Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma шта кажеш               ФЕСТИВАЛ ПАЛАЧИНКИ


Да ли сте мислили да су палачинке француски кулинарски специјалитет? Или амерички? Украјинци тврде да су оне њихово најособеније јело. Како би то доказали, сваке године, крајем зиме, у Кијеву приређују фестивал палачинки, односно „Палачинкарску недељу”. Између осталог, Украјинци и на овај начин славе одлазак зиме и долазак пролећа. Хиљаде посетилаца части се на улицама Кијева једући палачинке које су заправо симбол Сунца. Округле и жућкасте боје, пуне их различитим надевима, а могу да их једу и празне. „Палачинкарска недеља” позната је као и „Словенски карневал” и, осим палачинки, нуди и друге украјинске кулинарске специјалитете. Наравно, и овога пута приређено је такмичење оних који могу да савладају велики број „сунчаних дискова” – најмање двадесетак!

                  АШОВ ПО АШОВ

Педесетих година прошлог века општински одбор грофовије Ворикшир у Великој Британији образовао је необичну комисију. Њен задатак био је да одговори на питање да ли мањим ашовом могу брже и лакше да се копају рупе у земљи него неким тежим алатом.
После девет месеци испитивања и потрошених 4000 фунти дошли су до закључка да све зависи од врсте тла и броја људи који копају. Свака част на прецизности.

                       УДРИ МУШКИ


Научнике свашта занима, па и колико највише пута, у просеку, за време бокс-меча просечан боксер зада ударац. Да би то сазнали, истражили су мноштво мечева боксера различитих категорија. Испитивање је показало занимљиве податке. Установили су да највише удараца задају боксери велтер категорије. Тако издвајају сусрет из 2006. године између мексичког боксера Антонија Маргарита Монтија, шампиона, и изазивача Џошуе Клотија, пореклом из Гане.
Боксери тешки 67 килограма замахивали су, наизменично, веома брзо. Маргарито је то учинио 1675 пута, што значи да је задао око 140 удараца у рунди. Клоти је био нешто лошији. За време меча успео је да упути 1067 удараца. Али, највише удараца упутили су један другом амерички боксери Зак Падила и Реј Оливеира у мечу одржаном 15. децембра 1993. године. Укупно су разменили 3020 удараца.
Боксери тешке категорије задају знатно мање удараца, али су они много силовитији. Тако је Владимир Кличко, украјински боксер и светски првак, у фебруару 2008. године боксовао против руског боксера Султана Ибрахимова и победио упутивши противнику 148 удараца, док је сам примио 97.

      МЕСЕЧАРКА У САМОПОСЛУЗИ

Трогодишња девојчица из Мејна (САД) чији родитељи нису ни сањали да је месечарка, у сну је, током хладне и снежне ноћи, превалила око километар и по. Наравно, све време спавајући. Око пола четири, у сну је устала из кревета и преко пиџаме обукла капут, обула чизме и изашла из куће. Нико је није чуо. По вејавици је стигла до самопослуге, где иначе редовно иде са мајком. Срећом, иако је било глуво доба ноћи, један запослени био је у самопослузи и видевши девојчицу, одмах позвао полицију. У међувремену се пробудила и почела да плаче. Чудила се што је ноћ и што мама није у самопослузи. Следећи трагове у снегу, полицајци су могли да виде колико је пешачила и вратили је кући. Родитељи су с неверицом сазнали да се њихова кћи искрала из куће док су они мирно спавали. Сада су набавили нову браву и кључ увече носе у своју спаваћу собу.

                КАД ЦАРИЦА ДАРУЈЕ

    У свету медицине Томас Димсдејл (1712–1800), лекар из Шкотске, сматра се једним од најнаграђенијих здравствених радника на свету, мада иза њега нису остала ни значајна открића, нити велики подвизи.
Али, ни иза награда нису стајале научне установе, већ руска царица Катарина II (1729–1796). Како се ова бивша немачка принцеза суочила са невољама малих богиња, које су у то време харале Русијом, решила је да затражи стручну помоћ. Године 1768. довела је Томаса Димсдејла који је вакцинисао њу и њеног сина.
    Димсдејл је плаћен титулом барона, у готовом је добио 50.000 долара и загарантовану пензију од 2500 долара. Осим тога, сви путни трошкови од Русије до Шкотске и назад били су плаћени и њему и његовом сину, такође лекару, као и послузи која их је пратила. Наравно, и боравак у Русији био је плаћен. Поред тога, и отац и син добили су богате дарове у крзну и драгом камењу.Илустровао: 
Илустровала Тања Милатовић
број:
NISA
Слика корисника NISA's
User offline. Last seen 11 years 46 недеља  ago. Није присутан
Придружио се: 26/05/2012
burberry factory outlet
Pistons president burberry outlet of basketball burberry outlet online operations Joe burberry bags under 100 Dumars can vouch burberry bags 2012 for Green as a burberry bags 2012 collection person Dumars has burberry bags outlet known Green since burberry outlet store he was in the ninth burberry factory outlet grade playing on an burberry scarf AAU team with his son burberry scarf outlet Jordan Dumars and the goyard two have remained goyard bags friends Draymond is goyard tote bags absolutely a great goyard handbags kid who represents goyard bags online everything you want goyard tote on and off the court? cheap goyard want to bring Green in for christian louboutin daffodile a workout, has reversed course christian louboutin daffodile pumps by becoming the worst-performing christian louboutin daffodile 160mm major currency christian louboutin daffodil boots during 2012. christian louboutin daffodile swarovski a rising Hyundai and a christian louboutin daffodil replica growing Volkswagen that’s christian louboutin daffodil black dominating luxury-car christian louboutin daffodil glitter pumps sales in China.”christian louboutin daffodile platform pumps Much like christian louboutin daffodil knock off Cordova,facebook.