Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажешЛЕТЕЋИ КОФЕРИ

Права је мука кад се, по окончању лета, на покретној траци врте кофери, путне торбе, а нема пртљага само неке особе која чека у реду. Треба да се смири, оде да пријави нестанак и потом чека и стрепи да ли ће кофер икад да се појави. Лако може да се догоди да заувек остане изгубљен. Јер, како су недавно изјавили представници међународних авио-превозника, годишње се изгуби око двадесет пет милиона путних торби и кофера. То значи да, у просеку, један од сто путника остане без ствари за које је мислио да су, заједно с њим, укрцане у авион. Педесет два одсто пртљага изгуби се приликом укрцавања, док се шеснаест одсто никад и не убаци у летелицу, већ остане на аеродрому. Седамнаест одсто „одлети” у погрешном правцу, док седам одсто „нестане” приликом укрцавања или искрцавања. Наравно, колико су оштећени путници, још већу штету трпе авио-превозници који, на име изгубљеног пртљага, путницима годишње морају да исплате одштету у вредности од близу две милијарде евра.

СЛАДОЛЕДС УКУСОМ ПИЛЕТИНЕ


Кад се огласи звонце, према камионету са сладоледом не трче деца, већ пси. Четвороножни љубимци у лондонским парковима полако се навикавају на посластицу која је, први пут ове године, посебно за њих направљена. Наравно, за Фифије и Џекије смишљен је сладолед одређене температуре и укуса који њима погодују – од сладоледа с пилетином, јунетином до оних који миришу на храну на коју су навикли.


ПО СМРАДУ
ТЕ ОСЕЋАМ

Шта кажу испитаници кад им се постави питање који телесни мирис сматрају за најгори? На првом месту, с четрдесет шест одсто, нашао се воњ испод пазуха. Следи, с једанаест одсто, задах из уста праћен пожутелим зубима. Испитаници не могу да поднесу кад неко има масну косу, пуну перути, за коју такође тврде да испушта непријатан мирис, гаде им се смрдљива стопала. Наравно, да би се човек добро осећао и био сигуран да неко неће бежати од њега, треба, осим редовног купања, да води рачуна и употребљава одговарајући дезодоранс.

ЗБУЊЕНИ ДАРВИН

Често се догађа да и најобичније питање збуни највећег научника. Тако је било и с творцем чувене теорије о органској еволуцији Чарлсом Дарвином, кад му је његова мала синовица поставила питање у облику загонетке:
– Шта има мачка што нема ниједна друга животиња?
Дарвин је дуго размишљао и, немоћан да нађе одговор, најзад се предао, а девојчици је било драго што га је довела у такву неприлику.
– Ох, драги стриче, зар заиста не знаш? Па, зна се – мачиће! – рекла му је ликујући.


ВЕТЕРИНАР
И БИЗМАРК

Немачки гвоздени канцелар Ото фон Бизмарк (1815–1898) није волео да му досађују питањима. Имао је обичај да виче чак и на свог лекара кад га је питао за здравље. Једног дана је лекару Швенингеру то додијало па му је овако одговорио:
– Увек сам вам радо на услузи, али ако не желите да вас питам, као што мора да испитује лекар, онда вам препоручујем да позовете ветеринара. Он има искуства с пацијентима који немају дар говора.


ПАРАДА ЗАДЊИЦА
Сваке године у варошицу Лагуна Нигел, у савезној америчкој држави Калифорнији, пристиже све више радозналаца, и то не само из Америке. Кад се зна повод, још је чудније што се овог јула сакупило око десет хиљада људи. Од раног јутра, сваке друге суботе у седмом месецу, људи се поређају уз железничку пругу, натрће се, спусте панталоне и путницима у возовима показују позадину. Наравно, овај догађај не може да прође без претеривања, тако да ред морају да чувају и полицајци. Јер, ако се има на уму да веселу атмосферу обично прате и велике количине алкохола, појединци не остају само на блескању позадине, већ имају жељу да се скину до гола. А то је нешто што се строго кажњава.

Како је настала ова несвакидашња парада задњица? Један пијанац, седећи 1979. године с друговима у месном бару, обећао је да ће им платити пиће уколико оду до пруге, нагну се и оголе доњи део леђа. Другари су опкладу весело обавили и, како то обично бива, вест се убрзо прочула. Од наизглед безазлене опкладе створен је обичај који траје преко три деценије.
Иначе, показивање задњице спада у вид протеста који често примењују ученици и студенти, као што се види на слици, у знак неког облика бунта против државе, професора.


број: