Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma sta kazes
                                        ВОДА ОДНЕЛА ПЛАНИНУ


Зна се да реке и потоци односе у мора камење, песак и земљу, али колико тога вода спере изгледа да никога није посебно занимало, осим научника из Сједињених Америчких Држава. Они су дошли до веома занимљивих података. Утврђено ја да реке и потоци у САД сваке године у море однесу око 783 милиона тона тла. Према научним прорачунима, то значи да је од 1776. године, када је потписана Декларација о независности, ова земља тако изгубила тла у количини која одговара једној планини, у основи широкој око једанаест километара и високој око 1500 метара.


                                 ЛОНДОН, 20 МЕТАРА ПОД МОРЕМ

Још средином прошлог века геолози су установили да Велика Британија тоне. Тло престоног Лондона и његових предграђа спушта се 22 центиметра у току сто година. Сондирањем корита реке Темзе утврђено је да се тло, у поређењу с оним на коме су живели и радили људи у каменом добу, налази на двадесет метара испод површине мора.


         САМОЉУБЉЕ, ИМЕ ТИ ЈЕ БРАНСОН

Путници „Вирџин Атлантика” имаће прилику да се друже с власником овог авио-превозника, додуше на необичан начин. Ричард Брансон, власник и оснивач групе „Вирџин” која има преко четиристо предузећа, очигледно је изузетно самољубив човек. У недавно преуређеним летелицама, за путнике прве класе Брансон је хтео да понуди нешто што ће свима привући пажњу (у чему је и успео). Зашто коцкице леда за хлађење пића не би имале посебан облик, боље речено – лик. И то његов, наравно.
Дао је налог и четири дизајнера бацила су се на посао. Користећи подробно урађене снимке на рачунарима и ласерску технологију за скенирање, напокон је после шест недеља израђен калуп који до најситнијих појединости одговара цртама Брансоновог лица. Овај маг саморекламерства још једном је успео у оном што, осим стицања огромног богатства, највише воли, а то је да се о њему пише и препричавају све лудости којима је склон.

                           МАРАТОН РОБОТАУ јапанском граду Осака одржан је први маратон робота. На тркалиште је изашло пет лимених атлетичара, високих око 40 центиметара. Пред њима није био нимало лак задатак. Требало је да, опремљени само једном батеријом, обиђу 422 круга у великој хали. Прво место освојио је робот Robovie-PC. Кроз циљ је прошао после 54 часа, 57 минута и 50 секунди, преваливши 42 километра просечном брзином од 0,77 километара на сат.

                         ОКЕАНСКА ТЕЧНОСТНа броду „Мејфлауер”, који је 1620. године из британске луке Саутемптон пренео у Сједињене Америчке Државе прве британске колонисте да би основали Плимут, прву британску колонију на тлу Новог света, на крми је постојао постављен посебан џепни часовник. Није пропуштао воду и без навијања радио свих шездесет и шест дана путовања и стално показивао тачно време.

                    МОРСКО ДОПИСИВАЊЕУколико сте помислили да већина људи данас користи електронску пошту, преварили сте се. Има и оних који се дописују, на старински начин, пишући писама. И то врло често. Шездесетогодишњи Харолд Хекет, становник Тигниша, града на Острву принца Едварда (једне од десет канадских провинција), негује необичан хоби. Од 1995. године поруке шаље у боци. До сада је послао бар пет хиљада писама! Када му је стигао први одговор, то га је осоколило, те је наставио да баца боце са новим писмима. Занимљиво је да већина људи који нађу поруку у боци осети потребу да му одговори. Харолд је тако добио готово три и по хиљаде порука. И то нису само писма, већ, разни поклони и фотографије.
Боце, најчешће оне пластичне, Харолд баца искључиво онда када дува западни ветар како се порука не би вратила на обалу. До сада су га посетили пријатељи из Холандије, САД, одрасли људи, али и деца.   Занимљив је још један податак. Херолд Хекет нема рачунар, тако да сви који добију његову поруку, а желе да му одговоре, то могу да учине само уколико купе коверат и напишу право писмо.

број: