Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ma шта кажеш          НАЈЛЕПШИ ПАС АМЕРИКЕ

   Пекинезер Малахи најлепши је пас у Сједињеним Америчким Државама. То је била једногласна одлука жирија Вестминстерског Кенел клуба чије је финално вече одржано недавно у Медисон сквер гардену у Њујорку.


  
   Пред многобројним навијачима који су узвикивали име победника, Малахи је изашао на позорницу поносито, такорећи надмено – у свој својој маленкости. Имао је и зашто. Победио је далматинца, немачког овчара, добермана, ирског сетера и басета! Малахијев власник био је више него изненађен одлуком жирија, али истовремено и поносан што има тако згодног љубимца. Пас, односно његов власник добио је сребрни пехар, али не и новчану награду како би неко можда помислио. Новац ће стићи посредно, кад стигну и Малахијеви наследници. Јер, имати младунче победника америчког такмичења Кенел клуба које се одржава од 1877. године – није мала ствар.

                     БОЉЕ НА СЛОНУ...

   Свадбено весеље и гозба која потом следи брижљиво су припремани месецима. Напослетку, дошао је на ред и избор свечане лимузине. Младенци су изненадили родитеље избором превозног средства. Наиме, одлучили су да их до места венчања никако не вози шофер, односно лимузина, већ да их пренесе слон!   Није ни чудо. Венчање се збило на острву Суматра, а Фикри и Ефатма, заљубљени пар, донели су ову одлуку јер су животиње одиграле важну улогу у њиховом животу. Упознали су се у националном парку Тесо Нило, где су обоје радили као чувари слонова. Оваквим избором, Фикри и Ефатма скренули су пажњу јавности и дали допринос у борби за очување слонова који припадају угроженим животињама.

           ТРЕЗОР КАО ЦРНА КУТИЈА

   Како важне личне или пословне податке, у дигиталном облику, безбедно сачувати не само од крађе већ и од ватре, воде, експлозије, ватреног оружја? Решење је једноставно – све треба похранити у трезор који подсећа на „црну кутију” каква се налази у сваком авиону. Овај трезор од легуре челика по свим одликама одговара неуништивој „црној кутији” али је и премашује. Кутија има рубове дужине 46 центиметара, зидове с две сигурносне облоге, али и течношћу која струји у зидовима да би унутрашњост штитила од прекомерног загревања и стално одржавала исту температуру и, што је најзначајније, има меморију од два терабајта.

           
                                   Најсигурнији трезор за базу података

       ЊУШКАЛО У ВУЛКАНСКОМ ГРОТЛУ

   Око 550 вулкана на Земљи воде се као активни. Многи се налазе у близини насељених места. Стална су претња по безбедност људи и добара. Вулканолози чине све да одреде време и размере ерупције. Иако користе најсавременију технологију и изузетно осетљиве направе, с којима залазе у дубину опасних кратера, они живот доводе у опасност.  Непредвидиви вулкан неретко их изненади наглим повећањем угљен-диоксида или концентрацијом сумпорних испарења, врелином и одронима, а понекад и лавом. Ерупција колумбијског вулкана Галерас у Андима, недалеко од границе с Еквадором, пре неколико година однела је целу групу научника.

Летеће њушкало обавља посао вулканолога – лети изнад гротла вулкана и сакупља податке о опасаним гасовимa

   Да би се спречиле несреће и трагедије које им прете, а ипак имали поуздани подаци о могућим ерупцијама, ови стручњаци ће добити механичког помоћника. Реч је о малом, 14 килограма тешком хеликоптеру на даљинско управљање, опремљеном дигиталним уређајима и сензорима осетљивим на све опасне вулканске мирисе. Због те особености хеликоптер је назван летеће њушкало, а дело је британских стручњака с Универзитета у Шефилду. Већ се показао на делу. Постављен у гротло Етне, једног од најактивнијих вулкана на свету, на време је пренео податке о ерупцији мањих размера која је почетком године избила на новом кратеру вулкана на Сицилији.


број: