Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата

Ма шта кажеш


НЕЗАДОВОЉНЕ БРИТАНКЕ
Недавно истраживање спроведено у Великој Британији открило је поражавајућу чињеницу – две трећине жена Уједињеног Краљевства тврде да су незадовољне животом. Уморне су од свакодневних послова, недовољно занимљивог друштвеног живота, дугих сати које проводе на послу који их, у највећем броју случајева, уопште не испуњава. Кад се касно увече врате кући, тек их онда чека гомила обавеза које углавном морају саме да обаве, јер готово да немају никакву помоћ укућана. Британке се толико труде да имају све – посао, забаву, породицу, да на крају заврше без ичега. На листи десет ствари које их чине незадовољним су: предвидива свакодневица, неиспуњен друштвени живот, посао, кратак годишњи одмор, кућне обавезе, физички изглед, лоше вести из земље и света, једнолична храна, стан или кућа у којој живе и вишак обавеза које не могу све да обаве.


ПИНГВИН У ОДЕЛУ

Чувари су данима смишљали како да помогну Ралфу. Деветогодишњи пингвин је недавно, због кожног обољења, изгубио све перје. Постојала је опасност да овај становник Националног парка у Хемпширу, чим гране прво сунце, добије озбиљне опекотине по телу. Није било другог решења, перувијанском пингвину (Spheniscus humboldti) сместа је требало наћи нешто што би га заштитило, а да му при том не смета да настави да живи као дотад. Најбоље решење само се наметнуло – ронилачко одело од посебне врсте гуме исекли су у доњем делу и горњи део навукли Ралфу на тело. Не зна се ко је у почетку био више збуњен, Ралф или остали пингвини који су га гледали као уљеза. Срећом, збуњеност је кратко трајала, Ралф је убрзо схватио да му одело не смета да плива у базену или се гега с осталом сабраћом. Иначе, овај перувијански пингвин, који се, баш као и на латинском, зове још и Хумболтов, потиче с обала Перуа и Чилеа.

СВЕТЛЕЋИ ТОАЛЕТ ПАПИР
Ако ноћу треба да одговори зову природе и хитно одјури у тоалет, како човек то да уради а да не разбуди остале укућане? Или да то учини тумарајући по мраку, плашећи се да ће на нешто да налети, или да упали светло и узнемири остале који су у дубоком сну? „I Want One of Those” (Желим то једно), предузеће које већ неколико година послује на Интернету, смислило је решење – тоалет папир који светли у мраку. Ове практичне ролне дању се „напуне” и потом ноћу шаљу флуоресцентно светло, довољно јако да може да послужи као нека врста путоказа до оне мале просторије у коју и цар иде пешке. Да ли зато што је у питању новина или што се ради о заиста неопходној ситници, за ове ролне које коштају преко пет евра већ има заинтересованих.


ЛИСТА НАЈГЛУПЉИХ ЗАХТЕВА

Вероватно је свима познат онај стари добри виц. Пита неко једног Сарајлију да ли је читао „На Дрини ћуприја”. Овај се окрене и одбруси: „Шта ћитô, ходô ба!” Да ли неко сакупља бисере које просипају купци по нашим књижарама, не знамо, али се зато недавно појавила листа најглупљих захтева у британским продавницама. Тако је једна жена пришла продавачици и мртва озбиљна је питала да ли је Ана Франк написала још нешто, осим чувеног дневника. Другу је занимало да ли је Чарлс Дикенс написао и краће верзије својих чувених романа. На првом месту издвојио се следећи бисер: један купац се љутито вратио у књижару, захтевајући да му се врати новац. Разлог? У „Водичу кроз галаксију за аутостопере”, чувеном делу Дагласа Адамса, енглеског писца научне фантастике, гневни купац није нашао никакве податке о Италији у коју се баш спремао да отпутује.

123456...
Кад се на неком Интернет сајту од корисника тражи да смисли лозинку, то би требало да значи неку врсту кључа који му служи као сигурносна брава у електронском свету штитећи га од напасника који проваљују те шифре. Једно рачунарско предузеће, које се бави обезбеђивањем корисника, недавно је спровело истраживање и добило резултате који су и њих изненадили. Наиме, испоставило се да од тридесет два милиона наизглед најразличитијих „електронских брава”, у двадесет одсто случајева корисници нимало нису надахнути. Убедљиво на првом месту нашли су се бројеви, и то уредно поређани, од 1 (2, 3, 4, 5) до 6. Потом следе прва слова азбуке, односно абецеде, честа лозинка је и „iloveyou” (волим те) и, што је ипак било неочекивано – „password” (лозинка на енглеском). То само значи да је та лозинка заправо веома слаба заштита и да иоле вештији хакер може да је „провали” без икаквих потешкоћа.

ГОВОРИ КУЧЕЋИ, ДА ТЕ СВИ РАЗУМЕЈУ

Кад је недавно у азил за псе надомак Лондона стигао мешанац кога су назвали Руни, чувари су данима с њим имали тешкоћа. Повелики куцов једноставно није одговарао ни на једну команду коју би му упутили. Први закључак био је – пас је сигурно глув. Нема друге, дијагнозу је само још требало да потврди и ветеринар. Међутим, он је после детаљног прегледа утврдио да је Рунијев слух сасвим у реду. Други корак био је да се псом позабави неки од дресера у азилу. Овај Пољак пореклом, уместо на енглеском, Рунију се сасвим случајно обратио на – пољском. И, куцов је одмах знао шта се од њега очекује, да седне, легне, пружи шапу... Дакле, уместо да пса уче основним командама, сада морају да му дају часове енглеског.
број: