лепљиве траке, уских и ширих селотејп трака. За тај подухват употребила је 42 ролне лепљиве траке. Траку је обојила одговарајућим нијансама како одећа не би била провидна и да би пар био у савршеном складу. Тврди да је за израду одела било потребно око две стотине сати. То јој није тешко пало. Најпре, јер је све било забавно. Затим, што победа на такмичењу за најоригиналније балско одело доноси награду од пет хиљада долара. А новац је потребан Марку за даље школовање. Поред тога, одређену своту добија и њена школа.

                            НАЈРУЖНИЈА КУЦА

Најружнији пас на свету ове године је Магли, кинески ћубасти пас из Велике Британије. То је одлучио жири великог међународног такмичења одржаног недавно у Калифорнији на коме је у најужи избор ушло двадесет осморо кучића из целог света. Осим пехара, Магли је освојио и храну у вредности хиљаду долара.
„Остала сам без речи када је председник жирија изговорио Маглијево име”, рекла је његова власница Бев Николсон. „Нисам знала где да гледам! Тресла сам се од страха колико и он, страхујући да ће награда припасти неком другом!” Иначе, пре него што ће победити на светском такмичењу, Магли је ружноћом засенио све псе на такмичењу у Великој Британији.

                   ПЕКИНШКЕ ПАТКЕ У ШЕТЊИ

                     


Љубитељи кинеске хране свакако су имали прилике да бар једном окусе чувени специјалитет – пекиншку патку. Многи и не размишљају о томе да патке одређени део свог кратког живота проведу међу људима. У Кини постоје огромна узгајалишта патака управо због поменуте страсти према овој кулинарској ђаконији. Колико Кинеза, бар толико и патака! Овај снимак из околине Пекинга показује како изгледа када пет хиљада патака с једне фарме изађе да се прошета. Ни возачи аутомобила не могу им ништа. Али вешти кинески кувари ће им пре или касније доћи главе...


                                        --------------------------------
            
     ОДЕ ГЛАВОБОЉА!

Француски кардинал Мазарен (1602–1661), чије је право име било Ђулио Рајмондо Мазарини, једном приликом замолио је француског краља Луја XIV да га прими како би разговарали о врло важној ствари. Краљ му је, међутим, поручио да никако не могу да се сретну јер га мучи главобоља. Прихвативши објашњење, кардинал се повукао. Па ипак, исте вечери, кардинал се поново појавио пред краљевим одајама. Овај га је примио истог часа.
„Ваше величанство, како се осећате?”, упитао је кардинал краља.
„Ах, срећом, главобоља је прошла!”
„Јесте, то знам. Видео сам је како одлази. Имала је величанствену плаву хаљину!”, примети лукави кардинал.

  УПАМТИТЕ ЈЕ ДОБРО!

Славни амерички писац Марк Твен није много марио како је одевен. То је љутило његову жену која је бринула да јој супруг буде увек бар уљудно обучен. Једном приликом, Марк Твен отишао је да посети књижевницу Харијет Бичер Стоув. Шмугнуо је да га супруга не ухвати. И то без кравате! Када се вратио кући, жена је побеснела, сматрајући да се понео крајње неуљудно према угледној дами. Неколико сати касније, пред вратима куће госпође Стоув појавио се гласник с малим завежљајем. У завежљају је била кравата и цедуља на којој је писало:
„Прилажем кравату. Узмите је и добро је осмотрите. Данас сам заборавио да је ставим. Онда ми је вратите, будући да ми је једина. Опростите Вашем Марку Твену”.            
број: